Skip to main content
Plantare pomi fructiferi primavara

Plantare pomi fructiferi primavara

Primăvara este anotimpul perfect pentru a planta pomii fructiferi în grădina ta. Plantare pomi fructiferi primavara. Poate ca eprezintă unul dintre cele mai importante momente ale anului pentru a-ți asigura o recoltă bogată și sănătoasă în următorii ani. Cu toate acestea, plantarea pomilor nu este doar o simplă activitate, ci necesită o planificare atentă și o pregătire adecvată a solului. În acest articol, vom discuta tot ce trebuie să știi despre plantarea pomilor fructiferi în primăvară.

Ce trebuie să știi pentru plantare pomi fructiferi primavara

Plantare pomi fructiferi primavara, există câteva aspecte importante pe care trebuie să le iei în considerare:

 • Alege locul potrivit: Pomii fructiferi trebuie să fie plantați într-un loc cu expunere la soare, departe de umbrele sau copacii mari care le-ar putea umbri. De asemenea, trebuie să eviți locurile cu teren prea umed sau cu teren prea uscat.
 • Alege soiurile potrivite: Există o mulțime de soiuri de pomi fructiferi, iar alegerea celui potrivit depinde de condițiile de sol și climă din zona ta, precum și de preferințele tale în ceea ce privește fructele pe care vrei să le culegi. Este important să alegi soiuri rezistente la boli și la îngheț.
 • Pregătește solul: Solul trebuie să fie bine pregătit înainte de plantare. Acesta trebuie să fie aerat și să conțină nutrienți. În general, solul trebuie să fie ușor, nisipos sau lutos, cu un pH între 6 și 7.
 • Alege momentul potrivit: Plantare pomi fructiferi primavara trebuie făcută la începutul primăverii, după ce riscul de îngheț a trecut, dar înainte de înflorirea pomilor.

Cum să plantezi pomii fructiferi în primăvară

 1. Alege locul potrivit pentru plantare și săparea gropii
  Alege un loc cu soare și cu sol bine drenat, apoi săpa o groapă de aproximativ 60 cm lățime și 60 cm adâncime. În cazul în care solul este argilos, adaugă nisip și compost în gropi
 2. Adaugă îngrășăminte și amestecă solul
  Adaugă în groapa de plantare o cantitate generoasă de îngrășământ organic sau compost. Amestecă solul din groapă cu îngrășământul, astfel încât să se formeze un amestec omogen.
 3. Instalează suportul pentru pom
  Înainte de a planta pomul, asigură-te că ai instalat suportul necesar pentru a-l susține. Aceste suporturi sunt importante mai ales pentru pomii care cresc mai înalți sau care produc fructe mai grele.
 4. Plantează pomul
  Așează pomul în centrul gropii, astfel încât rădăcinile să ajungă pe fundul gropii. Asigură-te că gâtul pomului (zona unde trunchiul se întâlnește cu rădăcinile) se află la nivelul solului. Adaugă sol în jurul rădăcinilor, astfel încât să acopere toată groapa și să formeze o mică movilă în jurul trunchiului.
 5. Udă bine
  După plantare, uda bine solul din jurul pomului și continuă să uzi regulat în primele săptămâni de la plantare. Asigură-te că solul rămâne umed, dar nu excesiv de ud.
 6. Aplică mulci
  După ce solul s-a uscat puțin, aplică un strat generos de mulci în jurul pomului. Mulciul va ajuta la menținerea solului umed și la împiedicarea creșterii buruienilor în jurul pomului.

Plantare pomi fructiferi primavara 1

Întreținerea pomilor fructiferi plantați în primăvară

 • După ce ai plantat pomii fructiferi, aceștia necesită o îngrijire adecvată pentru a crește sănătoși și pentru a produce o recoltă bogată. Iată câteva sfaturi de întreținere pentru pomii fructiferi:
 • Udă regulat: Pomii fructiferi au nevoie de multă apă, mai ales în primele luni de la plantare. Udă regulat solul din jurul pomului, asigurându-te că solul rămâne umed, dar nu excesiv de ud.
 • Îngrășăminte: Adaugă îngrășăminte speciale pentru pomi fructiferi, care conțin azot, fosfor și potasiu, pentru a asigura o creștere sănătoasă și o producție bogată de fructe.
 • Taie ramurile moarte sau bolnave: Taie ramurile moarte sau bolnave ale pomilor fructiferi, pentru a împiedica răspândirea bolilor și pentru a asigura o creștere sănătoasă a pomilor.
 • Protejează pomii de insecte și boli: Pomii fructiferi pot fi afectați de o varietate de boli și insecte. Folosește insecticide și fungicide speciale pentru a proteja pomii de astfel de probleme.
 • Prunește pomii în mod regulat: Pruningul este esențial pentru formarea și menținerea unei coroane puternice și sănătoase a pomilor fructiferi. Taie ramurile care sunt prea aproape sau care se intersectează pentru a permite luminii să pătrundă în coroană.
 • Înlocuiește îngrășămintele: Înlocuiește îngrășămintele speciale pentru pomi fructiferi în fiecare an, pentru a asigura o nutriție adecvată pentru pomii tăi.

Cele mai bune soiuri de pomi fructiferi pentru plantare în primăvară

Există o mulțime de soiuri de pomi fructiferi din care poți alege, dar unele dintre cele mai populare și bune pentru plantare pomi fructiferi primavara sunt:

 1. Marul: Marul este unul dintre cei mai populari pomi fructiferi și există o mulțime de soiuri din care poți alege. Cele mai bune soiuri pentru plantare în primăvară sunt Jonathan, Gala, Golden Delicious, Red Delicious și Fuji.
 2. Părul: Părul este un pom fructifer care produce fructe dulci și suculente. Cele mai bune soiuri pentru plantare în primăvară sunt Bartlett, Bosc, Anjou și Comice.
 3. Cireșul: Cireșul este un pom fructifer care produce fructe mici și dulci. Cele mai bune soiuri pentru plantare în primăvară sunt Bing, Rainier, Montmorency și Stella.
 4. Prunul: Prunul este un pom fructifer care produce fructe dulci și suculente. Cele mai bune soiuri pentru plantare în primăvară sunt Italian, Stanley, President și Empress.

Plantare pomi fructiferi primavara 3

Distanta plantare pomi fructiferi primavara

Atunci când plantezi pomi fructiferi, este important să ții cont de faptul că aceștia au nevoie de spațiu pentru a se dezvolta și a produce fructe sănătoase și bogate. De aceea, distanța de plantare a pomilor este un factor important pentru a asigura o creștere sănătoasă și o recoltă bogată.

Există o varietate de specii de pomi fructiferi, iar distanța de plantare depinde de specia aleasă și de metoda de cultivare aleasă. În general, pomii fructiferi trebuie să fie plantați la o distanță de cel puțin 3-5 metri unul de celălalt pentru a permite luminii și aerului să circule liber în jurul fiecărui pom și pentru a permite accesul ușor pentru îngrijirea și recoltarea fructelor.

În plus, distanța de plantare trebuie să țină cont și de dimensiunea adultă a pomului și de sistemul său de rădăcini. Pomii cu rădăcini puternice ar trebui să fie plantați la o distanță mai mare unul de celălalt, pentru a permite spațiu adecvat pentru dezvoltarea rădăcinilor.

Este important să acorzi atenție distanței de plantare atunci când plantezi pomi fructiferi pentru a asigura o creștere sănătoasă și o recoltă bogată. De asemenea, asigură-te că ai ales specia de pom potrivită pentru locația și condițiile tale de grădinărit. Cu puțină planificare și atenție la detaliile de plantare, vei putea să te bucuri de o grădină bogată și sănătoasă de fructe în următorii ani.

Plantare pomi fructiferi primavara 2

Intrebari frecvente despre plantare pomi fructiferi primavara

 1. La ce adancime se planteaza pomii fructiferi?
  Pomii fructiferi trebuie să fie plantați astfel încât gâtul pomului să fie la nivelul solului. În general, adâncimea gropii de plantare ar trebui să fie de aproximativ 60 cm.
 2. Pot planta pomi fructiferi în orice perioadă a primăverii?
  Nu, cel mai bine este să plantezi pomi fructiferi în primăvara timpurie, după ce riscul de îngheț a trecut, dar înainte de înflorirea pomilor.
 3. Cum pot preveni bolile și insectele la pomii fructiferi?
  Folosește insecticide și fungicide speciale pentru a proteja pomii de boli și insecte. Asigură-te că pământul din jurul pomilor este curat și îndepărtează resturile de frunze sau fructe stricate care ar putea atrage insectele.
 4. Ce ingrasamant pentru plantare pot folosi
  Pentru plantarea pomiilor fructiferi, este recomandat să folosești un îngrășământ organic sau compost bogat în substanțe nutritive.
  – gunoi de grajd
  – compost natural
  – făină de oase
  – batoane de îngrășământ cu eliberare treptată a substanțelor nutritive
  – ingrășăminte granulate organice de tipul Bio Plantivit
 5. Cand se planteaza pomii fructiferi primavara?
  Pomii fructiferi se plantează de obicei în primăvară, după ce riscul de îngheț a trecut și înainte de înflorirea lor. Plantarea pomilor fructiferi în acest moment al anului oferă timp suficient pentru dezvoltarea rădăcinilor până la începutul verii, ceea ce favorizează o creștere sănătoasă și o recoltă bogată în următorii ani.

Plantarea pomilor fructiferi în primăvară este o activitate importantă pentru grădinarii care doresc să aibă o recoltă bogată și sănătoasă. Este important să alegi locul potrivit, soiurile potrivite, să pregătești solul adecvat și să plantezi în momentul potrivit. După plantare, pomii fructiferi necesită o îngrijire adecvată, inclusiv udarea regulată, aplicarea îngrășămintelor speciale, pruningul regulat și protejarea lor de boli și insecte. Alegerea celor mai bune soiuri de pomi fructiferi este, de asemenea, importantă pentru a obține o recoltă bogată și gustos. În general, plantarea pomi fructiferi primavara reprezintă un moment important pentru grădinarii care doresc să aibă o grădină bogată și sănătoasă.