Skip to main content
Acid acetilsalicilic pentru ce e bun

Acid acetilsalicilic pentru ce e bun

Acid acetilsalicilic pentru ce e bun. Acidul acetilsalicilic este substanța activă din pastilele de Aspirină, care este utilizată pentru a trata dureri, inflamații și febră, precum și pentru prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. Prin urmare, aspirina și acidul acetilsalicilic sunt de fapt aceeași substanță activă și pot fi utilizate în aceleași scopuri terapeutice. Totuși, este important să urmați întotdeauna instrucțiunile de utilizare și să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice medicament.

Acid acetilsalicilic pentru ce e bun?

Acidul acetilsalicilic, cunoscut și sub numele de aspirină, este un medicament din clasa salicilatelor și este folosit ca analgezic, antipiretic și antiinflamator. Acizii salicilici au fost folosiți de mii de ani pentru a trata durerile și inflamațiile, dar acidul acetilsalicilic modern a fost sintetizat pentru prima dată în 1897 de către chimistul german Felix Hoffmann, care lucra la compania farmaceutică Bayer.

Acidul acetilsalicilic acționează prin inhibarea producției de prostaglandine, substanțe produse în organism în timpul inflamației, durerii și febrei. Prin reducerea producției de prostaglandine, acidul acetilsalicilic reduce inflamația, durerea și febra.

Acid acetilsalicilic pentru ce e bun

Beneficiile acidului acetilsalicilic

Acidul acetilsalicilic are mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv:

 1. Reducerea durerii: Acidul acetilsalicilic este un analgezic eficient și este utilizat pentru a trata dureri de intensitate ușoară până la moderată, cum ar fi durerile de cap, durerile menstruale și durerile de spate.
 2. Reducerea inflamației: Acidul acetilsalicilic este un antiinflamator eficient și este utilizat pentru a trata inflamații de intensitate ușoară până la moderată, cum ar fi artrita și bursita.
 3. Reducerea febrei: Acidul acetilsalicilic este un antipiretic eficient și este utilizat pentru a reduce febra.
 4. Prevenirea accidentelor vasculare cerebrale: Acidul acetilsalicilic poate reduce riscul de accident vascular cerebral (AVC) la persoanele care sunt la risc crescut de a dezvolta boala.
 5. Prevenirea bolilor de inimă: Acidul acetilsalicilic poate reduce riscul de boli de inimă la persoanele care sunt la risc crescut de a dezvolta boala.

Utilizările acidului acetilsalicilic

Acidul acetilsalicilic este utilizat în mai multe condiții medicale, inclusiv:

 1. Dureri de cap: Acidul acetilsalicilic este utilizat pentru a trata dureri de cap de intensitate ușoară până la moderată.
 2. Dureri menstruale: Acidul acetilsalicilic este utilizat pentru a trata dureri menstruale de intensitate ușoară până la moderată.
 3. Dureri de spate: Acidul acetilsalicilic este utilizat pentru a trata dureri de spate de intensitate ușoară până la moderată.
 4. Artrita: Acidul acetilsalicilic este utilizat pentru a trata inflamația și durerea asociate cu artrita de intensitate ușoară până la moderată.
 5. Bursită: Acidul acetilsalicilic este utilizat pentru a trata inflamația și durerea asociate cu bursita.
 6. Febră: Acidul acetilsalicilic este utilizat pentru a reduce febra.
 7. Prevenirea bolilor de inimă: Acidul acetilsalicilic este utilizat pentru a reduce riscul de boli de inimă la persoanele care sunt la risc crescut de a dezvolta boala.
 8. Prevenirea accidentelor vasculare cerebrale: Acidul acetilsalicilic poate fi utilizat pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral la persoanele care sunt la risc crescut de a dezvolta boala.

Precauții și contraindicații

Acidul acetilsalicilic poate avea și unele efecte secundare și nu este recomandat pentru toți pacienții. Unele dintre precauțiile și contraindicațiile asociate cu utilizarea acidului acetilsalicilic includ:

 1. Alergii: Persoanele care sunt alergice la acidul acetilsalicilic sau la alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) ar trebui să evite utilizarea acidului acetilsalicilic.
 2. Ulcer gastric sau duodenal: Acidul acetilsalicilic poate agrava ulcerele gastrice și duodenale și nu trebuie utilizat de persoanele cu aceste afecțiuni.
 3. Sarcină și alăptare: Acidul acetilsalicilic poate fi asociat cu unele riscuri pentru femeile însărcinate și cele care alăptează și nu trebuie utilizat fără consultarea medicului.
 4. Interacțiuni medicamentoase: Acidul acetilsalicilic poate interacționa cu alte medicamente și suplimente, inclusiv anticoagulantele, corticosteroizii și medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale.
 5. Efecte secundare: Acidul acetilsalicilic poate provoca efecte secundare, cum ar fi sângerări gastrointestinale, ulcerații, greață și vărsături, dureri de cap și reacții alergice.

Cum să utilizați acidul acetilsalicilic

Acidul acetilsalicilic poate fi utilizat oral sau topic. Înainte de a utiliza acidul acetilsalicilic, este important să citiți instrucțiunile de utilizare și să discutați cu medicul dumneavoastră despre doza și durata tratamentului.

Pentru dureri și inflamații de intensitate ușoară până la moderată, doza obișnuită este de 325-650 mg la fiecare 4-6 ore. Pentru prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale, doza obișnuită este de 81-325 mg pe zi. Nu trebuie să depășiți doza recomandată și să utilizați acidul acetilsalicilic mai mult timp decât este recomandat.

Este important să nu utilizați acidul acetilsalicilic dacă sunteți alergic la acesta sau la alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. De asemenea, trebuie să evitați utilizarea acidului acetilsalicilic în timpul sarcinii și alăptării, fără consultarea medicului.

Dacă sunteți supus unor intervenții chirurgicale sau extracții dentare, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza acidul acetilsalicilic, deoarece acesta poate crește riscul de sângerare.

Concluzie

Acidul acetilsalicilic este un medicament eficient utilizat pentru a trata dureri, inflamații și febră. De asemenea, poate fi utilizat pentru a reduce riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale la persoanele care sunt la risc crescut de a dezvolta aceste afecțiuni. Cu toate acestea, acidul acetilsalicilic poate avea și unele efecte secundare și trebuie utilizat cu precauție și sub supravegherea medicului.

Dacă sunteți interesat de utilizarea acidului acetilsalicilic pentru a trata o afecțiune sau pentru a preveni o boală, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile și riscurile utilizării acestuia în cazul dumneavoastră. În plus, este important să urmați instrucțiunile de utilizare și să nu depășiți doza recomandată.

Acidul acetilsalicilic este un medicament important și eficient în tratamentul unor afecțiuni comune, dar trebuie utilizat cu precauție și sub supravegherea medicului.