Skip to main content
De ce curg ochii la pisici

De ce curg ochii la pisici – 7 Motive

De ce curg ochii la pisici. Ai observat vreodată cum pisica ta are ochii uzi sau lacrimă în exces? Ei bine, nu ești singurul. Multe pisici prezintă acest fenomen, iar motivele pot fi diverse. Deși acest lucru poate fi cauzat de o problemă minoră și trecătoare, în unele cazuri ar putea indica prezența unei afecțiuni mai serioase. În acest articol, vom explora diversele motive pentru care ochii pisicilor curg și vom afla cum putem ajuta la ameliorarea disconfortului felinelor noastre iubite.

Cum funcționează ochii pisicilor?

Înainte de a explora fenomenul de ce curg ochii la pisici, să ne adâncim puțin în anatomia ochilor acestor frumoase creaturi. Pisicile au niște ochi uimitori și expresivi, cu forme ovale și culori vibrante. Ochii lor sunt alcătuiți din mai multe părți importante, inclusiv cornee, pupila, cristalin, retina și glandele lacrimale. Ochii pisicii sunt specializați pentru a se adapta la mediul lor înconjurător și la nevoile lor de vânătoare.

De ce curg ochii la pisici?

De ce curg ochii la pisici 4
De ce curg ochii la pisici.

Acum că am înțeles puțin despre structura ochilor pisicii, să trecem la întrebarea principală: de ce curg ochii la pisici? Lacrimarea la pisici poate avea mai multe cauze și este important să înțelegem diferența între lacrimare normală și lacrimare excesivă. Uneori, lacrimarea este un proces natural și nu necesită îngrijorare, dar în alte cazuri poate indica o problemă de sănătate.

Înțelegerea acestui aspect este crucială pentru a identifica dacă există motive de îngrijorare sau nu. Lacrimile la pisici apar sub formă de lichid transparent care curge pe la colțul ochilor și lasă urme umede pe blană.

Majoritatea pisicilor au o ușoară secreție de lacrimi, însă cantitatea excesivă de lichid poate semnala o problemă.

Citeste si articolul: De ce miauna pisica noaptea

De ce curg ochii la pisici: Cauze

Uneori, pisicile pot produce mai multe lacrimi decât de obicei din cauza unor factori naturali, cum ar fi praf sau iritarea ochilor. De asemenea, anumite rase de pisici cu forme ale fetei plate, cum ar fi Persanele sau Exoticele, pot avea un sistem lacrimal mai sensibil, ceea ce duce la lacrimi excesive.

Pe de altă parte, infecțiile oculare, cum ar fi conjunctivita sau infecțiile respiratorii superioare, pot provoca și ele lacrimi abundente la pisici. Alte afecțiuni care pot duce la umflarea sau înroșirea ochilor și, implicit, la lacrimi, includ alergiile, ulcerele corneene, traumele oculare sau chiar prezența unui corp străin în ochi.

Este important să observăm dacă lacrimile sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi descărcări purulente, umflături, pierderea părului din jurul ochilor sau schimbări comportamentale, deoarece acestea ar putea indica o problemă mai serioasă.

De ce curg ochii la pisici 6
De ce curg ochii la pisici.Cauze

1. Ochi iritați

Uneori, ochii pisicilor pot curge ca urmare a iritației. Acest lucru se poate întâmpla atunci când particule străine, cum ar fi praf, polen sau alte substanțe, ajung în ochii lor sensibili. Pisicile pot fi expuse la astfel de iritanți în aer liber sau în interiorul casei, cum ar fi în cazul utilizării unor produse chimice de curățenie sau parfumuri puternice.

2. Alergii

La fel ca oamenii, pisicile pot suferi de alergii. Alergiile pot fi cauzate de substanțe precum polenul, acarienii, mucegaiul sau chiar anumite alimente. Printre simptomele alergiilor la pisici se numără curgerea ochilor, mâncărimi, scărpinat excesiv, roșeață sau inflamație.

3. Infecții oculare

Infecțiile oculare pot fi o altă cauză a curgerii ochilor la pisici. Acestea pot fi rezultatul unor bacterii, virusuri sau ciuperci care infectează ochii sensibili ai felinelor. Printre simptomele comune ale infecțiilor oculare se numără lacrimarea excesivă, secrețiile purulente, înroșirea și umflarea.

4. Ulcerații corneene

Ulcerațiile corneene reprezintă răni sau leziuni deschise la nivelul corneei, care este partea transparentă a ochiului. Aceste ulcerații pot provoca o secreție excesivă a ochilor, precum și alte simptome, cum ar fi închiderea sau încremenirea pleoapelor, sensibilitate la lumină și frecarea frecventă a ochilor.

De ce curg ochii la pisici 3
De ce curg ochii la pisici

5. Blocaj al canalului lacrimal

Unele pisici pot prezenta un blocaj al canalului lacrimal, ceea ce duce la curgerea excesivă a ochilor. Acest lucru se poate întâmpla atunci când canalul lacrimal, care transportă excesul de lacrimi spre nas, este blocat sau parțial obstrucționat. Blocarea poate fi cauzată de acumularea de murdărie, deșeuri sau chiar de un defect congenital.

6. Răniri sau traume oculare

Rănirile sau traumele oculare pot fi o altă cauză a curgerii ochilor la pisici. Acestea pot include zgârieturi, lovituri sau obiecte străine care pătrund în ochi. Ochiul pisicii este foarte sensibil, iar rănile sau traumele pot provoca durere, inflamație și o secreție excesivă a ochilor.

7. Probleme de sănătate generale

Uneori, curgerea ochilor la pisici poate fi un simptom al unei probleme de sănătate generale. De exemplu, bolile respiratorii, cum ar fi răceala sau infecțiile sinusale, pot determina lacrimarea excesivă. De asemenea, unele boli sistemice, cum ar fi hipertiroidismul sau problemele renale, pot afecta ochii pisicii și pot provoca secreții neobișnuite.

Citeste si articolul: Cum sa ai grija de un pui de pisica

Cum putem ajuta pisica atunci când îi curg ochii?

De ce curg ochii la pisici 5
De ce curg ochii la pisici. Cum putem ajuta pisica.

Există și câteva măsuri pe care le poți lua acasă pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului pisicii tale:

  • Curățarea delicată: Folosește o compresă sterilă sau o bucată de tifon moale pentru a șterge cu grijă excesul de lacrimi din jurul ochilor pisicii tale. Asigură-te că nu folosești șervețele de hârtie sau alte materiale aspre care ar putea irita ochii sensibili.
  • Evită substanțele iritante: În măsura posibilului, evită utilizarea produselor chimice de curățenie agresive sau a parfumurilor puternice în apropierea pisicii tale. Aceste substanțe pot irita ochii și pot agrava problema.
  • Menține mediul curat: Asigură-te că mediul în care trăiește pisica ta este curat și fără particule străine care ar putea ajunge în ochi. Întreținerea regulată și curățarea corespunzătoare a casei pot ajuta la prevenirea iritațiilor și infecțiilor.
  • Dieta sănătoasă: O alimentație echilibrată și sănătoasă poate contribui la menținerea stării generale de sănătate a pisicii tale. Asigură-te că pisica ta primește hrana potrivită și că este bine hidratată.

Intrebari frecvente

1. Pot folosi picături pentru ochi umane pentru a trata curgerea ochilor pisicii mele?
Nu, nu ar trebui să folosești picături pentru ochi umane fără recomandarea unui veterinar. Pisicile au nevoi specifice și pot fi afectate negativ de anumite medicamente oftalmice umane.

2. Cum pot preveni curgerea ochilor la pisică?
Pentru a preveni curgerea ochilor la pisici, asigură-te că mediul în care trăiește este curat și fără particule iritante, evită expunerea la substanțe chimice puternice și oferă-i o alimentație echilibrată și adecvată.

3. Pisica mea are ulcerații corneene. Se pot vindeca singure?
Ulcerațiile corneene necesită tratament adecvat. Este important să consulți un veterinar pentru a primi medicamente și instrucțiuni corecte pentru a ajuta la vindecarea ulcerației.

4. Pisica mea are ochii înroșiți și curg în mod constant. Ce ar putea fi?
Ochii înroșiți și curgerea constantă pot fi semne ale unei infecții oculare sau alergii. Este recomandat să consulți un veterinar pentru evaluare și tratament corespunzător.

De ce curg ochii la pisici. Curgerea ochilor la pisici poate fi cauzată de mai multe motive, de la iritații minore până la afecțiuni mai grave. Este important să observi simptomele și să consulți un veterinar pentru evaluare și tratament adecvat. În plus, poți lua măsuri acasă pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului pisicii tale. Oferă-i iubire și îngrijire și asigură-te că primește îngrijire medicală corespunzătoare pentru a-i menține ochii sănătoși și strălucitori.