Skip to main content
Ce limba se vorbeste in Belgia

Ce limba se vorbeste in Belgia? O Tara, trei limbi oficiale

Ce limba se vorbeste in Belgia? Belgia este o țară mică, dar extrem de diversă din punct de vedere lingvistic. Deși este cunoscută în principal pentru ciocolată, bere și faimosul său festival Tomorrowland, Belgia se remarcă și prin faptul că are trei limbi oficiale.

Belgia este renumită pentru diversitatea sa lingvistică, datorată istoriei și geografiei sale unice. Așadar, în timp ce te pregătești să explorezi atracțiile și să te bucuri de experiența belgiană, să ne aventurăm în lumea limbilor vorbite în această țară captivantă.

Ce limba se vorbeste in Belgia? O Tara, trei limbi oficiale

Belgia este o țară fascinantă, plină de ciocolată delicioasă, bere de excepție și, nu în ultimul rând, trei limbi oficiale. Da, ați citit bine, trei: neerlandeza, franceza și germana.

Ce limba se vorbeste in Belgia 5
Ce limba se vorbeste in Belgia? Germană, Franceză, Neerlandeză

Limba oficială: Neerlandeză

Una dintre cele mai vorbite limbi din Belgia este neerlandeza (sau limba flamandă). Aceasta este limba oficială a regiunii Flandra și este vorbită de aproximativ 60% dintre belgieni. Neerlandeza are rădăcini în limba olandeză și se aseamănă foarte mult cu aceasta, deși există și diferențe subtile în pronunție și vocabular.

Sub-dialectele neerlandezei, cum ar fi brabantianul și limburghezul, pot varia în funcție de regiunea în care te afli în Belgia. Este important să menționăm că, deși neerlandeza este predominantă în Flandra, există, de asemenea, comunități vorbitoare de neerlandeză în regiunea Bruxelles și în sudul Belgiei.

Limba Franceză

În Belgia, franceza are un statut oficial și este vorbită în special în regiunea Valonia și în zona urbană Bruxelles. Aproximativ 40% dintre belgieni sunt vorbitori nativi de franceză. Această limbă a jucat un rol semnificativ în istoria și cultura țării, făcându-se simțită în arhitectură, gastronomie și în sfera artistică.

Mulți oameni asociază Belgia cu rafinamentul și eleganța, iar franceza adaugă un element de prestigiu și influență în peisajul lingvistic al țării. Deși franceza este predominantă în Valonia și Bruxelles, este important de menționat că și în aceste regiuni sunt vorbitori nativi ai limbii neerlandeze.

Limba Germană

În estul Belgiei, în apropierea graniței cu Germania, se vorbește limba germană. Această regiune este cunoscută sub numele de Comunitatea Germanofonă Belgiană și este locuită de aproximativ 1% din populația totală a țării. Această mică comunitate păstrează tradițiile și cultura germană și, desigur, limbajul.

Este interesant de menționat că Belgia este una dintre cele trei țări europene în care se vorbește limba germană, alături de Germania și Austria. Dacă te afli în zona germanofonă a Belgiei, vei avea ocazia să te bucuri de atmosfera specifică, de mâncărurile delicioase și de tradițiile unice ale comunității germane.

 

Ce limba se vorbeste in Belgia hartaAlte limbi minoritare vorbite în Belgia

Pe lângă cele trei limbi principale menționate mai sus, Belgia găzduiește și alte limbi vorbite de minorități. Iată câteva exemple:

 • Limba engleză: Datorită prezenței multor organizații internaționale și a comunității expaților, engleza este răspândită în special în zona Bruxelles și în mediile de afaceri.
 • Limba spaniolă: Comunitatea hispanică în creștere în Belgia a adus cu sine și vorbitorii de spaniolă, care își păstrează limba maternă și cultura.
 • Limba italiană: Există o comunitate italiană semnificativă în Belgia, iar limba italiană se aude în special în regiunile Valonia și Bruxelles.
 • Limba arabă: Belgia are, de asemenea, o comunitate arabă importantă, iar limba arabă este vorbită în special în rândul imigranților și al familiilor acestora.

Citeste si articolul: Ce limba se vorbeste in Olanda

 

10 exemple ușoare de fraze în limba Neerlandeza, Franceza, Germană

Neerlandeză (limba flamandă):

 1. Bună dimineața! – Goedemorgen!
 2. Cum te numești? – Hoe heet je?
 3. Mulțumesc frumos! – Hartelijk bedankt!
 4. Unde este toaleta? – Waar is het toilet?
 5. Aș dori o cafea, vă rog. – Ik wil graag een koffie, alstublieft.
 6. Cât costă acest lucru? – Hoeveel kost dit?
 7. Sunt din România. – Ik kom uit Roemenië.
 8. Puteți vorbi mai încet, vă rog? – Kunt u alstublieft langzamer spreken?
 9. Care este numărul tău de telefon? – Wat is jouw telefoonnummer?
 10. La revedere! – Tot ziens!

Franceză:

 1. Bonjour! Comment ça va? – Bună ziua! Cum merge?
 2. Je m’appelle Marie. – Mă numesc Marie.
 3. Merci beaucoup! – Mulțumesc mult!
 4. Où est la gare? – Unde este gara?
 5. J’aimerais un croissant, s’il vous plaît. – Aș dori un croissant, vă rog.
 6. Combien ça coûte? – Cât costă?
 7. Je suis de Belgique. – Sunt din Belgia.
 8. Pouvez-vous m’aider? – Puteți să mă ajutați?
 9. Quel est ton numéro de téléphone? – Care este numărul tău de telefon?
 10. Au revoir! – La revedere!

Germană:

 1. Guten Morgen! Wie geht es Ihnen? – Bună dimineața! Cum vă simțiți?
 2. Ich heiße Thomas. – Mă numesc Thomas.
 3. Vielen Dank! – Mulțumesc mult!
 4. Wo ist die Apotheke? – Unde este farmacia?
 5. Ich möchte ein Bier, bitte. – Aș dori o bere, vă rog.
 6. Wie viel kostet das? – Cât costă aceasta?
 7. Ich komme aus Belgien. – Sunt din Belgia.
 8. Können Sie mir helfen? – Puteți să mă ajutați?
 9. Wie ist deine Telefonnummer? – Care este numărul tău de telefon?
 10. Auf Wiedersehen! – La revedere!

Intrebari frecvente

1. Ce limbă se vorbește cel mai des în Belgia?
Neerlandeza este limba cea mai des vorbită în Belgia, în special în regiunea Flandra.

2. Care este statutul limbii franceze în Belgia?
Franceza are un statut oficial și este vorbită în principal în regiunea Valonia și în zona urbană Bruxelles.

3. Există comunități vorbitoare de alte limbi în Belgia?
Da, Belgia găzduiește comunități vorbitoare de alte limbi, cum ar fi germana, engleza, spaniola, italiana și araba.

4. Care este relația dintre neerlandeză și franceză în Belgia?
Belgia este o țară bilingvă, în care neerlandeza și franceza au statut oficial în diferite regiuni și sunt preponderente în acele zone.

5. Ce este Zinneke Parade?
Zinneke Parade este un eveniment linguistic unic din Belgia care sărbătorește diversitatea lingvistică și culturală a țării.

6. Care sunt dialectele vorbite în Belgia?
Belgia are o bogăție de dialecte regionale, cum ar fi West-Vlaams în Flandra și wallonul în Valonia, care reflectă diversitatea lingvistică a țării.

Belgia este o țară lingvistică fascinantă, în care neerlandeza, franceza și germana coexistă în armonie. Diversitatea culturală și lingvistică face ca această țară să fie o destinație atrăgătoare pentru turiști și pentru cei care doresc să înțeleagă mai bine istoria și identitatea sa. Fie că te plimbi prin străzile cosmopolite ale Bruxelles-ului, descoperi frumusețea orașelor flamande sau explorezi comunitatea germanofonă, vei avea ocazia să îți îmbogățești cunoștințele și să te bucuri de diferitele culori ale limbajului belgian.