Skip to main content
Cat dureaza gura mana picior

Cat dureaza gura mana picior? Simptome, tratament, prevenire

Cat dureaza gura mana picior? Gura mana picior, cunoscuta si sub denumirea de enteroviroza, este o infectie virala comuna care afecteaza de obicei copiii mici, dar poate aparea si la adulti. In acest articol, vom dezvalui toate informatiile esentiale despre cat dureaza gura mana picior, simptomele sale, tratamentul recomandat si masurile preventive pe care le puteti lua pentru a evita raspandirea acestei infectii neplacute.

Ce este gura mana picior?

Gura mana picior este o boala infectioasa cauzata de un grup de virusuri numite enterovirusuri. Enterovirusurile pot provoca o varietate de afectiuni, iar gura mana picior este una dintre ele. Aceasta afectiune este mai frecventa la copiii cu varste cuprinse intre 1 si 5 ani, dar poate afecta si adultii. De obicei, gura mana picior se raspandeste in colectivitati, cum ar fi cresele si gradinitele, din cauza contactului strans intre copii.

Cat dureaza gura mana picior 2
Cat dureaza gura mana picior.

Cum se transmite gura mana picior?

Pentru a intelege cat dureaza gura mana picior si cum poate fi evitata, este important sa cunoastem modalitatile de transmitere a acestui virus. Gura mana picior se transmite prin contactul direct cu persoanele infectate sau cu obiectele contaminate de virus. Iata cateva moduri comune prin care virusul se poate raspandi:

 • Contactul direct: Atunci cand atingeti o persoana infectata sau atunci cand va imbratisati sau va sarutati, exista riscul de a contracta virusul.
 • Contactul cu obiectele contaminate: Virusul poate supravietui pe suprafetele contaminate, cum ar fi jucariile, scaunele sau usile. Daca atingeti aceste obiecte si apoi va atingeti gura, mana sau picioarele, puteti contracta virusul.
 • Contactul cu secretiile respiratorii: Unele tulpini de enterovirusuri pot fi raspandite prin tuse sau stranut, astfel incat sa puteti lua virusul respirand aerul contaminat.

Simptomele gura mana picior

Un aspect important in intelegerea cat dureaza gura mana picior este identificarea simptomelor asociate acestei afectiuni. Simptomele gura mana picior pot varia de la o persoana la alta, dar cele mai comune includ:

 1. Aparitia de pete rosii sau leziuni: Petele rosii sau leziunile mici apar pe maini, picioare si adesea in jurul gurii. Acestea pot fi dureroase si uneori pot forma mici vezicule.
 2. Durere in gura si gat: Durerea si inflamatia gurii si a gatului sunt simptome frecvente. Copiii pot avea dificultati in inghitire din cauza disconfortului.
 3. Febra: Multi pacienti cu gura mana picior dezvolta febra, care poate fi moderata sau severa.
 4. Mancarime: Petele si leziunile pot deveni mancarimi, ceea ce poate provoca disconfort suplimentar.
 5. Pierderea poftei de mancare: Copiii afectati pot sa-si piarda pofta de mancare din cauza durerii in gura.
 6. Oboseala: Oboseala si somnolenta sunt alte simptome comune, mai ales in primele zile ale infectiei.
 7. Vezicule: In unele cazuri, se pot forma vezicule pline cu lichid in zona afectata.

Cat dureaza gura mana picior 4

Cat dureaza gura mana picior?

Durata gura mana picior poate varia de la o persoana la alta si depinde de mai multi factori, inclusiv de gravitatea infectiei. In general, infectia dureaza intre 7 si 10 zile, dar este important de mentionat ca virusul poate ramane in organism si dupa ce simptomele au disparut. Iata cateva aspecte cheie legate de durata gura mana picior:

 • Perioada de incubatie: Dupa ce sunteti expus virusului, simptomele gura mana picior pot aparea in mod obisnuit intre 3 si 7 zile, dar aceasta perioada poate varia.
 • Durata simptomelor: Simptomele acute, cum ar fi febra si eruptiile cutanate, dureaza in general 3-6 zile. Dupa aceasta perioada, majoritatea persoanelor se simt mai bine.
 • Recuperarea totala: De obicei, majoritatea oamenilor se recupereaza complet in aproximativ 7-10 zile de la debutul simptomelor. Totusi, pot aparea descuamari ale pielii in timpul vindecarii.
 • Posibila contaminare dupa vindecare: Este important de mentionat ca virusul poate ramane in scaunul unei persoane infectate timp de saptamani sau chiar luni dupa ce simptomele au disparut. Acest lucru inseamna ca exista un risc de transmitere a virusului chiar si dupa vindecare.
 • Izolare si precautii: Pentru a preveni raspandirea infectiei, este important ca persoanele infectate sa respecte masurile de izolare si sa acorde o atentie deosebita igienei personale.

Citeste si articolul: Ce trebuie sa faci cand copilul are febra 39.

Cum se trateaza gura mana picior

Din pacate, nu exista un tratament specific pentru gura mana picior, deoarece este cauzata de virusuri, iar antibioticele nu actioneaza impotriva virusurilor. Cu toate acestea, exista masuri pe care le puteti lua pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor si accelerarea procesului de vindecare:

1. Tratament simptomatic

 • Ibuprofen sau Paracetamol: Aceste medicamente pot fi administrate pentru a reduce febra si a ameliora durerea.
 • Clatiri bucale cu apa calda sareata: Clatirile bucale cu apa calda sareata pot ajuta la reducerea durerii in gura.
 • Hidratare corespunzatoare: Este important sa va asigurati ca copilul dumneavoastra sau dumneavoastra consuma suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea.

2. Evitarea contaminarii

 • Spalati-va bine mainile: Spalarea regulata a mainilor cu apa si sapun este esentiala pentru a preveni raspandirea virusului.
 • Evitati contactul strans: Incercati sa evitati contactul strans cu alte persoane pana cand simptomele au disparut.
 • Izolare: Daca copilul dumneavoastra este infectat, este important sa-l izolati pentru a preveni infectarea altor copii.

3. Igiena personal

 • Curatati si dezinfectati obiectele: Asigurati-va ca jucariile si alte obiecte cu care copilul dumneavoastra intra in contact sunt curatate si dezinfectate regulat.
 • Schimbarea scutecelor: Daca aveti un copil mic, schimbati scutecele frecvent si asigurati-va ca zona genitala este curata.

Cum sa previi gura mana picior

Citeste si articolul: De ce se umfla picioarele in zona gleznei.

Cum sa previi gura mana picior

Desigur, cea mai buna modalitate de a face fata gura mana picior este prevenirea infectiei. Iata cateva masuri pe care le puteti lua pentru a reduce riscul de a va infecta sau de a raspandi virusul:

1. Spalati-va mainile
Spalati-va regulat mainile cu apa si sapun, in special dupa ce atingeti obiecte contaminate sau dupa ce veniti in contact cu persoane bolnave.

2. Evitati contactul strans
Incercati sa evitati contactul strans cu persoanele care prezinta simptome de gura mana picior.

3. Dezinfectati suprafetele
Dezinfectati suprafetele din casa sau din colectivitate care sunt frecvent atinse de copii, cum ar fi jucariile si mobilierul.

4. Respectati masurile de igiena personal
Invatati copiii sa isi spele mainile si sa aiba grija de igiena personala, cum ar fi spalarea fetei si a mainilor dupa mese.

5. Isoleaza persoanele infectate
Daca aveti un copil sau o persoana in casa care a fost diagnosticata cu gura mana picior, asigurati-va ca respecta masurile de izolare pentru a preveni raspandirea virusului.

Cat dureaza gura mana picior poate varia de la persoana la persoana, dar in general, infectia dureaza intre 7 si 10 zile. Cu toate acestea, este important sa continuati sa luati masuri de precautie pentru a preveni raspandirea virusului si pentru a va proteja pe voi si pe cei din jur impotriva acestei infectii enervante. Prin respectarea igienei personale, izolarea atunci cand este necesar si acordarea atentiei corespunzatoare simptomelor, puteti ajuta la gestionarea gura mana picior si la accelerarea procesului de vindecare. Nu uitati sa consultati un medic sau un specialist in cazul in care aveti preocupari sau daca simptomele persista. Sa aveti grija de sanatatea voastra si a celor din jur!

Cat dureaza gura mana picior 1

Intrebari frecvente

1. Gura mana picior afecteaza numai copiii?
Nu, gura mana picior poate afecta si adulti, dar este mai frecventa la copiii cu varste cuprinse intre 1 si 5 ani.

2. Pot sa iau gura mana picior de la animale de companie?
Nu, gura mana picior este cauzata de enterovirusuri si se transmite de obicei de la om la om.

3. Exista un vaccin impotriva gura mana picior?
Nu exista un vaccin specific impotriva gura mana picior, dar sunt disponibile vaccinuri pentru alte afectiuni, cum ar fi poliomielita.

4. Cand pot trimite copilul la gradinita sau la scoala dupa ce a avut gura mana picior?
Copilul poate reveni la gradinita sau la scoala atunci cand simptomele au disparut si nu mai prezinta febra.