Skip to main content
Cat dureaza umflatura de la intepatura de albina 4

Cat dureaza umflatura de la intepatura de albina? Sfaturi utile

Cat dureaza umflatura de la intepatura de albina. Ințepăturile de albine pot cauza rapid umflături dureroase. Deși efectele sunt de obicei locale și temporare, unele persoane pot avea reacții alergice severe. Așadar, este important să știi ce să aștepți după o înțepătură de albină și cum să te tratezi.

Cat dureaza umflatura de la intepatura de albina?

În majoritatea cazurilor, efectele unei înțepături de albină se remit în câteva ore sau zile.

În urma unei înțepături de albină, simptomele inițiale pot persista pentru o perioadă variabilă. De obicei, durerea este imediată și poate fi intensă în primele ore. Aceasta este cauzată de apitoxină, o substanță eliberată de albină în timpul înțepăturii. Durerea poate dura câteva ore, dar în cele mai multe cazuri, se ameliorează în timp.

Umflarea este un alt efect comun al înțepăturii de albină. Ea începe să se dezvolte în câteva minute de la înțepătură și atinge punctul maxim în aproximativ 24 de ore. Zona afectată devine roșie, inflamată și umflată, ceea ce poate provoca disconfort semnificativ.

Cu toate acestea, există vești bune pentru cei afectați de înțepătura de albină. Umflarea începe să scadă în mod natural după aproximativ 48 de ore. Majoritatea umflăturilor dispar complet în 3-4 zile, iar pielea revine la normal. Cu toate acestea, în unele cazuri mai rare, umflarea poate persista mai mult timp.

Roșeața din zona afectată poate fi și ea persistentă. De obicei, dispare treptat într-o perioadă de aproximativ o săptămână sau chiar mai mult în unele cazuri. Pentru a ameliora simptomele, puteți aplica gheață sau comprese reci pe zona înțepată și puteți lua medicamente antiinflamatoare sau antihistaminice conform recomandării medicului.

Dacă știi că ești alergic la înțepătura de albină, este crucial să te îndrepți imediat către spital / camera de gardă pentru a primi un tratament adecvat. Este important să nu ignori această situație și să acționezi rapid în cazul în care ești înțepat de o albină, deoarece reacția alergică poate fi severă și amenințătoare pentru viață.

Iată la ce te poți aștepta:

 • Umflarea începe în câteva minute și atinge maximul în aproximativ 24 de ore. Zona afectată va fi roșie, inflamată și umflată.
 • Umflarea începe să scadă după aproximativ 48 de ore. Majoritatea umflăturilor dispar complet în 3-4 zile.
 • Roșeața poate persista circa o săptămână.

Durata exactă depinde de gradul de sensibilitate al fiecăruia și de numărul de înțepături. Reacțiile alergice pot prelungi simptomele. De asemenea, locația înțepăturii influențează durata – umflăturile de la înțepăturile din zona feței sau gâtului pot dura mai mult.

Citeste si articolul: Intepatura care se extinde.

Ce influențează umflătura de la înțepătură de albină?

Durata umflăturii cauzate de o înțepătură de albină poate fi influențată de mai mulți factori. Primul factor important este numărul de înțepături. Cu cât primești mai multe înțepături, cu atât mai mult venin este eliberat în corpul tău, ceea ce poate provoca o reacție mai puternică și prelungită.

Sensibilitatea individuală este un alt factor crucial. Unele persoane au reacții alergice mai intense și mai prelungite la înțepăturile de albină, ceea ce poate face umflătura să dureze mai mult timp. De asemenea, locația înțepăturii poate juca un rol important. Înțepăturile în zona capului sau gâtului pot provoca simptome mai grave și pot prelungi perioada de umflare.

Infecția este un alt aspect de luat în considerare. Dacă zgârii înțepătura sau nu o cureți adecvat, crește riscul de infecție bacteriană, ceea ce poate face ca umflătura să persiste mai mult timp.

Starea ta generală de sănătate este, de asemenea, un factor important. Persoanele cu afecțiuni care compromit sistemul imunitar pot experimenta reacții mai severe și mai prelungite la înțepături.

Medicamentele pe care le iei pot, de asemenea, să influențeze durata umflăturii. Anumite medicamente pot prelungi reacțiile alergice sau pot interacționa cu efectele înțepăturii.

În plus, modul în care este îndepărtat acul poate avea un impact. Dacă acul rămâne în piele sau nu este îndepărtat corect, acest lucru poate provoca inflamație pe termen lung.

În cele din urmă, persoanele cu alergii severe la venin de albină sunt în pericol de a avea reacții prelungite sau chiar periculoase. Este important să cauți ajutor medical în astfel de cazuri pentru a preveni complicațiile grave.

Cum se tratează corect umflătura?

Cat dureaza umflatura de la intepatura de albina
Cat dureaza umflatura de la intepatura de albina. Cum se tratează corect umflătura?

Pentru a scurta durata simptomelor, este important să tratezi prompt și corect zona înțepată:

 • Scoate acul – folosește o pensetă cu vârfuri fine pentru a îndepărta cu grijă orice ac rămas în piele. Nu folosi degetele goale.
 • Spală zona – spală bine cu apă și săpun pentru a reduce riscul de infecție.
 • Aplică gheață – gheața ajută la reducerea durerii și umflării. Aplică 15-20 minute la fiecare 1-2 ore.
 • Ia antihistaminice – antihistaminicele reduc reacția alergică și umflarea.
 • Folosește creme cu corticosteroizi – pot ajuta la reducerea iritației, mâncărimii și umflării.
 • Menține zona ridicată – ține zona afectată mai sus decât inima pentru a reduce umflarea.
 • Evită scărpinarea – scărpinatul prelungește iritația și poate cauza infecție.
 • Urmărește simptomele – observă dacă apar semne de reacție alergică severă și solicită asistență medicală urgentă dacă este necesar.

Când trebuie consultat medicul?

Majoritatea reacțiilor la înțepăturile de albine sunt ușoare și pot fi tratate acasă. Totuși, contactează medicul dacă:

 • Umflarea se răspândește rapid
 • Apar probleme de respirație, amețeli, leșin sau greață
 • Există semne de infecție severă – puroi, febră, înroșire intensă
 • Ai fost înțepat în gură sau gât, ceea ce poate bloca căile respiratorii
 • Ai o istorie de reacții alergice severe la înțepături de insecte
 • Simptomele nu se ameliorează sau se agravează în câteva zile
 • Ai o stare de sănătate care te face mai susceptibil la reacții alergice
 • Ai fost înțepat de un număr mare de albine

Citeste si articolul: Bicarbonat de sodiu pentru alergii.

Cât durează până se vindecă complet?

Deși majoritatea simptomelor se ameliorează în 3-4 zile, zona înțepată poate rămâne sensibilă sau ușor închisă la culoare circa o săptămână.

Rar, în cazul unor reacții alergice severe, umflarea, mâncărimile și disconfortul pot dura 2-3 săptămâni. De asemenea, o infecție bacteriană poate prelungi vindecarea.

Urmărește îndeaproape evoluția și contactează medicul dacă nu observi semne de ameliorare. Majoritatea oamenilor se recuperează complet în maxim două săptămâni.

Cu tratament prompt, răbdare și atenție la simptome, te poți recupera complet după o neplăcută înțepătură de albină. Sperăm că acest ghid explică ce poți aștepta și cum să ai grijă de tine pentru o vindecare cât mai rapidă!

Cat dureaza umflatura de la intepatura de albina 2
Cat dureaza umflatura de la intepatura de albina. Remedii pentru intepatura de albina.

Remedii pentru înțepătura de albină

Aici sunt câteva remedii care pot ajuta la tratarea simptomelor cauzate de înțepătura de albină:

Remedii naturiste

 • Gheață – Aplică gheață sau un prosop rece pe zona înțepată pentru a reduce inflamația și durerea. Poți folosi gheață timp de 10-15 minute, apoi ia o pauză de 10-15 minute. Repetă procedura la nevoie.
 • Comprese cu oțet – Amestecă două linguri de oțet cu apă rece. Înmoaie un prosop și aplică pe înțepătură pentru a calma durerea și mâncărimea.
 • Paste de bicarbonat de sodiu – Fă o pastă din bicarbonat de sodiu și apă și aplic-o pe locul înțepăturii. Lasă pasta să se usuce, apoi clătește cu apă. Ajută la calmarea iritației.
 • Aloe Vera – Gelul din frunzele proaspete de Aloe Vera are proprietăți antiinflamatoare și analgezice. Aplică de 2-3 ori pe zi pe zona afectată.
 • Ulei de arnica – Are efect antiinflamator și analgezic. Înmoaie un tampon de vată în uleiul de arnica și aplică de 2-3 ori pe zi pe înțepături.
 • Ulei de lavandă – Câteva picături aplicate local reduc durerea și iritația. Poate fi combinat cu ulei de cocos pentru a forma un balsam calmant.

Remedii orale

 • Bea ceai verde sau de mușețel pentru a calma durerea. Acestea au proprietăți antiinflamatoare.

Alte remedii

 • Evită să scarpini zona înțepată pentru a preveni infecția.
 • Dacă umflarea este severă, îndepărtează inelele sau brățările din zona afectată.
 • După 2-3 zile, aplică cremă hidratantă pentru a calma zona iritată. Alege una cu ingrediente calmante.

Contactează medicul dacă simptomele se înrăutățesc sau persistă mai mult de câteva zile.