Skip to main content
Ce mananca porumbeii

Ce mananca porumbeii

Însă, ca și în cazul oricărui animal de companie, este important să știți ce mananca porumbeii de companie pentru a le oferi o dietă echilibrată și sănătoasă. Porumbeii sunt păsări inteligente și jucăușe care pot fi animale de companie minunate. În acest articol, vom explora diferitele tipuri de alimente pe care le puteți oferi porumbeilor de companie și ce ar trebui să evitați.

Ce mananca porumbeii: Lista alimentelor recomandate

Porumbeii sunt păsări omnivore, ceea ce înseamnă că se hrănesc atât cu alimente de origine vegetală, cât și cu alimente de origine animală. În general, dieta porumbeilor include semințe, cereale, fructe și insecte, iar o alimentație echilibrată poate asigura o sănătate bună și o viață lungă pentru aceste păsări.

Iată o listă cu alimentele recomandate pentru porumbeii de companie:

 • Semințe: Semințele sunt o parte importantă a dietei porumbeilor de companie. Cele mai populare tipuri de semințe pentru porumbei includ semințele de floarea soarelui, semințele de in și semințele de canary. Acestea pot fi achiziționate de la pet shop-uri sau magazine online de specialitate.
 • Cereale: Porumbeii pot fi hrăniți cu cereale precum ovăz, orz și porumb.
 • Legume: Legumele pot fi o sursă excelentă de nutrienți pentru porumbei. Acestea pot include spanac, morcovi, varză și broccoli. Asigurați-vă că le tăiați în bucăți mici și le oferiți porumbeilor în cantități moderate.
 • Fructe: Unele fructe pot fi hrănite porumbeilor în cantități moderate, cum ar fi merele și strugurii. Asigurați-vă că îndepărtați sâmburii și tăiați fructele în bucăți mici.

Alimente interzise

Există unele alimente pe care ar trebui să le evitați să le dați porumbeilor de companie. Acestea includ:

 • Alimente prăjite sau grase: Porumbeii nu ar trebui să primească alimente prăjite sau grase, cum ar fi chipsuri sau fast-food, deoarece acestea pot fi dăunătoare sănătății lor.
 • Dulciuri: Dulciurile nu sunt recomandate pentru porumbeii de companie, deoarece acestea conțin cantități mari de zahăr și pot cauza probleme digestive.
 • Alimente prea sărate sau condimentate: Alimentele prea sărate sau condimentate pot fi dăunătoare sănătății porumbeilor, deoarece acestea pot cauza probleme digestive și de sănătate.

Ce mananca porumbeii 2

Cum să oferiți alimentele potrivite

Este important să oferiți alimentele potrivite porumbeilor în cantități moderate. De exemplu, semințele ar trebui să fie oferite ca o gustare, nu ca aliment principal, iar legumele și fructele ar trebui să fie tăiate în bucăți mici pentru a fi mai ușor de consumat. Asigurați-vă că porumbeii au întotdeauna acces la apă proaspătă și curată.

Citeste si articolul: Cum sa ai grija de un pui de pisica sau Cum sa cresti iepuri.

Cât de des ar trebui hrăniți porumbeii de companie?

Frecvența hrănirii porumbeilor de companie depinde de vârsta și starea lor de sănătate. În general, porumbeii ar trebui hrăniți de două ori pe zi, dimineața și seara. Cantitatea de alimente ar trebui să fie echilibrată și adaptată nevoilor individuale ale fiecărui porumbel.

Ce să faceți dacă porumbeii nu mănâncă?

Dacă porumbeii de companie nu mănâncă, ar trebui să-i monitorizați cu atenție și să vă asigurați că nu sunt bolnavi. Încercați să schimbați dieta lor și să le oferiți diferite tipuri de alimente. Dacă problema persistă, este recomandat să vizitați un veterinar specializat în păsări pentru a vă asigura că porumbeii sunt sănătoși și pentru a primi sfaturi și tratament adecvat.

Ce mananca porumbeii 3

Ce alimente sunt bune pentru puii de porumbel?

Puii de porumbel necesită o dietă bogată în proteine pentru a crește și a se dezvolta în mod corespunzător. În această etapă, semințele de canary și semințele de in sunt excelente pentru puii de porumbel. Este important să oferiți alimente bogate în proteine până când puii sunt destul de mari pentru a putea mânca semințe mai mari și alte alimente.

Îngrijirea generală a porumbeilor de companie

Pe lângă o alimentație adecvată, porumbeii de companie necesită și alte tipuri de îngrijire pentru a fi sănătoși și fericiți.

 1. Cazul de locuit: Porumbeii ar trebui să aibă un caz adecvat pentru a trăi. Cazul ar trebui să fie suficient de mare pentru a permite porumbeilor să zboare și să se miște în jur, dar și suficient de confortabil și sigur.
 2. Hrănitor și băutură: Asigurați-vă că porumbeii au întotdeauna acces la apă curată și proaspătă și la hrănitorul lor. Acestea ar trebui să fie curățate regulat pentru a preveni contaminarea și dezvoltarea bacteriilor.
 3. Curățenia: Întreținerea cazului de locuit și a zonei în care porumbeii petrec timpul este, de asemenea, importantă. Asigurați-vă că curățați regulat cazul, peretii si podelele, pentru a preveni acumularea de murdărie și bacterii.

Ce mananca porumbeii 4

Întrebări frecvente despre ce mananca porumbeii

 1. Porumbeii pot mânca pâine?
  Da, porumbeii pot mânca pâine, dar nu ar trebui să fie un aliment principal în dieta lor. Pâinea ar trebui să fie oferită doar ca o gustare și în cantități moderate.
 2. Porumbeii pot mânca ciocolată?
  Nu, ciocolata nu este recomandată pentru porumbeii de companie, deoarece aceasta conține cantități mari de zahăr și poate fi dăunătoare sănătății lor.
 3. Porumbeii pot mânca ouă?
  Da, porumbeii pot mânca ouă, dar acestea trebuie să fie fierte și oferite doar ocazional ca o gustare.
 4. Ce fel de semințe sunt cele mai bune pentru porumbeii de companie?
  Cele mai populare tipuri de semințe pentru porumbei includ semințele de floarea soarelui, semințele de in și semințele de canary. Este important să le oferiți în cantități moderate și să le alternați pentru a le oferi o varietate în dieta lor.

Concluzie

Porumbeii de companie sunt animale minunate și loiale, iar hrănirea lor corespunzătoare este importantă pentru sănătatea și fericirea lor. Asigurați-vă că le oferiți o varietate de alimente sănătoase, cum ar fi semințe, cereale, legume și fructe, și evitați alimentele dăunătoare precum dulciurile, alimentele grase și prea sărate. Nu uitați să le oferiți porumbeilor acces la apă curată și proaspătă și să curățați regulat cazul de locuit și hrănitorul lor pentru a-i menține sănătoși și fericiți.