Skip to main content
Ce inseamna intabulare

Ce inseamna intabulare

Daca esti proprietar de imobil, este important sa stii ce inseamna intabulare si de ce este esentiala pentru protectia ta. In acest articol, vom discuta despre definitia intabularii, procesul de intabulare, motivele pentru care este importanta si ce trebuie sa faci pentru a te intabula.

Ce inseamna intabulare?

Intabularea este un proces legal prin care proprietatea imobiliara este inregistrata in registrele publice. Aceasta inregistrare oficiala arata cine este proprietarul imobilului si ce drepturi de proprietate detine. Inregistrarea intabulara este necesara pentru a putea demonstra proprietatea asupra imobilului in cazul unor litigii sau pentru a obtine finantare prin ipoteca.

Cum se face intabularea?

Intabularea poate fi efectuata prin intermediul unui notar sau prin intermediul biroului de cadastru si publicitate imobiliara. Este necesara prezentarea actului de proprietate si a documentelor de identitate ale proprietarului. Dupa ce sunt verificate documentele, notarul sau biroul de cadastru va intocmi actele necesare pentru inregistrarea proprietatii imobiliare in registrele publice.

De ce este importanta intabularea pentru proprietarii de imobile?

Intabularea este importanta pentru proprietarii de imobile deoarece ofera protectie juridica si securitate in ceea ce priveste drepturile de proprietate. Inregistrarea proprietatii in registrele publice este o dovada oficiala a drepturilor de proprietate asupra imobilului si poate fi folosita pentru a obtine finantare prin ipoteca, pentru a transfera proprietatea sau pentru a dovedi proprietatea asupra imobilului in cazul unor dispute juridice.

Motivele pentru care proprietarii de imobile ar trebui sa se intabuleze includ:

 • Protectia impotriva pierderii proprietatii – in cazul in care proprietatea nu este intabulata, poate exista riscul de a o pierde in urma unor litigii sau actiuni ilegale ale altor persoane.
 • Securitatea financiara – intabularea este necesara pentru a obtine finantare prin ipoteca sau pentru a vinde proprietatea.
 • Certitudinea drepturilor de proprietate – inregistrarea proprietatii in registrele publice ofera o dovada oficiala a drepturilor de proprietate asupra imobilului si previne disputele legale cu alti proprietari sau terti.
 • Evitarea taxelor suplimentare – in cazul in care proprietatea nu este intabulata, poate fi necesar sa se plateasca taxe suplimentare pentru a o intabula in viitor.

Citeste si articolul: Ce se intampla daca nu faci succesiunea.

Ce trebuie sa faci pentru a te intabula?

Pentru a te intabula, trebuie sa urmezi urmatorii pasi:

 1. Verifica daca proprietatea ta este deja intabulata – Daca proprietatea ta a fost cumparata sau vanduta de mai multe ori in trecut, poate fi deja intabulata. Pentru a verifica acest lucru, poti merge la biroul de cadastru si publicitate imobiliara si solicita o copie a documentului de intabulare.
 2. Verifica daca actul de proprietate este valabil – Este important sa te asiguri ca actul de proprietate este valabil si nu exista litigii sau probleme legale cu privire la proprietatea imobiliara. In caz contrar, trebuie sa le rezolvi inainte de a te intabula.
 3. Obtine toate documentele necesare – Pentru a efectua intabularea, trebuie sa ai actul de proprietate, documentele de identitate si alte documente relevante. Acestea variaza in functie de situatie si de biroul de cadastru si publicitate imobiliara la care soliciti intabularea.
 4. Mergi la biroul de cadastru si publicitate imobiliara – Dupa ce ai toate documentele necesare, trebuie sa mergi la biroul de cadastru si publicitate imobiliara si sa depui cererea de intabulare. In functie de situatie, aceasta poate fi efectuata prin intermediul unui notar sau direct la biroul de cadastru.
 5. Plateste taxele necesare – Pentru intabularea proprietatii, trebuie sa platesti taxele necesare in functie de situatie si de biroul de cadastru si publicitate imobiliara la care soliciti intabularea.

Intrebari frecvente

 1. Cate tipuri de intabulare exista?
  Există trei tipuri principale de intabulare: intabularea initiala, intabularea modificatoare si intabularea consolidatoare.
  – intabularea initiala se face pentru a inregistra proprietatea unui imobil pentru prima data in registrele publice.
  – intabularea modificatoare se face pentru a actualiza informatiile existente in registrele publice cu privire la proprietatea imobiliara.
  – intabularea consolidatoare se face pentru a combina mai multe proprietati imobiliare intr-un singur act de proprietate.
 2. Ce se intampla daca nu ma intabulez?
  Daca nu te intabulezi, proprietatea ta nu este protejata juridic si poate exista riscul de a o pierde in urma unor litigii sau actiuni ilegale ale altor persoane. De asemenea, nu poti obtine finantare prin ipoteca sau vinde proprietatea fara intabulare.
 3. Cat timp dureaza procesul de intabulare?
  Durata procesului de intabulare poate varia in functie de situatie si de biroul de cadastru si publicitate imobiliara la care soliciti intabularea. In general, procesul poate dura intre cateva zile si cateva saptamani.

Intabularea este un proces important pentru proprietarii de imobile si trebuie efectuata pentru a proteja proprietatea si drepturile de proprietate. Este important sa te asiguri ca actul de proprietate este valabil si nu exista probleme legale cu privire la proprietatea imobiliara inainte de a efectua intabularea. Inregistrarea proprietatii in registrele publice ofera o dovada oficiala a drepturilor de proprietate asupra imobilului si previne disputele legale cu alti proprietari sau terti.

Intabularea este necesara pentru a obtine finantare prin ipoteca sau pentru a vinde proprietatea. De asemenea, intabularea poate fi necesara pentru a evita taxele suplimentare sau pentru a proteja proprietatea impotriva pierderii in urma unor litigii sau actiuni ilegale ale altor persoane.

Pentru a te intabula, trebuie sa ai actul de proprietate, documentele de identitate si alte documente relevante. Procesul de intabulare poate varia in functie de situatie si de biroul de cadastru si publicitate imobiliara la care soliciti intabularea.

In final, este important sa te intabulezi pentru a-ti proteja proprietatea si pentru a-ti asigura drepturile de proprietate asupra imobilului. Daca ai intrebari cu privire la procesul de intabulare sau alte probleme legate de proprietatea ta imobiliara, consulta un avocat specializat in proprietate sau contacteaza biroul de cadastru si publicitate imobiliara.