Skip to main content

Cum sa plantezi avocado din semințe sau a puieți

Cum sa plantezi avocado. Avocado este unul dintre cele mai populare și nutritive fructe din lume. Dar știați că puteți crește propriul copac de avocado acasă? Cultivarea unui avocado nu este atât de grea pe cât s-ar putea crede. Cheia este să urmați câțiva pași simpli pentru a vă asigura că noul copac are parte de îngrijirea corectă. În acest ghid complet veți învăța totul despre cum să plantezi avocado din semințe sau puieți și să creșteți un copac fructifer chiar în propria curte sau pe balcon. Hai să începem!

Ce trebuie sa stii inainte de plantare

Inainte de a incepe sa plantezi avocado, trebuie sa te asiguri ca ai toate informatiile necesare pentru a incepe cu dreptul. Iata cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stii inainte de plantare:

  • Clima si solul: Avocado sunt sensibili la temperaturi scazute si inghet, deci este important sa alegi un loc unde nu exista riscul de inghet. De asemenea, acestia prefera soluri usor acide, bine drenate si bogate in nutrienti. Daca solul tau nu este potrivit, poti adauga compost sau alte ingrasaminte organice pentru a-l imbunatati.
  • Spatiul: Avocado cresc destul de mari, asa ca este important sa le acorzi suficient spatiu pentru a se dezvolta. Asigura-te ca exista suficienta distanta intre copaci si alte plante din gradina ta.
  • Tipul de avocado: Exista mai multe tipuri de avocado disponibile pe piata (Hass, Fuerte, Bacon, Pinkerton), iar fiecare are propriile caracteristici de crestere si nevoi. Inainte de a cumpara plantele, asigura-te ca alegi un tip care se potriveste cu clima si solul din zona ta.

Cum sa plantezi avocado din semințe sau a puieți

Există două modalități de a începe să cultivați un copac de avocado.

Prima opțiune este să plantați semințele proaspete de avocado. Acestea sunt ușor de găsit în orice avocado pe care îl mâncați. Semințele proaspete sunt o modalitate simplă și gratuită de a începe. Dar trebuie să aveți răbdare deoarece va dura aproximativ 3-5 ani până când copacul va rodi fructe.

A doua opțiune este să cumpărați un puieț de avocado de la o pepinieră. Puieții au deja aproximativ 1-2 ani și vor începe să dea roade mult mai repede, în 1-3 ani. Puieții sunt mai scumpi dar vă vor recompensa cu fructe mai devreme.

Deci alegerea depinde cât de multă răbdare aveți. Semințele proaspete sunt ideale pentru grădinarii începători și bugete mici. Puieții accelerează lucrurile dar necesită o investiție inițială.

Cum se planteaza avocado din seminte

Cum sa plantezi avocado sambure 4

Dacă alegeți să porniți de la semințe, iată pașii de urmat:

Plantarea semințelor este o modalitate minunată de a crea și de a îngriji propria ta plantă de avocado. Iată cum poți să faci acest lucru:

Mai întâi, alegeți un avocado proaspăt, copt în punctul perfect. Asigurați-vă că fructul nu este prea moale, deoarece acest lucru poate indica un conținut excesiv de apă în interior. Cu grijă, tăiați fructul și scoateți cu blândețe semințele din interior.

Cu mare atenție, curățați semințele de orice urme de pulpă. Este important să nu afectați tegumentul maro închis care înconjoară sămânța, deoarece acesta va ajuta la protejarea și dezvoltarea ei.

Apoi, așezați semințele cu vârful ascuțit în jos în pământ de flori umed. Introduceți-le la o adâncime de aproximativ 1 centimetru. Alegeți un ghiveci adecvat pentru aceste semințe și plasați-l într-un loc luminos, dar protejat de razele directe ale soarelui.

Pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă, asigurați-vă că solul rămâne mereu udat, dar evitați excesul de apă, care ar putea duce la putrezirea semințelor. Este important să monitorizați cu atenție nivelul umidității solului.

După 4-6 săptămâni de la plantare, veți observa cum semințele încep să germineze. Rădăcinile și tulpina vor apărea, semnalând că plantele voastre de avocado sunt pe cale să crească. Odată ce acestea ating aproximativ 15 centimetri în înălțime, puteți transfera fiecare plantă în ghivece separate pentru a le oferi suficient spațiu pentru dezvoltare.

Continuați să le udați regulat și să le expuneți la lumină bună timp de 1-2 ani înainte de a le planta în grădină sau într-un loc adecvat din exterior. Este important să așteptați până când pericolul de îngheț a trecut pentru a vă asigura că plantele sunt protejate de temperaturile reci.

Cum se planteaza avocado din puieți

Cum sa plantezi avocado puieti

Dacă alegeți să cumpărați puieți de avocado, urmați acești pași:

Pentru a reuși cu succes plantarea puieților de avocado, este crucial să urmați câțiva pași esențiali. Primul pas în acest proces este găsirea puieților potriviți, fie că alegeți să-i cumpărați dintr-o pepinieră locală sau online. În general, cei mai buni puieți de avocado au o înălțime cuprinsă între 60 și 90 de centimetri.

Înainte de a cumpăra puieții, este important să vă verificați cu atenție starea sănătății lor. Examinați rădăcinile pentru a vă asigura că nu sunt uscate sau deteriorate și inspectați frunzele pentru pete sau semne de boală. Evitați cu fermitate plantele care prezintă astfel de probleme, deoarece acestea pot avea dificultăți în a se dezvolta în mod corespunzător.

Plantarea puieților de avocado trebuie făcută în mod ideal după ce a trecut pericolul de îngheț. Asigurați-vă că alegeți un loc potrivit pentru plantare, păstrând o distanță de 4-6 metri între puieți pentru a le oferi suficient spațiu pentru dezvoltare.

Când ajungeți la momentul plantării, săpați o groapă cu diametrul de două ori mai mare decât rădăcinile puieților. Umpleți această groapă cu un amestec de sol de calitate și compost pentru a oferi puieților un mediu propice pentru creștere. Asigurați-vă că solul este bine umezit pe măsură ce umpleți groapa, având grijă să nu acoperiți baza tulpinii sau rădăcinile.

Un alt pas important este să fixați puieții cu un suport solid pentru a-i proteja de vânturi puternice și a le asigura o creștere stabilă. Continuați să udarea regulată și să fertilizați puieții o dată pe lună în primii ani pentru a le asigura toate substanțele nutritive esențiale pentru a se dezvolta în mod sănătos și viguros. Plantarea și îngrijirea corectă a puieților de avocado sunt esențiale pentru a obține recolte de calitate în viitor, așa că urmăriți cu atenție acești pași pentru a vă bucura de succes în creșterea acestor arbori fructiferi.

Citeste si articolul: Plantare pomi fructiferi primavara.

Asigurarea condițiilor ideale de creștere

Indiferent dacă ați plantat semințe sau puieți, copacii de avocado au nevoie de aceleași condiții de mediu pentru a prospera:

Pentru a asigura condițiile ideale de creștere a copacilor de avocado, este esențial să acordați atenție mai multor aspecte cruciale. În primul rând, solul joacă un rol esențial în dezvoltarea sănătoasă a acestor plante. Este recomandat să utilizați un sol bogat, cu un drenaj bun. Solurile nisipoase, ușoare și permeabile sunt preferate de avocado, iar pentru a îmbunătăți drenajul, puteți adăuga nisip sau perlit la solul dvs. Această măsură va preveni acumularea excesivă de umiditate în rădăcinile lor, care poate fi dăunătoare.

În al doilea rând, expunerea la soare joacă un rol crucial în dezvoltarea copacilor de avocado. Aceștia necesită cel puțin 6 ore de soare direct pe zi pentru a crește viguros și pentru a produce fructe de calitate. Ideal este să plantați avocado într-un loc unde beneficiază de soare din plin, preferabil cu expunere spre sud pentru a maximiza expunerea la lumină solară.

Un alt factor important este protecția împotriva vânturilor puternice. Copacii de avocado tineri sunt sensibili la rupere sau dezrădăcinare în condiții de vânt puternic. Pentru a preveni acest lucru, este recomandabil să fixați copacii tineri cu un suport solid, asigurându-vă că sunt stabili și în siguranță în fața vânturilor.

Udarea regulată este un alt aspect cheie în îngrijirea copacilor de avocado. Aceștia au nevoie de apă la intervale regulate, mai ales în perioadele uscate. În general, este recomandat să udați avocado o dată la fiecare 5-7 zile, dar asigurați-vă că solul se usucă între udări pentru a evita acumularea excesivă de umiditate în rădăcini.

Avocado este o plantă sensibilă la temperaturi scăzute. Nu va supraviețui la temperaturi sub -2 grade Celsius, așa că este crucial să plantați copacii într-un loc protejat, care să ofere adăpost în timpul iernilor reci sau să le acoperiți cu materiale izolante în acele perioade.

Îngrijire și întreținere

evolutia crestere avocado
Cum sa plantezi avocado. Evolutie crestere din sămânță.

După ce aceștia au fost plantați și au devenit stabili în mediul lor, există câteva aspecte cheie la care trebuie să acordăm atenție pentru a ne bucura de fructe gustoase și bogate în nutrienți.

Fertilizarea regulată este unul dintre pilonii îngrijirii copacilor de avocado. Aceștia au nevoie de nutrienți pentru a-și dezvolta frunzele și fructele, așa că asigurați-vă că furnizați un fertilizator bogat în azot o dată pe lună în timpul sezonului de creștere. Acest lucru va susține o dezvoltare sănătoasă a plantei.

Pentru a menține copacul în formă optimă, este important să tăiați ramurile moarte sau bolnave. Acest proces nu doar contribuie la aspectul estetic al copacului, dar și la promovarea creșterii sănătoase și la evitarea răspândirii bolilor.

Crenguțele pot deveni dese și aglomerate pe măsură ce copacul crește, așa că este indicat să efectuați tăieri selective pentru a promova o formă deschisă. Acest lucru va permite luminii solare să pătrundă în interiorul coroanei și va îmbunătăți procesul de fotosinteză.

Dăunătorii pot reprezenta o amenințare pentru copacii de avocado, așa că monitorizați cu atenție starea lor. Dacă observați prezența dăunătorilor, instalați plasă anti-insecte pentru a-i proteja. Acest lucru va împiedica insectele să atace frunzele sau fructele.

Recoltarea este momentul în care veți culege roadele muncii voastre. Este important să așteptați ca fructele să se desprindă ușor de copac înainte de a le culege. Aceasta indică faptul că sunt coapte și gata de consum. Fiți atenți și delicate pentru a evita deteriorarea fructelor.

În sfârșit, dacă locuiți într-o zonă cu temperaturi scăzute și îngheț, asigurați-vă că protejați copacii în sezonul rece. Înveliți-i cu material izolant sau adăpostiți-i pentru a preveni daunele cauzate de îngheț.

Continuând aceste practici de îngrijire de bază, vă veți putea bucura de roade proaspete de avocado de la propriul copac pentru mulți ani de acum încolo!

Citeste si articolul: Plante care atrag banii.

Rezolvarea problemelor frecvente

Cultivarea avocado acasă poate fi o experiență plină de satisfacții, dar adesea vine la pachet cu unele probleme comune care pot pune la încercare răbdarea oricărui grădinar amator. Iată câteva dintre cele mai frecvente probleme pe care le puteți întâlni și soluțiile pentru a le remedia.

Una dintre cele mai mari dezamăgiri poate fi atunci când copacul de avocado nu produce fructe. Aceasta poate fi rezultatul lipsei de polenizare, iar soluția este simplă. Plantați 2-3 soiuri compatibile de avocado în apropiere pentru a asigura polenizarea încrucișată. Dacă doriți să fiți și mai sigur de succes, puteți utiliza un penel pentru a transfera manual polenul de la o floare la alta.

O altă problemă comună este îngălbenirea frunzelor. Acest semn poate indica lipsa de azot în sol. Pentru a remedia această problemă, utilizați un îngrășământ bogat în azot și aplicați-l conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Asigurați-vă că hrăniți copacul în mod regulat pentru a menține un nivel adecvat de azot în sol.

Frunzele cafenii sau cu pete pot fi un semn că avocado-ul suferă de boli fungice. Pentru a preveni sau trata această problemă, utilizați un fungicid aprobat pentru avocado. Asigurați-vă că aplicați fungicidul conform instrucțiunilor și în perioadele recomandate pentru a preveni răspândirea bolilor.

Dacă fructele avocado cad înainte de a ajunge la coacere, acest lucru poate fi cauzat de fluctuații de temperatură, secetă sau vânt puternic. Pentru a evita această situație, asigurați-vă că planta beneficiază de condiții stabile de creștere. Mențineți temperatura în limite normale și asigurați-vă că planta este bine hidratată. Un sistem de udare regulat poate fi util în perioadele uscate sau cu temperaturi extreme.

Plantarea avocado poate fi o experienta interesanta si distractiva, dar necesita o pregatire atenta si o grija corespunzatoare pentru a asigura ca obtineti recolta dorita. Asigurati-va ca aveti informatii adecvate despre climatul si solul din zona dvs., precum si despre tipurile de avocado pe care doriti sa ii cultivati. Urmati instructiunile de plantare si de ingrijire si nu ezitati sa apelati la sfaturi si consultanta din partea specialistilor daca este necesar. Cu putina munca si rabdare, veti fi recompensat cu fructe gustoase si sanatoase, cultivate chiar in gradina ta.

Intrebari frecvente

1. Cand este cel mai bun moment pentru a planta avocado?
Avocado poate fi plantat in orice moment al anului, dar este cel mai bine sa fie plantati inainte de inceperea sezonului de crestere, adica inainte de inceputul primaverii.

2. Cat de des ar trebui sa ud avocado?
Avocado trebuie sa fie udati in mod regulat, dar nu prea mult sau prea putin. Udarea trebuie facuta atunci cand solul este uscat la suprafata, dar fara a permite ca apa sa se acumuleze in sol. Acest lucru poate fi deosebit de important in perioadele de seceta sau atunci cand temperatura este ridicata.

3. Cat timp dureaza pana cand pomul de avocado va produce fructe?
Avocado pot incepe sa produca fructe intre 3 si 4 ani de la plantare, in functie de tipul de avocado si de conditiile de crestere.

4. Pot sa plantez mai multi avocado in acelasi loc?
Da, poti planta mai multi avocado in acelasi loc, dar trebuie sa asiguri suficient spatiu intre fiecare copac pentru a le permite sa creasca si sa se dezvolte. De asemenea, trebuie sa ai grija la distanta intre copaci pentru a asigura accesul la lumina si aer.