Skip to main content
Ce inseamna cand se zbate ochiul stang

Ce inseamna cand se zbate ochiul stang

Ce inseamna cand se zbate ochiul stang? Daca ati simtit vreodata un zvacnit sau un tremur in ochiul stang, ati experimentat ceea ce se numeste “mioclonie a pleoapei”. Acest fenomen este foarte comun si, de obicei, nu are semnificatii importante. Cu toate acestea, daca se intampla sa se intample mai des decat de obicei, poate fi un semn al unor probleme de sanatate sau poate fi interpretat ca un semn sau o superstitie. In acest articol, vom explora semnificatia si interpretarea acestui fenomen. Afla si ce inseamna cand se zbate ochiul drept

Ce inseamna cand se zbate ochiul stang – superstitii

In cultura populara, mioclonia pleoapei poate fi interpretata diferit in functie de superstitii sau de traditii:

 • In Romania, mioclonia pleoapei stangi poate fi interpretata ca un semn ca vei primi o veste buna sau ca vei avea parte de noroc in viitorul apropiat.
 • In Japonia, mioclonia pleoapei stangi poate fi un semn ca cineva te vorbeste in spatele tau, in timp ce mioclonia pleoapei drepte poate fi un semn ca cineva te admira sau te iubeste.
 • In India, mioclonia pleoapei stangi poate fi interpretata ca un semn ca vei primi bani sau vei avea un castig financiar, in timp ce mioclonia pleoapei drepte poate fi un semn ca vei intalni pe cineva drag.
 • In China, mioclonia pleoapei stangi poate fi un semn ca vei avea parte de o vizita sau de o surpriza placuta, in timp ce mioclonia pleoapei drepte poate fi un semn ca vei avea parte de o intalnire romantica.

Ce este mioclonia pleoapei?

Mioclonia pleoapei, cunoscuta si sub numele de “zvacnirea ochiului” sau “tremuratul ochiului”, este o miscare involuntara a muschiului orbicular al pleoapei. Aceasta este cauzata de contractia muschiului si poate fi resimtita sub forma unui tremur, unui zvacnit sau a unui tic nervos. Acest fenomen poate aparea in oricare dintre cele doua ochi, dar, de obicei, apare la unul dintre ele.

Care sunt cauzele miocloniei pleoapei?

Cauzele miocloniei pleoapei pot fi multiple si pot fi impartite in doua categorii: cauze fizice si cauze psihologice.

Cauze fizice:

 • Oboseala ochilor sau a corpului
 • Consumul excesiv de cafea, alcool sau tutun
 • Lipsa somnului
 • Anxietate sau stres
 • Anumite afectiuni oftalmologice, cum ar fi conjunctivita sau blefarita
 • Expunerea la lumina puternica sau la vant
 • Uscarea ochilor
 • Deficiente de magneziu sau de calciu

Cauze psihologice:

 • Anxietate sau stres
 • Depresie sau tulburari de somn
 • Emotii puternice sau traumatice
 • Tensiunea in timpul unui conflict sau a unui moment stresant

Ce semnificatie are mioclonia pleoapei in functie de zona ochiului?

In functie de zona ochiului in care apare mioclonia, poate fi interpretat diferit:

 • Daca se intampla in partea superioara a pleoapei, poate fi un semn al unei probleme de sanatate a ochilor sau al unei probleme de somn.
 • Daca se intampla in partea inferioara a pleoapei, poate fi un semn al oboselii sau al unei probleme cu glandele lacrimale.
 • Daca se intampla in coltul intern al ochiului, poate fi un semn al stresului sau al oboselii.
 • Daca se intampla in coltul extern al ochiului, poate fi un semn al dorintei de a vedea ceva sau al unei probleme cu glandele lacrimale.

Cum se poate trata mioclonia pleoapei?

De obicei, mioclonia pleoapei dispare de la sine si nu necesita tratament. Cu toate acestea, daca aceasta persista sau se agraveaza, este recomandat sa consultati un medic oftalmolog sau un neurolog. In functie de cauza miocloniei, aceasta poate fi tratata prin:

 • Odihna si relaxare, pentru a reduce stresul si oboseala
 • Evitarea consumului excesiv de cafea, alcool sau tutun
 • Tratarea afectiunilor oftalmologice
 • Prescrierea de suplimente de calciu sau magneziu
 • Prescrierea de medicamente antidepresive sau anxiolitice, in cazul cauzei psihologice.

Întrebări frecvente

 1. Ce inseamna cand se zbate ochiul stang?
  Cand se zbate ochiul stang, de obicei este vorba despre mioclonia pleoapei, care este o miscare involuntara a muschiului orbicular al pleoapei. Aceasta poate fi cauzata de oboseala, stres sau alte factori fizici sau psihologici si, de obicei, nu are semnificatii importante. Cu toate acestea, daca persista sau se agraveaza, este recomandat sa consultati un medic pentru a identifica cauza si a primi tratamentul corespunzator.
 2. Pot cauzele miocloniei pleoapei sa difere de la o persoana la alta?
  Da, cauzele miocloniei pleoapei pot varia de la o persoana la alta, in functie de factori precum stilul de viata, sanatatea fizica si psihologica si alti factori individuali. Cu toate acestea, exista cateva cauze comune, cum ar fi oboseala ochilor sau a corpului, anxietatea sau stresul, consumul excesiv de cafea sau alcool sau unele afectiuni oftalmologice.
 3. Este mioclonia pleoapei un semn al unor probleme grave de sanatate?
  De obicei, mioclonia pleoapei nu este un semn al unor probleme grave de sanatate si nu necesita tratament. Cu toate acestea, daca se intampla sa se intample mai des decat de obicei sau daca este insotita de alte simptome, poate fi un semn al altor probleme de sanatate si este recomandat sa consultati un medic pentru a exclude orice afectiuni.
 4. Pot fi evitate episoadele de mioclonie a pleoapei?
  Unele episoade de mioclonie a pleoapei pot fi evitate prin reducerea stresului si a oboselei, evitarea consumului excesiv de cafea sau alcool si prin evitarea expunerii la lumina puternica sau la vant. Este important sa va odihniti suficient si sa aveti un stil de viata sanatos pentru a reduce riscul de episoade de mioclonie a pleoapei.
 5. Cand este necesar sa consultati un medic pentru mioclonia pleoapei?
  Daca mioclonia pleoapei persista sau se agraveaza, este recomandat sa consultati un medic oftalmolog sau un neurolog pentru a exclude alte afectiuni si pentru a primi tratamentul corespunzator. In plus, daca este insotita de alte simptome, cum ar fi dureri de cap, vedere incetosata sau umflaturi la nivelul ochilor, este important sa consultati un medic cat mai curand posibil.

Mioclonia pleoapei este un fenomen comun, care poate fi cauzat de o serie de factori, atat fizici, cat si psihologici. Acesta poate fi interpretat diferit in functie de zona ochiului in care apare si de traditiile sau superstitiile locale. In majoritatea cazurilor, nu necesita tratament si dispare de la sine. Cu toate acestea, daca persista sau se agraveaza, este recomandat sa consultati un medic pentru a identifica cauza si a primi tratamentul corespunzator.