Skip to main content
berea si adenomul de prostata 4

Berea si adenomul de prostata. Ce legătură există?

Berea si adenomul de prostata. Adenomul de prostată este o afecțiune frecventă la bărbații în vârstă, caracterizată prin mărirea benignă a prostatei. Deși cauzele exacte sunt necunoscute, unii factori precum vârsta, hormonii și obiceiurile alimentare par să joace un rol. Recent, consumul de bere a fost asociat cu un risc crescut de adenom de prostată. Dar care este, de fapt, legătura dintre bere și această afecțiune? Hai să vedem ce spun studiile științifice în acest sens.

Ce este adenomul de prostată?

Adenomul de prostată, cunoscut și sub denumirea de hiperplazie benignă de prostată (HBP), reprezintă o afecțiune non-canceroasă în care celulele prostatei încep să se înmulțească necontrolat. Acest lucru duce la mărirea în volum a prostatei, care poate comprima uretra și cauza simptome precum:

 • Dificultăți la urinare
 • Nevoia de a urina des, inclusiv noaptea
 • Urinare întreruptă sau în jet slab
 • Senzația că nu se golește complet vezica
 • Dureri în zona inghinală

Adenomul de prostată este foarte frecvent la bărbații peste 50 de ani, riscul crescând odată cu înaintarea în vârstă. Până la vârsta de 60 de ani, aproximativ 50% dintre bărbați prezintă semne ale bolii, procentul ajungând la 90% după 85 de ani.

berea si adenomul de prostata 3

De ce s-a asociat berea si adenomul de prostată?

În ultimii ani, tot mai multe studii au investigat o posibilă legătură între consumul de bere și riscul de adenom de prostată. Iată principalele motive pentru care berea a ajuns în atenția cercetătorilor:

Conținutul de alcool
Alcoolul din bere poate crește nivelul de estrogen în sânge la bărbați. Un nivel crescut de estrogen favorizează dezvoltarea tumorilor benigne ale prostatei.

Fitoestrogenii din hamei
Hameiul, planta din care se prepară berea, conține fitoestrogeni, compuși vegetali cu efecte similare estrogenului. Se presupune că aceștia ar putea stimula creșterea celulelor prostatice.

Fructoza și zahărul
Berea conține fructoză și zahăr, care cresc nivelul insulinei în sânge. Insulina favorizează inflamația, implicată în dezvoltarea adenomului de prostată.

Creșterea în greutate
Consumul excesiv de bere poate duce la creștere în greutate, un factor de risc independent pentru hiperplazia benignă de prostată.

Citeste si articolul: Berea beneficii.

Ce arată studiile despre bere și adenomul de prostată?

Rezultatele studiilor care au analizat legătura dintre consumul de bere și adenomul de prostată sunt mixte. Iată un rezumat al celor mai importante:

 • Un studiu din 2021 de peste 125.000 de bărbați a arătat că cei care au băut mai mult de 1 porție de bere pe zi au avut cu 8% mai multe șanse de a dezvolta adenom de prostată, comparativ cu abstinenții.
 • Un studiu observațional din Danemarca efectuat pe bărbați timp de 20 de ani a constatat că cei care au băut frecvent bere au avut de 2 ori mai multe șanse de a dezvolta adenom de prostată comparativ cu cei care nu au consumat bere.
 • Un studiu din 2016 nu a găsit o asociere semnificativă între consumul moderat de bere (2-3 căni pe săptămână) și riscul de adenom de prostată. Totuși, băutorii excesivi au avut un risc ușor crescut.
 • Alte studii mai vechi nu au putut stabili o legătură clară între consumul de bere și hiperplazia benignă de prostată.

Mecanismele prin care berea ar putea crește riscul

Chiar dacă rezultatele studiilor rămân contradictorii, iată care sunt principalele mecanisme propuse prin care consumul de bere ar putea favoriza adenomul de prostată:

 • Creșterea nivelului de estrogen și scăderea testosteronului
 • Efectul fitoestrogenilor asupra receptorilor hormonali
 • Inflamația indusă de fructoză și efectele insulinorezistenței
 • Acumularea de toxine și radicali liberi care dăunează celulelor prostatice
 • Creșterea în greutate asociată consumului excesiv de calorii din bere

Este nevoie de mai multe studii pentru a clarifica aceste mecanisme și pentru a stabili dacă există într-adevăr o relație cauzală.

berea si adenomul de prostata
Berea si adenomul de prostata. Mituri și Realități.

Recomandări ale consumului de bere pentru prevenirea adenomului de prostată

Până când știința va stabili cert impactul berii asupra prostatei, iată câteva recomandări generale:

 • Limitați consumul la 1-2 porții de bere pe zi (500 ml)
 • Alegeți berea blondă, care are un conținut mai redus de fitoestrogeni
 • Completați aportul de lichide cu apă, ceaiuri, sucuri naturale
 • Mențineți un stil de viață sănătos, cu activitate fizică regulată
 • Evitați creșterea în greutate prin alimentație echilibrată
 • Faceți controale medicale regulate pentru depistarea din timp a adenomului

Consumul moderat de bere poate fi inclus uneori în dieta unui bărbat sănătos. Totuși, băutul excesiv și pe termen lung crește riscul de afecțiuni, inclusiv la nivelul prostatei. Cel mai bine este să discutați cu medicul despre obiceiurile dumneavoastră alimentare și să stabiliți împreună ce este mai indicat pentru starea dumneavoastră de sănătate.

Potrivit unui studiu efectuat în România, există o corelație între consumul excesiv de bere și incidența crescută a adenomului de prostată. Acest lucru sugerează că, în cazul în care consumul de bere este exagerat, riscul de a dezvolta această afecțiune poate crește semnificativ.

Citeste si articolul: Drojdia de bere beneficii.

Berea si adenomul de prostata: Mituri și Realități

În continuare, iata câteva mituri comune și realități despre consumul de bere și adenomul de prostată.

Mitul 1: Berea cauzează direct adenomul de prostată.
Realitate: Nu există dovezi clare care să susțină că berea cauzează direct adenomul de prostată. Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool poate crește riscul afecțiunilor legate de prostata.

Mitul 2 : Berea este complet inofensivă pentru sănătatea prostatei.
Realitate: Consumul moderat de bere poate aduce unele beneficii datorită conținutului de polifenoli, dar exagerarea poate fi dăunătoare.

Mitul 3 : Abstinența totală de la bere este singura opțiune pentru a preveni adenomul de prostată.
Realitate: Nu este necesar să renunțați complet la bere, dar moderarea este cheia. Un consum rațional poate fi compatibil cu menținerea sănătății prostatei.

Intrebari frecvente

1. Berea poate cauza cancer de prostată?
Nu există dovezi clare care să susțină că berea cauzează direct cancer de prostată. Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool poate crește riscul afecțiunilor legate de prostată.

2. Berea fără alcool este mai sigură pentru sănătatea prostatei?
Berea fără alcool poate fi o opțiune mai sigură în ceea ce privește sănătatea prostatei, deoarece elimină riscul asociat cu consumul excesiv de alcool.

3. Există alimente care pot ajuta la prevenirea adenomului de prostată?
Da, o dietă echilibrată, bogată în antioxidanți și nutrienți benefici, poate ajuta la prevenirea adenomului de prostată.

4. Consumul de bere afectează eficacitatea tratamentului adenomului de prostată?
Consumul excesiv de bere poate afecta eficacitatea tratamentului adenomului de prostată. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice preocupare legată de alcool și tratamentul dumneavoastră.