Skip to main content
orhidee ingrijire

Orhidee ingrijire si inmultire. Tipuri de Orhidee

Orhidee ingrijire si inmultire. Orhideea este una dintre cele mai frumoase si exotice plante pe care le poti creste, dar despre ingrijire si inmultire putem spune ca nu este mereu la fel de usor pe cat pare. Cu toate acestea, cu putina atentie si stapanirea unor tehnici de baza, poti avea succes in cultivarea lor si le poti vedea inflorind in toata splendoarea lor.

Cum sa alegi tipul de Orhidee potrivit

Trebuie sa alegi soiurile potrivite pentru zona ta geografica si conditiile de mediu din gradina ta. Daca vrei sa ai succes in ingrijire si inmultire, este esential sa alegi plantele care se adapteaza cel mai bine la climatul tau. Iata cum poti face aceasta selectie:

 1. Clima: Inainte de a cumpara orhidee, cerceteaza climatul din zona ta. Diferitele soiuri de orhidee prefera conditii diferite, cum ar fi caldura, umiditatea sau lumina difuza. Asigura-te ca soiurile pe care le alegi se potrivesc cu mediul tau.
 2. Consultarea expertilor: Daca esti incepator, poti cere sfatul unor gradinari experimentati sau sa vizitezi gradinile locale specializate in orhidee. Acestia iti vor putea recomanda soiurile care se descurca cel mai bine in zona ta.
 3. Gustul personal: Nu uita sa iti asculti si gusturile personale. Orhideele vin intr-o varietate uimitoare de culori si forme. Alege soiurile care iti aduc bucurie si se potrivesc cu designul gradinii tale. Mai jos gasiti  Tipuri de Orhidee si caracteristicile fiecareia.
orhidee ingrijire 1
Orhidee ingrijire.

Orhidee ingrijire

Una dintre cele mai importante parti ale ingrijirii si inmultirii orhideei este asigurarea conditiilor optime pentru aceste flori delicate. Orhideele pot fi pretentioase, dar cu putina atentie, poti avea succes in cresterea lor. Iata cateva aspecte de care trebuie sa tii cont:

Lumina potrivita: Orhideele prefera lumina difuza, asa ca evita expunerea directa la soarele arzator. O fereastra cu lumina filtrata sau o sera cu umbra partiala sunt optiuni bune.

Umiditatea adecvata: Majoritatea orhideelor apreciaza umiditatea crescuta. Poti crea acest mediu prin folosirea unui umidificator sau plasarea ghivecelor pe o tava cu pietris umed.

Temperatura corespunzatoare: In functie de soi, temperaturile ideale pot varia. Cu toate acestea, in general, orhideele se simt bine la temperaturi cuprinse intre 15°C si 28°C.

Udarea corecta: Orhideele nu trebuie udate prea des. Apa doar atunci cand substratul este uscat la atingere. Evita udatul excesiv, deoarece radacinile pot putrezi.

Substratul potrivit: Alege un substrat special conceput pentru orhidee, deoarece aceste plante au nevoie de o drenare buna.

Hranirea Orhideelor: Utilizeaza un fertilizator special pentru orhidee in perioada de crestere activa, dar nu exagera cu cantitatea. Urmeaza instructiunile produsului.

orhidee ingrijire 4
Orhidee ingrijire.

Orhidee inmultire

Momentul optim pentru înmulțirea orhideelor este esențial pentru succesul procesului de propagare a acestor plante. Cu toate acestea, trebuie să ții cont de specia de orhidee pe care o ai, deoarece cerințele variază. În general, primăvara târzie sau începutul verii sunt cele mai potrivite perioade pentru majoritatea orhideelor.

Primăvara și începutul verii sunt momentele ideale pentru înmulțire din mai multe motive. Pe măsură ce temperaturile cresc și zilele se lungesc, plantele intră în perioada lor de creștere activă. Rădăcinile și tulpinile devin mai active, ceea ce facilitează înrădăcinarea și dezvoltarea plantelor noi. Acest lucru creează condiții favorabile pentru ca noile rădăcini să se dezvolte rapid și să sprijine creșterea plantelor tinere.

Un alt moment bun pentru înmulțire este după înflorirea orhideelor. Dacă orhideea ta a înflorit în timpul primăverii sau verii, este o oportunitate excelentă de a efectua înmulțirea. Așteaptă ca florile să se usuce și să cadă, indicând astfel sfârșitul ciclului de înflorire. La acest punct, planta este încă într-o stare de creștere activă, ceea ce face mai ușor să obții rezultate reușite.

Totuși, un aspect important de luat în considerare este evitarea perioadelor de repaus ale orhideelor. Multe specii de orhidee, cum ar fi cele din genul Phalaenopsis, trec printr-o scurtă perioadă de repaus după înflorire, înainte de a începe din nou activitatea de creștere. În această perioadă, planta își concentrează energia asupra dezvoltării rădăcinilor și a frunzelor, nu asupra înmulțirii. Este mai indicat să aștepți până când orhideea iese din repaus pentru a începe procesul de înmulțire.

orhidee inmultire
Orhidee inmultire.

Iata cateva metode populare de inmultire:

Divizarea Tufei

Aceasta este una dintre cele mai simple metode de inmultire a orhideelor. Atunci cand tufa de orhidee a crescut suficient de mult, poti sa o desparti in doua sau mai multe bucati. Asigura-te ca fiecare parte are radacini si tulpini.

 • alege o orhidee sănătoasă care are cel puțin două tije mature și bine dezvoltate.
 • scoate cu grijă orhideea din ghiveci.
 • utilizează un cuțit curat și ascuțit pentru a tăia tufa în bucăți mai mici, asigurându-te că fiecare bucată are cel puțin una sau două tije și niște rădăcini sănătoase.
 • plantează bucățile rezultate în ghivece individuale cu amestec de sol potrivit pentru orhidee. Asigură-te că rădăcinile sunt acoperite cu sol și udat cu grijă.

Creșterea din lăstari (keiki)

 • unele specii de orhidee produc lăstari numiți “keiki”. Acești lăstari pot fi îndepărtați cu grijă de planta-mamă și plantați separat în ghivece.
 • taie cu atenție keiki-ul de pe planta-mamă folosind un instrument steril.
 • plantează keiki-ul într-un ghiveci cu amestec de sol potrivit pentru orhidee.

Butasirea: Poti obtine butasi din tulpinile sanatoase ale orhideei. Planteaza butasii intr-un substrat special pentru inradacinare si pastreaza-i intr-un mediu umed pana cand dezvolta radacini.

Citeste si articolul: Plante de gradina vesnic verzi.

Probleme comune si cum sa le rezolvi

Este important sa fii pregatit pentru aceste situatii si sa stii cum sa le rezolvi:

Frunze Galbene: Daca frunzele orhideei tale devin galbene, este posibil sa fie prea multa apa. Verifica drenajul ghiveciului si redu cantitatea de apa.

Frunze Uscate: Frunzele uscate pot indica lipsa umiditatii sau prea multa lumina. Ajusteaza conditiile de mediu corespunzator.

Lipsa Infloririi: Daca orhideea ta nu infloreste, este posibil sa nu primeasca destula lumina sau sa nu fie hranita corespunzator. Verifica aceste aspecte si ajusteaza-le.

Atacuri de Daunatori: Daunatorii precum păduchii, afidele sau cochinele pot afecta orhideele. Utilizeaza insecticide sau solutii naturale pentru a rezolva aceasta problema.

orhidee inmultire 2
Orhidee inmultire.

Boli si daunatori Orhidee

Orhideele sunt plante sensibile și pot fi afectate de diverse boli și dăunători. Este important să identifici și să tratezi rapid aceste probleme pentru a menține sănătatea plantelor tale. Iată câteva dintre cele mai comune boli și dăunători care pot afecta orhideele, împreună cu modalitățile de prevenire și tratament:

Boli Orhidee

1. Putregaiul Rădăcinilor (Rozătoare)
Simptome: Rădăcinile par brun-murdare și pot dezvolta pete moi și putrede.
Prevenire și Tratament: Asigură un drenaj adecvat, evită udarea excesivă și elimină rădăcinile afectate. Poți aplica și fungicide specifice.

2. Mucegaiul:
Simptome: Apar pete pufos-albicioase pe frunze și flori, iar țesutul infectat se descompune.
Prevenire și Tratament: Evită umezeala excesivă, asigură o bună circulație a aerului și îndepărtează zonele infectate. Poți folosi fungicide.

3. Virusurile Orhideelor:
Simptome: Pot include modificări ale culorii, modelului și formei florilor, dar și deteriorarea generală a plantei.
Prevenire și Tratament: Evită manipularea plantelor infectate și izolează-le. Nu există tratament specific pentru virusuri.

orhidee ingrijire 53
Orhidee ingrijire.

Dăunători Orhidee

1. Păduchi:
Simptome: Se atașează de frunzele și tulpinile plantelor, suge seva și poate provoca ruginire sau deformări ale frunzelor.
Prevenire și Tratament: Poți utiliza insecticide naturale sau comerciale și sterge planta cu apă și săpun.

2. Afide:
Simptome: Frunzele pot cădea și se poate observa o secreție lipicioasă.
Prevenire și Tratament: Folosește aceleași metode ca și pentru păduchi.

3. Cochineală:
Simptome: Apar pete albe sau roșii pe tulpini și frunze.
Prevenire și Tratament: Șterge cochineaua cu un șervețel îmbibat în alcool sau folosește ulei de neem.

4. Tripși:
Simptome: Se hrănesc cu sucul celular, lăsând în urmă zone argintii sau decolorate pe frunze.
Prevenire și Tratament: Aplică insecticide sau măsuri preventive, cum ar fi izolarea plantelor noi.

5. Melci
Simptome: Melcii pot ataca rădăcinile și tulpinile orhideelor.
Prevenire și Tratament: Pot fi îndepărtați manual sau folosind momeală sau pesticide non-toxice.

Tipuri de Orhidee

Fiecare tip de orhidee are propriile caracteristici si cerinte de ingrijire. Vom explora mai detaliat cateva dintre cele mai populare tipuri de orhidee, pentru a te ajuta sa le cunosti mai bine si sa stii cum sa le ingrijesti.

1. Orhidee Phalaenopsis

Orhidee Phalaenopsis

Orhideea Phalaenopsis, cunoscuta si sub numele de “orhideea fluture,” este una dintre cele mai populare tipuri de orhidee datorita frumusetii sale exotice si a faptului ca este relativ usor de ingrijit. Aceste orhidee produc flori mari si rotunde, disponibile intr-o gama variata de culori, de la alb la roz, mov, si albastru.

Caracteristici Orhidee Phalaenopsis:

 • Cerinte de Lumina: Prefera lumina difuza si evita soarele direct.
 • Umiditate: Apreciaza umiditatea medie din casa.
 • Temperatura: Se simt bine la temperaturi constante intre 18°C si 24°C.
 • Udare: Udarea se face atunci cand substratul este uscat la atingere.
 • Orhidee Ingrijire Speciala: Taie tulpinile florilor uscate dupa ce au inflorit.

Orhideea Phalaenopsis este o alegere excelenta pentru incepatori si pentru cei care doresc sa adauge eleganta in casa lor.

2. Orhidee Cymbidium

Orhidee Cymbidium

Orhideea Cymbidium este cunoscuta pentru inflorescentele sale spectaculoase, care pot dura saptamani sau chiar luni. Aceste orhidee produc flori mari, in forma de cascada, disponibile in diverse culori, inclusiv alb, galben, roz, si verde.

Caracteristici Orhidee Cymbidium:

 • Cerinte de Lumina: Prefera lumina indirecta si pot tolera lumina puternica dimineata.
 • Umiditate: Apreciaza umiditatea crescuta si necesita pulverizarea frunzelor.
 • Temperatura: Se simt bine la temperaturi mai scazute, in jur de 10°C – 21°C.
 • Udare: Apa atunci cand suprafata substratului este uscata.
 • Orhidee Ingrijire Speciala: Necesita fertilizare regulata in timpul perioadei de crestere.

Orhideea Cymbidium este ideala pentru cei care isi doresc o planta rezistenta cu flori impresionante.

Citeste si articolul: Plante care scad tensiunea arteriala.

3. Orhidee Dendrobium

Orhidee Dendrobium

Orhideea Dendrobium este o specie extrem de diversificata, cu sute de soiuri diferite. Aceasta grupa de orhidee prezinta o gama variata de culori, forme si dimensiuni ale florilor. Cu toate acestea, majoritatea dendrobiumilor produc flori mici, grupate in inflorescente bogate.

Caracteristici Orhidee Dendrobium:

 • Cerinte de Lumina: Prefera lumina indirecta sau partiala.
 • Umiditate: Apreciaza umiditatea medie si necesita o perioada de repaus dupa inflorire.
 • Temperatura: Cerinte variabile, dar in general se simt bine la temperaturi de 15°C – 25°C.
 • Udare: Udarea se face atunci cand substratul este aproape uscat.
 • Orhidee Ingrijire Speciala: Multe specii de Dendrobium necesita o perioada de repaus cand nu se uda si nu se fertilizeaza.

Datorita diversitatii lor, Dendrobiumii pot fi o alegere interesanta pentru colectionarii de orhidee.

4. Orhidee Oncidium

Orhidee Oncidium

Orhideea Oncidium este cunoscuta pentru frunzele sale decorative, dar si pentru inflorescentele sale delicate. Aceste orhidee produc flori mici, dar multe, dispuse in ramuri bogate, asemanatoare cu o panza de paianjen.

Caracteristici Orhidee Oncidium:

 • Cerinte de Lumina: Prefera lumina indirecta sau partiala.
 • Umiditate: Apreciaza umiditatea medie din casa.
 • Temperatura: Se simt bine la temperaturi de 15°C – 24°C.
 • Udare: Apa atunci cand substratul este uscat la atingere.
 • Orhidee Ingrijire Speciala: Asigura-te ca ghiveciul are un drenaj bun, deoarece Oncidiumii nu tolereaza apa stagnata.

Orhideea Oncidium adauga o nota exotica si delicata oricarei gradini sau case.

5. Orhidee Miltonia

Orhidee Miltonia

Orhideea Miltonia, cunoscută și sub numele de “orhidee panselută,” este apreciată pentru florile sale mari, parfumate și colorate. Aceste orhidee produc flori cu petale și sepale bogat colorate, deseori cu o aromă dulce și plăcută.

Caracteristici Orhidee Miltonia:

 • Cerinte de Lumina: Preferă lumina indirectă și evitați lumina soarelui direct.
 • Umiditate: Apreciază umiditatea crescută și poate necesita pulverizarea în medii mai uscate.
 • Temperatura: Se simt bine la temperaturi de 15°C – 25°C.
 • Udare: Udare moderată, menținând substratul ușor umed.

6. Orhidee Vanda

Orhidee Vanda

Orhideea Vanda este cunoscută pentru aspectul său exotic și flori ușoare, suspendate pe tulpini lungi și subțiri. Aceste orhidee sunt apreciate pentru variatele lor culori și modele.

Caracteristici Orhidee Vanda:

 • Cerinte de Lumina: Preferă lumina intensă și directă, dar trebuie protejate de soarele puternic din după-amiaza.
 • Umiditate: Apreciază umiditatea crescută și poate necesita pulverizarea frecventă.
 • Temperatura: Se simt bine la temperaturi mai ridicate, între 18°C – 30°C.
 • Udare: Udare moderată și asigurați-vă că substratul se usucă între udări.

7. Orhidee Cambria

Orhidee Cambria

Orhideea Cambria este un hibrid rezultat din încrucișarea mai multor specii de orhidee, ceea ce o face extrem de variată în ceea ce privește culorile și aspectul florilor. Este una dintre cele mai accesibile orhidee îngrijirea la domiciliu.

Caracteristici Orhidee Cambria:

 • Cerinte de Lumina: Preferă lumina indirectă sau ușoară, dar poate tolera și lumina moderată.
 • Umiditate: Apreciază umiditatea crescută și poate necesita pulverizare în timpul sezonului uscat.
 • Temperatura: Se simte bine la temperaturi de 15°C – 25°C.
 • Udare: Udare moderată, fără a lăsa apa să stagneze în ghiveci.