Skip to main content
cati dinti are un om 3

Cati dinti are un om la diferite varste – Dintii de Lapte si Dintii Adulti

Cati dinti are un om. Din punct de vedere medical, numărul si tipurile de dinti ale unei persoane pot oferi informații valoroase despre sanatatea generala a acesteia. În acest articol, vom explora răspunsul la întrebarea “cati dinti are un om” si vom discuta despre anatomia dentara umana, numărul si tipurile de dinti la diferite varste, precum si despre importanta mentinerii unei bune sanatati orale.

Cati dinti are un om?

Dintii umani se dezvolta in cavitatea bucala in timpul copilăriei si raman in maxilare pe tot parcursul vietii. Adultii au de obicei 32 de dinti permanenti, cate 16 in fiecare maxilar. Dintii se impart in 4 categorii:

 • Incisivi – cei 8 dinti din fata folositi pentru muscatura
 • Canini – cei 4 colti ascutiti folositi pentru sfasierea alimentelor
 • Premolari – cei 8 dinti utilizati pentru mestecat
 • Molari – cei 12 dinti mari din spate folositi pentru zdrobirea si macinarea alimentelor
cati dinti are un om
Cati dinti are un om.

Aceasta configuratie completa a dintilor adultului este esentiala pentru functiile noastre zilnice, cum ar fi mestecatul, vorbitul si zambitul. Totusi, aceasta nu este intotdeauna regula pentru fiecare individ.

Cati dinti are un copil?

Inainte de a avea acest set complet de 32 de dinti, bebelusii trec prin etape de dezvoltare dentara. Ei incep cu dintii de lapte, cunoscuti si sub numele de dinti temporari sau decidui. Un copil obisnuit are in total 20 de dinti de lapte:

 • 8 incisivi temporari (4 sus si 4 jos)
 • 4 canini temporari (2 sus si 2 jos)
 • 8 molari temporari (4 sus si 4 jos)

Acestea sunt inlocuite gradual pe masura ce copilul creste si se dezvolta, facand loc dintilor permanenti. Acest proces este esential pentru ca apoi adulti sa aiba un zambet stralucitor.

Numarul de dinti la diferite varste

Numărul de dinti variază în functie de vârsta unei persoane. Iata o scurta descriere:

 • La nastere, bebelusii nu au dinti.
 • Intre 6-12 luni incep sa apara primii dinti de lapte, de obicei incisivii.
 • La 2-3 ani un copil are deja 20 de dinti de lapte.
 • La 6 ani, dintii permanenti incep sa inlocuiasca dintii de lapte. Un copil de 6 ani are de obicei 20 de dinti de lapte si 4-8 dinti permanenti.
 • La 12 ani majoritatea dintilor de lapte au fost inlocuiti. Un adolescent are de obicei 28 de dinti permanenti.
 • Adultii intre 18-25 ani au deja intreaga dentitie permanenta, adica 32 de dinti.

Deci, in rezumat, numărul de dinti creste de la 0 la nastere, la 20 de lapte, apoi la 32 permanenti la varsta adulta.

Citeste si articolul: Simptome cand iese maseaua de minte.

cati dinti are un om 4
Cati dinti are un om. Structura dintilor.

Structura dintilor

Dintii sunt structuri complexe, iar fiecare parte a lor are un rol specific in procesul de mestecare si vorbire. Iata o privire mai atenta asupra structurii dintilor:

1. Smalțul dentar – Acesta este stratul exterior dur și protector al dintelui. Smalțul dentar este incredibil de tare și ajută la protejarea restului dintelui de uzura zilnică și de deteriorarea cauzată de bacterii și acizi.

2. Dentina – Sub smalț se afla dentina, o substanta mai moale decat smalțul. Dentina este esentiala pentru transmiterea senzatiilor si durerilor catre creier si contribuie la pastrarea dintelui in viata.

3. Pulpa – In centrul fiecarui dinte se afla pulpa, care contine nervi si vase de sange. Pulpa este vitala pentru mentinerea dintelui viu si sanatos.

Aceasta echipa de lucru a dintilor ne permite sa simtim si sa mestecam alimentele, sa vorbim clar si sa avem un zambet stralucitor. Dintii sunt, cu siguranta, printre cele mai importante structuri anatomice din corpul nostru.

Citeste si articolul: Ce ai voie sa mananci dupa extractie masea.

Importanta dintilor pentru sanatate

Dintii indeplinesc mai multe functii esentiale, asa ca este foarte important sa avem grija de sanatatea lor:

 • Mestecat – Dintii ne ajuta sa mestecam si sa inghitim mancarea.
 • Vorbire – Incisivii si caninii ajuta la pronuntarea corecta a sunetelor.
 • Estetica – Dintii contribuie la aspectul fetei si zambetului.
 • Sustinerea fetei – Dintii si maxilarele sustin muschii fetei.

Problemele dentare pot cauza dureri, infectii si chiar pierderea dintilor. De aceea, o igiena dentara buna si controale regulate la dentist sunt esentiale pentru pastrarea sanatatii dinților si implicit a stării generale de sănătate.

Ingrijirea dintilor

Cum sa ai grija de ei
Ingrijirea dintilor este esentiala pentru a mentine o sanatate dentara optima. Iata cateva sfaturi despre cum sa ai grija de dintii tai:

1. Periajul zilnic – Spalarea dintilor de cel putin doua ori pe zi este cruciala pentru eliminarea resturilor alimentare si a placii dentare.
2. Utilizarea atei dentare – A folosi ata dentara in fiecare zi ajuta la curatarea spatiilor dintre dinti, unde periuta nu poate ajunge.
3. Vizitele regulate la dentist – Programarea unor vizite de rutina la dentist pentru curatare profesionala si examinari periodice este importanta pentru detectarea timpurie a problemelor dentare.
4. Alimentatia sanatoasa – Consumul de alimente sanatoase si limitarea alimentelor bogate in zaharuri ajuta la prevenirea cariilor dentare.

Mentinand aceste obiceiuri de ingrijire dentara, iti vei pastra dintii in cea mai buna forma posibila.

Citeste si articolul: De ce miroase gura.

cati dinti are un om 6
Cati dinti are un om.

Întrebări frecvente

1. De ce unii oameni au dinti in plus fata de numarul standard de 32?
Unele persoane se nasc cu 1-2 dinti supranumerari. De asemenea, uneori raman in gura dinti de lapte pe langa cei permanenti, ducand la un numar mai mare de dinti.

2. De ce unii oameni poarta aparat dentar?
Aparatele dentare corecteaza pozitia dintilor strambi sau inghesuiti. Tratarea ortodontica in copilarie poate preveni probleme majore ulterior.

3. Ce probleme pot cauza dintii lipsă?
Dintii care lipsesc pot cauza deplasarea celorlalti dinti, infectii, probleme de mestecat si vorbit. Este recomandat sa fie inlocuiti cu implanturi sau punti pentru a preveni complicatiile.

4. Cat de des trebuie sa mergem la control stomatologic?
Experții recomanda vizite la stomatolog la fiecare 6 luni pentru examene, detartraj si fluorizare. Persoanele cu probleme dentare pot avea nevoie de controale mai dese.