Skip to main content
cand se tunde lavanda

Cand se tunde lavanda? Sfaturi esentiale pentru gradinari

Cand se tunde lavanda. Lavanda este apreciata pentru aroma sa minunata si aspectul sau delicat, dar pentru a o mentine sanatoasa si frumoasa, este esential sa stii cand si cum sa o tunzi.

Cand se tunde lavanda?

Taierea lavandei nu este doar o activitate de gradinarit, ci o arta in sine. Trebuie sa stii cand se tunde lavanda pentru a o face in mod corect si pentru a o ajuta sa creasca sanatoasa. Iata tot ce trebuie sa stii:

1. Primavara, primul semn: Cand se tunde lavanda pentru prima data in sezonul de crestere? Când observați că plantele au început să crească în mod activ și au ajuns la o înălțime de aproximativ 15-20 de centimetri, este momentul potrivit pentru tundere.

2. Dupa inflorire: Cand lavanda incepe sa-si arate minunatele flori mov, este momentul perfect pentru a o tunde. In general, asta se intampla in lunile de vara, dar depinde de clima din zona ta. De obicei, sfarsitul lunii iunie pana in iulie este momentul ideal.

3. Taiere usoara: Asigura-te ca folosesti unelte de gradinarit ascutite si curate. Taierea trebuie facuta cu grija pentru a nu rani planta. Prin urmare, nu trebuie sa indepartezi mai mult de 1/3 din crestere odata.

4. Taierea de toamna: Pe langa taierea din primavara si vara, o poti tunde si in toamna, dar trebuie sa o faci cu grija. Acest lucru ajuta la prevenirea degradarii si imbatranirii tufei de lavanda.

5. Evita taierea in timpul iernii: Planta este vulnerabila la temperaturile scazute, asa ca las-o in pace in aceasta perioada.

Alegeți o zi însorită și uscată pentru tundere. Evitați tunderea după ploaie sau când planta este umedă.

cand se tunde lavanda 2

Unelte/AccesoriiDescriere
Foarfeca de gradinaO foarfeca ascutita este esentiala pentru a taia ramurile si frunzele lavandei cu precizie. Asigura-te ca este bine ascutita.
Manusi de gradinaManusi de gradina vor proteja mainile tale de zgarieturi si spini. Alege manusi rezistente si confortabile.
Bretele sau esarfaPentru tunderea lavandei, este util sa iti legi parul in spate sau sa folosesti o esarfa pentru a preveni sa ramana agatate in ramurile lavandei.
Cos sau sac de colectareUn cos sau sac de colectare este util pentru a aduna resturile de la tundere si a le elimina ulterior.
Foarfeca de altoitDaca doresti sa faci tundere precisa si fina, o foarfeca de altoit poate fi utila.
StropitoareO stropitoare este utila pentru a uda lavanda inainte de tundere, ceea ce face ca tunderea sa fie mai usoara.
FertilizatorDupa tundere, poti aplica un fertilizator echilibrat pentru a mentine sanatatea si vitalitatea lavandei.

Beneficiile tunderii corecte a lavandei

Cand se tunde lavanda, acest proces aduce numeroase beneficii atât pentru plante, cât și pentru grădinari. Află mai multe despre motivele pentru care tunderea lavandei este atât de importantă:

 • Încurajează o creștere mai compactă: Tunderea încurajează creșterea compactă a plantei. Lavanda tăiată corespunzător dezvoltă o formă mai densă și armonioasă.
 • Stimulează florile noi: Tunderea regulată a lavandei promovează producția de flori noi. Acest lucru înseamnă mai multe flori parfumate în grădina ta.
 • Menține sănătatea lavandei: Eliminarea tulpinilor moarte sau bolnave ajută la menținerea sănătății lavandei. Această procedură previne apariția bolilor și infestarea cu dăunători.
 • Îmbunătățește calitatea parfumului: O lavandă bine tăiată eliberează un parfum mai intens și persistent, ceea ce adaugă valoare grădinii tale.
 • Mărește longevitatea plantei: O lavandă bine tunsă va trăi mai mult timp, bucurându-vă de frumusețea ei pentru mai mulți ani.

Poți citi în continuare despre plantarea lavandei sau beneficiile ceaiului de lavandă.

Cum sa tunzi lavanda in mod corect

Tunderea lavandei este o parte esențială a îngrijirii acestei plante frumoase, iar modul în care o efectuați poate face diferența între o grădină de lavandă splendidă și una mai puțin impresionantă. Iată câteva sfaturi pentru o tundere eficientă și sănătoasă a lavandei.

În primul rând, asigurați-vă că sunteți echipat cu unelte de grădină bine ascutite. Folosirea unor foarfece de grădină ascuțite este crucială, deoarece asigură o tăiere curată și fără deteriorări. Aceste unelte vă vor ajuta să efectuați o tăiere precisă și să mențineți sănătatea plantelor.

Tunderea de primăvară este un moment important pentru lavandă. Tăiați lavanda la aproximativ jumătate din înălțimea sa actuală pentru a încuraja creșterea laterală și o înflorire mai bogată în sezonul următor. Acest proces de tăiere va stimula planta să producă mai multe flori și să păstreze o formă compactă și plină.

Înainte de a începe procesul de tăiere, asigurați-vă că plantele sunt curate de praf și resturi. O perie de grădină poate fi utilă pentru a curăța plantele înainte de tăiere, asigurându-vă că procesul de tăiere se face în condiții optime.

Pentru o tundere eficientă, începeți prin a tăia uniform toate tufele de lavandă. Acest lucru va asigura o creștere uniformă și va contribui la frumusețea generală a grădinii de lavandă.

Este important să nu vă grăbiți în procesul de tăiere. Nu eliminați mai mult de o treime din creștere într-o singură tundere. Tăierea ușoară este esențială pentru a evita rănirea plantelor. Prin respectarea acestei reguli, veți menține lavanda sănătoasă și rezistentă.

Dacă doriți să creați forme specifice pentru tufele de lavandă, asigurați-vă că treceți la tăierea laterală pentru a obține forma dorită. Aceasta vă va permite să experimentați cu diverse stiluri și să obțineți o grădină de lavandă cu aspect deosebit.

Pe măsură ce vara avansează, lavanda înflorește și, în timp, florile se ofilesc. În timpul tăierii de vară, îndepărtați cu grijă florile ofilite pentru a încuraja o înflorire continuă și a menține aspectul proaspăt al grădinii de lavandă.

După ce ați terminat de tăiat lavanda, nu uitați să o udați bine. Acest lucru ajută planta să se recupereze și să crească sănătoasă. De asemenea, puteți aplica un îngrășământ organic pentru a sprijini creșterea sănătoasă a lavandei în următoarele săptămâni.

cand se taie lavanda 3

Îngrijirea lavandei după recoltare

După ce ați recoltat lavanda pentru ulei, flori uscate sau doar pentru aspect, continuă să aveți grijă de plantație pentru a asigura o bună refacere și o nouă creștere sănătoasă. Iată câteva sfaturi de îngrijire post-recoltare:

 • Udați bine după tăiere, fără a lăsa apa să stagneze. Solul trebuie să rămână umed, dar nu înmuiat.
 • Aplicați îngrășăminte naturale precum compostul pentru a ajuta planta să-și refacă rezervele după stresul recoltării.
 • Verificați periodic pentru dăunători, boli sau buruieni concurente. Tratați infestările rapid pentru a menține sănătatea plantelor.
 • Îndepărtați mugurii florali de la baza tulpinilor tăiate pentru a redirecționa energia către rădăcini și tulpini noi.
 • Tăiați tulpinile ofilite după înflorire pentru un aspect curat. Lăsați 5-10 cm pentru a proteja punctele de creștere.
 • La venirea toamnei, tăiați scurt toată vegetația, la 5 cm de sol. Astfel veți încuraja o refacere viguroasă primăvara.

Prin îngrijire atentă după recoltare, vă puteți bucura de o nouă înflorire abundentă în fiecare sezon. Cu răbdare și grijă, plantația de lavandă vă va răsplăti efortul cu parfum îmbietor și frumusețe florală.