Skip to main content
De ce se sparg vasele de sange la ochi 4

De ce se sparg vasele de sange la ochi – Mituri si Adevaruri

De ce se sparg vasele de sange la ochi – Mituri si Adevaruri. Te-ai trezit dimineața și ai observat că ai un ochi roșu, iar în jurul irisului se formează o pată roșiatică? Este posibil să fi suferit de o hemoragie subconjunctivală, cunoscută și sub denumirea de spargere a vaselor de sânge la ochi. Acest fenomen poate fi destul de înspăimântător la prima vedere, dar de cele mai multe ori nu este un motiv de îngrijorare majoră.

De ce se sparg vasele de sange la ochi?

De ce se sparg vasele de sange la ochi 2
De ce se sparg vasele de sange la ochi.

Vasele de sânge la ochi, cunoscute și sub denumirea de hemoragie subconjunctivală, sunt mici sângerări care apar în partea albă a ochiului, numită scleră. De obicei, acestea sunt rezultatul ruperii unui vas de sânge mic în ochi, lăsând sângele să se reverse în țesuturile conjunctivale.

De ce se întâmplă acest lucru? Există mai multe motive posibile. Unul dintre motive poate fi o presiune crescută în vasele de sânge, care poate determina ruperea lor. Acest lucru poate fi cauzat de diferite condiții sau activități, cum ar fi:

  1. Tusea sau strănutul puternic: Atunci când strănutăm sau tușim puternic, presiunea în cavitatea toracică și în cap crește brusc. Această creștere a presiunii poate afecta vasele de sânge fragile din ochi și poate duce la ruperea lor.
  2. Frecarea ochilor: Îți amintești de sfatul mamei tale de a nu te freca la ochi? Ei bine, este un sfat bun de urmat. Frecarea excesivă a ochilor poate duce la o presiune excesivă asupra vaselor de sânge fragile, crescând riscul de rupere a acestora.
  3. Ridicarea de greutăți: Ridicarea de greutăți sau efortul fizic intens poate crește presiunea în corp, inclusiv în ochi. Acesta poate fi un factor care contribuie la ruperea vaselor de sânge.
  4. Hipertensiune arterială: Persoanele cu tensiune arterială ridicată pot prezenta un risc mai mare de rupere a vaselor de sânge în ochi, deoarece presiunea arterială crescută poate afecta rezistența vaselor de sânge.

Acum că am înțeles puțin mai bine ce provoacă ruperea vaselor de sânge la ochi, hai să abordăm câteva mituri comune legate de acest fenomen.

Citeste si articolul: Plante care scad tensiunea arteriala

Mituri despre ruperea vaselor de sânge la ochi

De ce se sparg vasele de sange la ochi
De ce se sparg vasele de sange la ochi. Mituri și Adevăruri

Mitul 1: Ruperea vaselor de sânge la ochi este un semn sigur de probleme grave de sănătate.

Adevărul este că majoritatea cazurilor de rupere a vaselor de sânge la ochi nu sunt semne ale unei probleme grave de sănătate. De obicei, aceasta este o afecțiune inofensivă și autolimitantă, care se va vindeca de la sine în decurs de câteva săptămâni, fără a necesita tratament medical. Cu toate acestea, este întotdeauna recomandat să consulți un medic oftalmolog dacă experimentezi sângerări frecvente sau dureroase în ochi.

Mitul 2: Ruperea vaselor de sânge la ochi este contagioasă.

Nu, ruperea vaselor de sânge la ochi nu este contagioasă. Nu poți “prinde” această afecțiune de la o altă persoană și nu este necesar să te izolezi sau să eviți contactul cu ceilalți. Este doar o afecțiune comună și nepericuloasă.

Mitul 3: Ruperea vaselor de sânge la ochi este întotdeauna dureroasă.

Acesta este un mit comun. În majoritatea cazurilor, ruperea vaselor de sânge la ochi nu provoacă durere sau disconfort semnificativ. Poți observa o pete roșie în ochi sau o senzație ușoară de iritație, dar nu ar trebui să te îngrijorezi în mod special. Cu toate acestea, dacă experimentezi durere intensă, vederea încețoșată sau alte simptome neobișnuite, este important să consulți un medic.

Acum că am demontat câteva mituri, hai să vedem ce măsuri putem lua pentru a preveni ruperea vaselor de sânge la ochi și ce ar trebui să facem atunci când acest lucru se întâmplă.

Tratament și prevenire

De ce se sparg vasele de sange la ochi 3
De ce se sparg vasele de sange la ochi. Tratament și prevenire

1. Comprese reci
Aplicarea unei comprese reci pe ochiul afectat poate ajuta la reducerea inflamației și a disconfortului. Folosește un prosop curat înmuiat în apă rece și aplică-l delicat pe ochi timp de câteva minute.

2. Evită frecarea ochilor
Chiar dacă petele roșii pot fi iritante, evită să-ți freci ochii, deoarece acest lucru poate agrava situația și poate provoca ruperea și mai multor vase de sânge.

3. Odihna ochilor
Dacă petele roșii sunt rezultatul oboselii oculare, ia o pauză regulată de la cititul sau privitul la ecrane și odihnește-ți ochii. În timpul pauzelor, poți face exerciții de relaxare a ochilor și poți utiliza picături oftalmice hidratante pentru a menține ochii hidratați.

4. Prevenirea tensiunii arteriale ridicate
Pentru a preveni spargerea vaselor de sânge la nivelul ochilor cauzată de hipertensiunea arterială, este important să îți menții tensiunea arterială sub control. Adoptă un stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și gestionarea stresului.

5. Consult medical
În cazul în care vasele de sânge sparte la ochi devin frecvente sau sunt însoțite de alte simptome preocupante, este recomandat să consulți un medic. Acesta poate evalua situația și poate exclude alte afecțiuni oculare subiacente.

Citeste si articolul: Ce trebuie sa faci cand ai tensiunea mare

Întrebări frecvente

1. Este ruperea vaselor de sânge la ochi periculoasă?
Ruperea vaselor de sânge la ochi în general nu este periculoasă și se vindecă de la sine în câteva săptămâni. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate fi asociată cu afecțiuni mai grave. Dacă experimentezi sângerări frecvente sau dureroase în ochi, este recomandat să consulți un medic oftalmolog.

2. Există tratament pentru ruperea vaselor de sânge la ochi?
În majoritatea cazurilor, ruperea vaselor de sânge la ochi nu necesită un tratament specific și se vindecă de la sine în timp. Totuși, medicul oftalmolog poate recomanda picături pentru ochi sau alte măsuri pentru a calma simptomele și pentru a accelera procesul de vindecare.

3. Cum pot preveni ruperea vaselor de sânge la ochi?
Pentru a preveni ruperea vaselor de sânge la ochi, evită frecarea excesivă a ochilor, ia pauze regulate în timpul activităților fizice intense și menține-ți tensiunea arterială sub control. De asemenea, asigură-te că îți îngrijești sănătatea generală și urmează un stil de viață sănătos.

4. Pot ruperea vaselor de sânge la ochi să afecteze vederea?
De obicei, ruperea vaselor de sânge la ochi nu afectează vederea. Poți observa o pete roșie în ochi sau o senzație ușoară de iritație, dar aceste simptome tind să dispară de la sine în câteva săptămâni.

De ce se sparg vasele de sange la ochi. Ruperea vaselor de sânge la ochi, sau hemoragia subconjunctivală, este o afecțiune comună și nepericuloasă care apare atunci când un vas mic de sânge se rupe în zona albă a ochiului. Cu toate că poate fi înspăimântătoare la prima vedere, de obicei nu necesită tratament și se vindecă de la sine în câteva săptămâni.