Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Daca esti salariat in Romania si ai o problema medicala care te impiedica sa-ti indeplinesti atributiile de serviciu, ai dreptul sa ceri concediu medical. Dar ce se intampla daca depasesti perioada de 90 de zile de concediu medical?
Continut
Ce este concediul medical?
Conform legislatiei in vigoare, concediul medical reprezinta perioada in care un angajat este scutit de la munca, din cauza unor probleme medicale. Concediul medical este platit de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si poate fi acordat pentru o perioada de maximum 90 de zile.
Daca perioada de concediu medical este mai mare de 90 de zile, angajatul are nevoie de o evaluare suplimentara de catre medicul de specialitate, care va stabili daca aceasta perioada poate fi prelungita.
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical?
Daca perioada de concediu medical depaseste 90 de zile, exista cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stii.
1. Este necesara o evaluare suplimentara
Dupa cele 90 de zile, medicul trebuie sa efectueze o evaluare suplimentara a starii tale de sanatate si sa determine daca perioada de concediu medical trebuie prelungita.
2. Salarizarea poate fi afectata
In cazul in care perioada de concediu medical este prelungita, salariul tau poate fi afectat. Potrivit legislatiei in vigoare, in primele 30 de zile de concediu medical, angajatorul trebuie sa plateasca angajatului 100% din salariul sau brut. In urmatoarele 60 de zile, angajatorul trebuie sa plateasca 75% din salariul brut al angajatului. Dupa aceasta perioada, angajatul poate beneficia de indemnizatia de concediu medical platita de CNAS, care reprezinta 75% din venitul mediu brut pe ultimele 12 luni.
3. Contractul de munca poate fi suspendat
Daca perioada de concediu medical depaseste 90 de zile, angajatorul poate decide sa suspende contractul de munca. Acest lucru poate fi facut prin acordul ambelor parti sau prin decizia angajatorului. In acest caz, angajatul va inceta sa mai primeasca salariul, iar contractul de munca va fi reluat atunci cand acesta se va intoarce la munca.
4. Este necesara o decizie a medicului de specialitate
Inainte de prelungirea perioadei de concediu medical, medicul de specialitate trebuie sa emita o decizie care sa ateste necesitatea acestei prelungiri. Aceasta decizie trebuie sa fie in conformitate cu recomandarile clinice si trebuie sa fie transmisa angajatorului si CNAS.
Citeste si articolul: Ce se intampla daca nu faci succesiunea
Ce trebuie sa faci daca ai depasit perioada de 90 de zile?
Daca te afli in situatia in care perioada ta de concediu medical depaseste 90 de zile, trebuie sa discuti cu medicul de specialitate si cu angajatorul tau. Este important sa afli daca perioada ta de concediu medical poate fi prelungita si daca vei primi in continuare salariul sau vei beneficia de indemnizatia de concediu medical platita de CNAS.
In cazul in care contractul tau de munca a fost suspendat, trebuie sa discuti cu angajatorul tau despre data la care poti reveni la munca si sa obtii un acord in scris.
De asemenea, este important sa fii la curent cu recomandarile medicului de specialitate si sa urmezi tratamentul prescris pentru a te putea recupera si a reveni la munca cat mai curand posibil.
Ce se intampla daca concediul medical este prelungit?
Daca medicul de specialitate decide ca perioada ta de concediu medical trebuie prelungita, trebuie sa informezi angajatorul tau si sa prezinti decizia medicului. Daca angajatorul tau decide sa suspende contractul de munca, trebuie sa obtii un acord in scris si sa fii la curent cu termenii si conditiile suspendarii.
Daca esti platit prin indemnizatia de concediu medical platita de CNAS, este important sa depui in continuare documentatia necesara si sa respecti termenele pentru a continua sa primesti indemnizatia.
Care sunt drepturile si obligatiile angajatului in perioada de concediu medical prelungit?
In perioada de concediu medical prelungit, angajatul are dreptul sa primeasca salariul sau indemnizatia de concediu medical, daca este cazul. De asemenea, angajatul are obligatia de a respecta termenele si conditiile impuse de medicul de specialitate si de a se prezenta la controalele medicale stabilite.
Citeste si articolul: Ce drepturi au copiii veteranilor de razboi
Depasirea perioadei de 90 de zile de concediu medical poate avea un impact semnificativ asupra salarizarii si contractului de munca al angajatului. Este important ca angajatul sa fie la curent cu drepturile si obligatiile sale in aceasta situatie si sa comunice cu medicul de specialitate si angajatorul sau pentru a lua deciziile potrivite.
In cazul in care perioada de concediu medical trebuie prelungita, angajatul trebuie sa obtina decizia medicului de specialitate si sa informeze angajatorul sau, respectand termenele si conditiile impuse. De asemenea, este important ca angajatul sa urmeze tratamentul prescris si sa se prezinte la controalele medicale pentru a se recupera cat mai curand posibil si a reveni la munca.
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Depasirea perioadei de 90 de zile de concediu medical in Romania poate fi o situatie dificila pentru angajat, dar cu informatiile potrivite si cu comunicare deschisa si transparenta cu medicul de specialitate si angajatorul, poate fi gestionata cu succes. Este important ca angajatul sa fie la curent cu drepturile si obligatiile sale, sa respecte termenele si conditiile impuse si sa urmeze tratamentul prescris pentru a se recupera si a reveni la munca cat mai curand posibil.