Skip to main content

Ce pastile sa iau pentru durerea de cap? Tabel pastile

Durerea de cap poate fi o problemă extrem de neplăcută și care ne afectează capacitatea de a ne desfășura activitățile zilnice. Ce pastile sa iau pentru durerea de cap? Din fericire, există o mulțime de opțiuni de tratament disponibile pentru a gestiona eficient simptomele durerii de cap.

Tipuri de pastile pentru durere de cap

Există diferite clase de medicamente utilizate pentru tratamentul durerii de cap, fiecare având mecanisme diferite de acțiune. Iată cele mai comune:

Analgezice
Analgezicele precum paracetamolul, ibuprofenul sau aspirina sunt de obicei prima linie de tratament pentru majoritatea tipurilor de dureri de cap. Acestea ajută la reducerea inflamației și/sau blocarea receptorilor de durere din creier. Sunt eficiente pentru dureri de cap de intensitate ușoară până la moderată precum migrena și cefaleea tensională.

Medicamente combinate
Multe analgezice combină ingredientele pentru a fi mai eficiente. De exemplu, Excedrin combină paracetamol, aspirină și cafeină. Alte combinații folosesc paracetamol sau ibuprofen împreună cu un agent decongestionant precum pseudoefedrina. Acestea sunt folositoare pentru durerile de cap care implică congestia sinusurilor.

Medicamente specifice pentru migrenă
Pentru migrene mai severe, pot fi recomandate medicamente specifice numite triptani precum sumatriptan sau zolmitriptan. Acestea ajută la îngustarea vaselor de sânge dilatate din creier care produc durerile de migrenă. Există suplimentar spray-uri nazale, injectabile sau forme de eliberare rapidă.

Medicamente profilactice
Pentru cei care au dureri de cap frecvente sau migrene cronice, medicii pot recomanda medicamente care se iau zilnic pentru a preveni viitoarele episoade de durere de cap. Acestea includ beta-blocante, antidepresive triciclice, valproat de sodiu sau topiramat. Eficacitatea lor crește în timp.

tipuri de durere de cap

Ce pastile sa iau pentru durerea de cap? Tabel pastile

Există o varietate de opțiuni eficiente de tratament medicamentos pentru majoritatea tipurilor de dureri de cap. Cheia este să alegi medicamentul potrivit în funcție de tipul durerii de cap, intensitatea acesteia, frecvența episoadelor și orice alte condiții medicale. De asemenea, este important să iei medicația corect și preventiv pentru a maximiza eficacitatea și a evita posibilele efecte secundare. Discută întotdeauna cu medicul / farmacistul pentru recomandări personalizate privind ce pastile să iei pentru a-ți trata cât mai bine durerea de cap.

MedicamentSubstanță activăDenumiri comercialeDescriere
ParacetamolParacetamolPanadol, DaleronParacetamol este un analgezic eficient pentru durerile de cap și febră. Nu are proprietăți antiinflamatorii.
IbuprofenIbuprofenNurofen Immedia Ultra, AdvilIbuprofenul este un analgezic antiinflamator nesteroidian (AINS) eficient pentru reducerea durerii și inflamației.
AspirinăAcid acetilsalicilicAspirin, CardiopirinAspirina conține acid acetilsalicilic și este folosită pentru a reduce durerea, inflamația și febra.
KetoprofenKetoprofenProfenid, KetonalKetoprofenul este un AINS folosit pentru ameliorarea durerilor și inflamației.
NaproxenNaproxenAleve, AntalginNaproxenul este un AINS utilizat pentru a trata durerea și inflamația.
DiclofenacDiclofenacVoltaren, NaklofenDiclofenacul este un AINS eficient pentru durere și inflamație, disponibil sub diferite forme.
Paracetamol + CafeinaParacetamol, CafeinăPanadol ExtraCombină paracetamolul cu cafeina pentru a trata durerea și a oferi un efect energizant.
TriptaniDiverse substanțe activeSumatriptan (Imigran), Zolmitriptan (Zomig)Triptanii sunt medicamente specifice pentru migrenă, care ajută la reducerea durerii și a simptomelor asociate migrenei.
MetamizolMetamizolAlgocalmin, DipidolorMetamizolul este un analgezic puternic folosit pentru a trata durerea intensă, dar trebuie utilizat cu atenție din cauza efectelor secundare.
Combinații medicamentoaseDiverse substanțe activeExcedrin (paracetamol, aspirina, cafeina), Coldrex Plus (paracetamol, pseudoefedrină)Aceste medicamente combinate conțin mai multe substanțe active pentru a trata simultan mai multe simptome.

Factori de luat în considerare pentru alegerea pastilelor potrivite

Există câteva lucruri importante de avut în vedere atunci când alegi ce pastile să iei pentru durerea ta de cap:

Tipul durerii de cap
Este important să știi ce tip de durere de cap ai, deoarece anumite medicamente sunt mai eficiente pentru anumite tipuri de cefalee. De exemplu, triptanii sunt cele mai bune pentru migrenă în timp ce analgezicele simple sunt de obicei suficiente pentru cefaleea tensională.

Intensitatea durerii
De obicei se începe cu analgezice simple și apoi se trece la medicamente mai puternice dacă durerea persistă. Pentru dureri severe, se pot folosi imediat medicamente specifice precum triptanii.

Frecvența durerilor de cap
Dacă ai dureri de cap frecvente sau cronice, este indicat să iei medicamente profilactice zilnice pentru a reduce frecvența viitoarelor episoade dureroase, nu doar la nevoie.

Alte afecțiuni sau medicamente
Unele condiții medicale precum hipertensiunea sau alergia la anumite medicamente trebuie luate în calcul. De asemenea, este important să verifici dacă orice alte medicamente pe care le iei interacționează cu pastilele pentru durerea de cap.

Efecte secundare
Analgezicele pot avea efecte adverse precum iritarea stomacului, amețeli sau somnolență. Triptanii pot provoca senzații de strângere în piept. Este bine să alegi medicamentul cu cele mai puține efecte secundare pentru tine.

Preferințe personale
Ia în considerare și cum preferi să iei medicamentul – sub formă de pastilă, injecție, spray etc. Unii pacienți preferă formele cu eliberare rapidă.

Ce pastile sa iau pentru durerea de cap eficient și sigur

Cum să iei pastile pentru durere de cap în mod eficient și sigur

Pentru a obține rezultate optime în tratamentul durerii de cap și a reduce riscul de efecte secundare, iată câteva sfaturi:

  • Ia medicamentul la primele semne de durere de cap, nu aștepta până când durerea se intensifică. Cu cât iei mai repede, cu atât va fi mai eficient.
  • Respectă doza recomandată de pe ambalaj sau cea prescrisă de medic. Nu depăși doza fără sfat medical.
  • Pentru analgezice simple, maximum zilnic este de obicei suficient. Nu lua mai mult de 3-4 zile pe săptămână pentru a evita durerile de cap provocate de abuzul de analgezice.
  • Hidratează-te suficient când iei medicamente deoarece deshidratarea poate agrava durerile de cap.
  • NOTEAZĂ când și ce medicament iei pentru durere de cap pentru a ajuta medicul să evalueze eficacitatea tratamentului.
  • Evită alcoolul când iei medicamente deoarece pot interacționa periculos.

Consultă întotdeauna un medic sau farmacist dacă ai întrebări despre cel mai bun tratament pentru tipul tău de durere de cap. Urmând aceste sfaturi și alegând pastilele potrivite, majoritatea oamenilor pot gestiona cu succes simptomele durerilor de cap frecvente.