Skip to main content
Cate calorii trebuie sa mananci pe zi 8

Cate calorii trebuie sa mananci pe zi – Tabel calorii

Cate calorii trebuie sa mananci pe zi. În era informațională actuală, în care suntem bombardați cu sfaturi despre alimentația sănătoasă și diete miraculoase, este esențial să înțelegem un aspect fundamental: câte calorii trebuie să mâncăm pe zi pentru a ne menține sănătatea și a atinge obiectivele noastre de fitness? Această întrebare, “cate calorii trebuie sa mananci pe zi”, este cu siguranță una dintre cele mai des întâlnite și importante dileme nutriționale.

De ce sunt importante caloriile?

Înainte de a dezvălui secretele necesarului tău zilnic de calorii, este crucial să înțelegem de ce aceste mici unități de măsură sunt atât de esențiale. Caloriile reprezintă o măsură a energiei pe care o obținem din alimente și băuturi. Corpul nostru utilizează această energie pentru a susține funcțiile vitale, precum respirația, bătăile inimii, dar și activitățile zilnice, de la mersul pe jos până la exercițiile fizice intense.

În esență, caloriile reprezintă combustibilul care ne ajută să funcționăm, iar în mod evident, aportul corect de calorii este esențial pentru menținerea sănătății și a greutății corporale. Așadar, câte calorii trebuie să mâncăm pe zi?

Cate calorii trebuie sa mananci pe zi 2
Cate calorii trebuie sa mananci pe zi.

Determinarea necesarului tău de calorii

Determinarea necesarului zilnic de calorii poate fi o provocare, deoarece acesta variază în funcție de mai mulți factori individuali, precum vârsta, sexul, greutatea, nivelul de activitate fizică și obiectivele personale. Iată cum poți calcula necesarul tău de calorii în mod corect:

1. Calculul metabolismului bazal (BMR)

Metabolismul bazal reprezintă numărul de calorii pe care corpul tău le arde în stare de repaus, pentru a menține funcțiile vitale, precum respirația și temperatura corpului. Există mai multe formule pentru calculul BMR, însă una dintre cele mai cunoscute este formula Harris-Benedict:

 • Pentru bărbați: BMR = 88.362 + (13.397 x greutatea în kilograme) + (4.799 x înălțimea în centimetri) – (5.677 x vârsta în ani)
 • Pentru femei: BMR = 447.593 + (9.247 x greutatea în kilograme) + (3.098 x înălțimea în centimetri) – (4.330 x vârsta în ani)

2. Factorul de activitate fizică

După ce ai calculat BMR-ul, următorul pas este să adaugi caloriile arse prin activitatea fizică. Acest factor poate varia de la sedentar (exemplu: birou, fără activitate fizică) la foarte activ (exemplu: sporturi intense zilnice). Iată câteva exemple de factori de activitate:

 • Sedentar: BMR x 1.2
 • Ușor activ: BMR x 1.375
 • Moderat activ: BMR x 1.55
 • Foarte activ: BMR x 1.725
 • Extrem de activ: BMR x 1.9

3. Scădere sau creștere în greutate

Dacă dorești să slăbești sau să iei în greutate, trebuie să ajustezi numărul de calorii în consecință. Un kilogram de greutate corporală reprezintă aproximativ 7700 de calorii. Prin urmare, pentru a slăbi, trebuie să consumi mai puține calorii decât arzi, iar pentru a lua în greutate, trebuie să consumi mai multe calorii.

Citeste si articolul: Cum sa slabesti la picioare.

Exemplu de calcul

Să luăm un exemplu ipotetic pentru a vedea cum funcționează aceste calcule:

 • O femeie de 30 de ani, cu o înălțime de 165 cm și o greutate de 65 kg.
 • BMR folosind formula Harris-Benedict: 447.593 + (9.247 x 65) + (3.098 x 165) – (4.330 x 30) = 1449.365 kcal
 • Factor de activitate: Moderat activ (BMR x 1.55)
 • Necesar zilnic de calorii: 1449.365 x 1.55 = 2243.19 kcal
Cate calorii trebuie sa mananci pe zi 4
Cate calorii trebuie sa mananci pe zi.

Câte calorii trebuie să mănânci pe zi?

În general, pentru menținerea greutății actuale, majoritatea adulților au nevoie de aproximativ 1.800-2.400 de calorii pe zi. Totuși, aceasta este doar o estimare aproximativă și poate varia semnificativ.

Dacă încerci să slăbești, ar trebui să consumi mai puține calorii decât arzi. Un deficit caloric de aproximativ 500-750 de calorii pe zi poate duce la o pierdere în greutate sănătoasă de aproximativ 0,5-1 kg pe săptămână.

Pe de altă parte, dacă vrei să câștigi în greutate sau să construiești masă musculară, ar trebui să consumi mai multe calorii decât arzi, iar aceasta se poate situa între 2.500-3.500 de calorii sau mai mult pe zi, în funcție de obiectivele tale și nivelul tău de activitate fizică.

Necesarul zilnic de calorii depinde de factori precum vârsta, sexul, greutatea, nivelul de activitate fizică și obiectivele personale. Pentru a determina câte calorii trebuie să mănânci pe zi, poți începe cu calculul Metabolismului Bazal (BMR), care reprezintă numărul de calorii pe care corpul tău le arde în stare de repaus pentru a susține funcțiile vitale. Formula Harris-Benedict poate fi folosită pentru a calcula BMR-ul, luând în considerare factori precum sexul, vârsta, greutatea și înălțimea.

După obținerea BMR-ului, trebuie să adaugi necesarul de calorii în funcție de nivelul tău de activitate fizică zilnică. Acest lucru poate varia de la un stil de viață sedentar la unul foarte activ. Pentru a pierde în greutate, trebuie să creezi un deficit caloric, consumând mai puține calorii decât arzi, în timp ce pentru a lua în greutate, trebuie să consumi mai multe calorii.

1. Scăderea în greutate
Dacă scopul tău este să slăbești, trebuie să consumi mai puține calorii decât necesarul zilnic calculat. Un deficit caloric de aproximativ 500 de calorii pe zi poate duce la o scădere în greutate sănătoasă de aproximativ 0.5 kg pe săptămână. Este important să nu reduci drastic numărul de calorii, deoarece acest lucru poate duce la pierderea de masă musculară și la efecte negative asupra sănătății.

2. Menținerea greutății
Pentru a menține greutatea actuală, consumă aproximativ aceeași cantitate de calorii ca necesarul tău zilnic calculat. Fiind atent la semnalele corpului, poți face ajustări mici în funcție de fluctuațiile în greutate și nivelul de activitate.

3. Creșterea în greutate
Dacă scopul tău este să câștigi în greutate, trebuie să consumi mai multe calorii decât necesarul zilnic calculat. Acest surplus caloric poate ajuta la creșterea masei musculare și a forței. Asigură-te că obții proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase în dieta ta pentru a susține acest proces.

Tabel: Câte calorii trebuie să mănânci pe zi în funcție de greutate, varsta, inălțime și sex

Aflarea necesarului tău zilnic de calorii poate fi ușurată cu ajutorul acestui tabel, care ia în considerare varsta, greutatea, înălțimea și sexul.

SexVarsta (ani)Greutate (kg)Înălțime (cm)Sedentar (kcal/zi)Ușor Activ (kcal/zi)Moderat Activ (kcal/zi)Foarte Activ (kcal/zi)Extrem de Activ (kcal/zi)
Bărbat20-307017521602484280831323456
Bărbat40-507017520242328263229363240
Bărbat60+7017518882172246027483036
Femeie20-306016017922052231225722832
Femeie40-506016016801920216024002640
Femeie60+6016015681788201622442472
tabel calorii în funcție de greutate, varsta, inălțime și sex
Cate calorii trebuie sa mananci pe zi. Tabel calorii în funcție de greutate, varsta, inălțime și sex.

Acest tabel oferă estimări generale pentru necesarul zilnic de calorii, iar nivelul de activitate este definit pe scara de la sedentar la extrem de activ. Este important să reții că aceste cifre sunt doar estimări și că fiecare persoană este diferită. Ajustează-ți aportul caloric în funcție de propriile tale nevoi, semnalele corpului și obiectivele tale de sănătate și fitness.

Citeste si articolul: Cum sa slabesti la fata.

Ce trebuie să mănânci pentru a atinge necesarul zilnic de calorii

1. Proteine
Proteinele sunt esențiale pentru repararea și construcția țesuturilor corpului, inclusiv a mușchilor. Asigură-te că incluzi surse de proteine în dietă, cum ar fi:

 • Carne slabă (pui, curcan, pește)
 • Ouă
 • Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi (iaurt, brânză cottage)
 • Leguminoase (linte, fasole, năut)
 • Tofu și alte surse vegetariene de proteine

2. Carbohidrați
Carbohidrații sunt principala sursă de energie pentru corp și ar trebui să constituie o parte semnificativă a aportului tău caloric zilnic. Optează pentru carbohidrați complecși, cum ar fi:

 • Cereale integrale (orez brun, quinoa, ovăz)
 • Legume (broccoli, morcovi, spanac)
 • Fructe (mere, banane, portocale)
 • Legume cu amidon (cartofi dulci, porumb)
 • Produse din cereale integrale (pâine integrală, paste integrale)
Cate calorii trebuie sa mananci pe zi 5
Cate calorii trebuie sa mananci pe zi.

3. Grăsimi sănătoase
Grăsimile sunt esențiale pentru absorbția vitaminelor liposolubile și pentru susținerea funcțiilor celulare. Optează pentru grăsimi sănătoase, cum ar fi:

 • Uleiuri nesaturate (ulei de măsline, ulei de nucă de cocos)
 • Avocado
 • Nuci și semințe (nuci, migdale, semințe de chia)
 • Pește gras (somon, ton, sardine)

4. Fructe și legume
Fructele și legumele sunt pline de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali pentru sănătate. Consumă o varietate de fructe și legume colorate pentru a asigura un aport adecvat de nutrienți.

5. Porționare corectă
Este important să acorzi atenție dimensiunii porțiunilor. Cu toate că este esențial să consumi suficiente calorii, consumul excesiv poate duce la luarea în greutate. Folosește mesele și gustările sănătoase pentru a-ți gestiona aportul caloric zilnic.

6. Apă
Hidratarea este, de asemenea, crucială. Apa este esențială pentru toate funcțiile corpului, inclusiv digestia și metabolismul. Bea apă în mod regulat pentru a-ți menține hidratarea adecvată.

7. Planificare și varietate
Planificarea mesei și variabilitatea în alimentație sunt cheia unei diete echilibrate. Nu te limita la aceleași alimente în fiecare zi; încearcă să incluzi o gamă variată de alimente pentru a obține toți nutrienții necesari.

Citeste si articolul: Cum sa accelerezi metabolismul.

Cate calorii trebuie sa mananci pe zi
Cate calorii trebuie sa mananci pe zi.

Cate calorii trebuie sa arzi pe zi

Câte calorii trebuie să arzi pe zi depinde de mai mulți factori, inclusiv vârsta, sexul, nivelul tău de activitate fizică, greutatea actuală și obiectivele tale de sănătate și fitness. Există câteva metode principale pentru a calcula câte calorii ar trebui să arzi într-o zi pentru a atinge anumite obiective:

Metabolismul bazal (BMR)
BMR reprezintă numărul de calorii pe care corpul tău le arde în stare de repaus, pentru a menține funcțiile vitale, cum ar fi respirația și temperatura corpului. Pentru a calcula BMR, poți folosi formula Harris-Benedict, care ține cont de sex, vârstă, greutate și înălțime.

Factorul de activitate fizică
După calcularea BMR-ului, trebuie să iei în considerare nivelul tău de activitate fizică zilnică. Acest factor poate varia de la sedentar (fără activitate fizică) la foarte activ (exerciții intense zilnic). Multiplică BMR-ul tău cu coeficientul corespunzător pentru a determina necesarul zilnic de calorii în funcție de nivelul tău de activitate.

Scăderea sau creșterea in greutate
Dacă scopul tău este să slăbești, trebuie să creezi un deficit caloric consumând mai puține calorii decât arzi. Pentru a pierde un kilogram de greutate, trebuie să creezi un deficit de aproximativ 7700 de calorii. Dacă dorești să iei în greutate, trebuie să consumi mai multe calorii decât arzi.

Obiectivele personale
Obiectivele tale personale de fitness și sănătate pot influența câte calorii trebuie să arzi pe zi. De exemplu, dacă vrei să câștigi masă musculară sau să atingi anumite performanțe sportive, necesarul tău caloric poate fi diferit.

Pentru a obține o cifră exactă, este recomandat să consulți un specialist în nutriție sau un antrenor personal. Ei pot calcula necesarul tău caloric individualizat și îți pot oferi recomandări privind dieta și nivelul de activitate fizică pentru a atinge obiectivele tale.

Calcularea necesarului tău de calorii poate fi un pas important în atingerea obiectivelor tale de sănătate și fitness. Cu toate acestea, este important să fii flexibil și să asculți semnalele corpului tău în acest proces. O alimentație echilibrată, bogată în nutrienți, este esențială pentru menținerea sănătății pe termen lung, indiferent de numărul de calorii consumat zilnic. Deci, fii atent la corpul tău, mănâncă sănătos și fii gata să faci ajustări în funcție de nevoile tale individuale. Acum că știi mai multe despre câte calorii trebuie să mănânci pe zi, poți lua decizii mai informate pentru a-ți îmbunătăți viața și bunăstarea.

Intrebari frecvente

1. De ce sunt importante caloriile pentru pierderea în greutate?
Caloriile sunt importante pentru pierderea în greutate deoarece crearea unui deficit caloric (consumul de calorii mai mic decât arsurile) duce la utilizarea depozitelor de grăsime pentru energie. Acest lucru determină pierderea în greutate.

2. Pot să mănânc orice, atâta timp cât consum menos calorii?
Calitatea caloriilor contează. Este esențial să consumi o dietă echilibrată, bogată în nutrienți, pentru a-ți menține sănătatea pe termen lung. Mâncarea nu trebuie să fie doar o sursă de calorii, ci și de vitamine, minerale și proteine esențiale.

3. Ce se intâmplă dacă nu consum suficiente calorii?
Consumul insuficient de calorii poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv oboseală extremă, scăderea metabolismului, pierderea de masă musculară și deficiențe nutriționale. Este important să asiguri un aport adecvat de calorii pentru a-ți menține sănătatea.

4. Este eecomandat să număr caloriile?
Numărul caloriilor poate fi util pentru a înțelege mai bine aportul tău alimentar și pentru a atinge obiectivele tale de sănătate sau fitness. Cu toate acestea, nu este întotdeauna necesar să numărați caloriile în mod constant. Fiind conștient de alimentele pe care le consumi și de semnalele corpului tău, poți adopta un stil de viață sănătos fără numărătoare constantă.

5. Cum pot afla caloriile din alimentele mele?
Există numeroase aplicații și site-uri web care oferă informații despre conținutul caloric al diferitelor alimente. Poți utiliza aceste resurse pentru a-ți calcula aportul caloric zilnic.