Skip to main content
Ce nu se mananca cu mana

Ce nu se mananca cu mana – Reguli de bun-simț la masă

Ce nu se mananca cu mana? Ai auzit vreodată expresia “ce nu se mananca cu mana”? Această zicală se referă la obiceiurile și regulile de bun-simț pe care trebuie să le respectăm la masă. Deși pare evident că trebuie să fim atenți la ceea ce mâncăm și cum mâncăm, mulți oameni nu au învățat încă aceste reguli. În acest articol, vom explora mai multe lucruri pe care nu ar trebui să le mâncați cu mâna și de ce este important să respectați aceste reguli.

Ce nu se mananca cu mana

Atunci când suntem la masă, este important să respectăm anumite reguli de comportament. Aceste reguli variază de la cultură la cultură, dar există unele lucruri pe care nu ar trebui să le mâncați cu mâna în nicio situație. Iată câteva exemple:

1. Supa
Supa este unul dintre cele mai frecvente preparate culinare care nu se mananca cu mana. În loc să folosiți mâinile pentru a înghesui bucăți de legume sau carne, ar trebui să folosiți o lingură. De asemenea, este important să nu sorbiți supa direct din farfurie, ci să o beți folosind o lingură.

2. Sushi
Aceste preparate culinare japoneze trebuie mancate cu betisoare, numite “hashi” in limba japoneza.

3. Paste
Pastele sunt un alt aliment care nu ar trebui să fie mâncat cu mâna. În loc să încercați să prindeți bucăți mari de paste cu mâna, ar trebui să folosiți o furculiță pentru a le prinde și un cuțit pentru a le tăia în bucăți mai mici. De asemenea, este important să nu vă înghesuiți bucățile mari de paste în gură, ci să le mestecați în mod corespunzător.

4. Tocana
Tocanele trebuie sa fie mancate cu furculita si cuțitul, in loc sa le mancati cu mana.

5. Alune și semințe
Alunele și semințele sunt adesea servite la petreceri sau în timpul unui meci de fotbal. Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți să nu le mâncați cu mâna și apoi să le scuipați cojile pe jos sau într-un vas. În loc să faceți asta, ar trebui să folosiți un castron mic sau un recipient special pentru a arunca cojile și să vă spălați mâinile înainte și după ce le mâncați.

6. Mâncare fierbinte
Atunci când mâncarea este fierbinte, este important să o mâncați cu o furculiță și un cuțit în loc să o mâncați cu mâna. În plus, ar trebui să fiți atenți la temperatura mâncării și să o lăsați să se răcească puțin înainte de a o mânca.

7. Creveti
Crevetii trebuie sa fie scosi din carapace cu furculita sau lingura si apoi mancati.

8. Ficat
Este mai bine sa folositi un cuțit si o furculiță pentru a mânca ficatul, in loc sa il mancati cu mana.

9. Branzeturi moi
Branzeturile moi, cum ar fi brie sau camembert, trebuie sa fie taiate cu un cuțit si apoi servite pe paine sau cu biscuiti.

10. Anghinare
Anghinarea trebuie sa fie scos din frunze cu furculița si apoi mancata.

11. Paste cu sos cremos
In loc sa incercati sa prindeti paste cu sos cremos cu mana, ar trebui sa le mancati cu furculița si cuțitul.

Acestea sunt doar câteva exemple de alimente pe care nu ar trebui să le mâncați cu mâna. În general, este important să vă amintiți că mâncarea trebuie să fie mâncată într-un mod curat și igienic.

De ce este important să respectăm regulile de bun-simț la masă?

Respectarea regulilor de bun-simț la masă este importantă din mai multe motive:

Respectul pentru gazdă și oaspeți: Când suntem la masă cu alții, trebuie să ne comportăm într-un mod care arată respect pentru gazdă și oaspeți. Respectând regulile de bun-simț, arătăm că apreciem ospitalitatea și că suntem dornici să fim buni invitați.

Igiene: Mâncarea mâncată cu mâna poate fi nesănătoasă și poate conține germeni sau bacterii care pot cauza boli. Folosirea tacâmurilor și a ustensilelor de bucătărie ajută la menținerea igienei și la prevenirea răspândirii bolilor.

Siguranță: Mâncarea fierbinte sau alimentele care conțin cochilii sau carapace pot fi periculoase pentru sănătatea voastră dacă sunt mâncați în mod necorespunzător. Respectarea regulilor de bun-simț la masă poate ajuta la prevenirea accidentelor și la menținerea siguranței.

Intrebari frecvente

1. Pot să mănânc popcorn cu mâna?
Da, popcorn-ul poate fi mâncat cu mâna. Cu toate acestea, ar trebui să vă spălați mâinile înainte de a mânca popcorn-ul și să vă asigurați că nu scuipați cojile pe jos sau într-un vas.

2. Pot să mănânc fructe cu mâna?
Da, majoritatea fructelor pot fi mâncate cu mâna. Cu toate acestea, ar trebui să vă spălați mâinile înainte de a mânca fructele și să le tăiați în bucăți mici, dacă este necesar.

3. Pot să mănânc cartofi prăjiți cu mâna?
Da, cartofii prăjiți pot fi mâncați cu mâna. Cu toate acestea, ar trebui să vă spălați mâinile înainte de a mânca cartofii prăjiți și să nu vă înghesuiți bucățile mari în gură.

4. Ce se întâmplă dacă mănânc cu mâna alimente care nu ar trebui mâncate astfel?
Mâncarea mâncată cu mâna poate fi nesănătoasă și poate conține germeni sau bacterii care pot cauza boli. În plus, este posibil să vă murdăriți mâinile și hainele cu alimente sau sosuri. Este important să respectați regulile de bun-simț la masă și să mâncați alimentele într-un mod curat și igienic.

Este important să respectăm regulile de bun-simț la masă și să fim atenți la ceea ce mâncăm și cum mâncăm. Există anumite alimente pe care nu ar trebui să le mâncăm cu mâna, cum ar fi supa, pizza, paste și fructele de mare. Respectând regulile de bun-simț, arătăm respect pentru gazdă și oaspeți, menținem igiena și prevenim accidentele. În plus, mâncarea este mult mai plăcută când este servită și mâncată într-un mod adecvat. Așadar, amintiți-vă întotdeauna că “ce nu se mananca cu mana” și folosiți tacâmurile și ustensilele de bucătărie atunci când sunteți la masă.