Skip to main content
Cum poti scapa de varice

Cum poti scapa de varice

Cum poti scapa de varice dilatate și umflate care pot apărea pe picioare, ca urmare a stresului și presiunii constante la care sunt supuse. Această afecțiune poate fi inestetică și dureroasă, și poate duce la complicații grave, cum ar fi tromboflebita sau ulcerul varicos. În acest articol, vom discuta despre diferitele metode de tratament disponibile pentru varice și vom explora cum poți să scapi de această afecțiune neplăcută.

Ce sunt varicele și cum se formează acestea?

Venele tale pot fi afectate de stres și presiune

Varicele sunt vene dilatate și umflate care apar cel mai adesea la nivelul picioarelor. Acestea se formează atunci când supapele din interiorul venelor nu mai funcționează corect, ceea ce duce la acumularea de sânge în vene și la umflarea acestora. Supapele din vene ajută la împingerea sângelui spre inimă, dar dacă acestea nu mai funcționează, sângele se poate acumula în vene și duce la dilatarea acestora.

Această afecțiune este adesea asociată cu o presiune constantă pe venele picioarelor, cum ar fi cea cauzată de statul în picioare sau de mersul pe jos timp îndelungat. Alte factori care pot contribui la formarea varicelor includ obezitatea, sarcina, fumatul și sedentarismul.

Care sunt simptomele varicelor?

Cum să recunoști semnele de varice

Simptomele varicelor pot varia de la ușoare până la severe. În cele mai multe cazuri, varicele sunt doar inestetice, dar în cazurile severe, pot fi dureroase și pot duce la complicații.

Printre cele mai comune simptome ale varicelor se numără:

 • Vene dilatate și umflate
 • Durere sau senzație de furnicături la nivelul picioarelor
 • Mâncărime sau arsură la nivelul pielii picioarelor
 • Umflarea picioarelor și a gleznelor
 • Senzație de greutate sau oboseală în picioare
 • Crampelor musculare în timpul nopții

Dacă observi aceste simptome, este important să consulți un medic pentru a stabili diagnosticul și tratamentul potrivit.

Cum poti scapa de varice
Cum poti scapa de varice

Cum poti scapa de varice

Află cum poti scapa de varice

Există o varietate de tratamente disponibile pentru varice, în funcție de severitatea și de simptomele afecțiunii. Iată câteva dintre cele mai comune metode de tratament:

 1. Scleroterapia
  Acest tratament implică injectarea unei substanțe sclerozante în venele afectate, ceea ce duce la inflamarea și închiderea acestora. Acest tratament este utilizat în principal pentru varicele mici sau medii și poate fi efectuat la cabinetul medicului.
 2. Ablatia cu laser endovenos
  Acest tratament implică utilizarea unui laser pentru a încălzi și închide venele afectate. Acest tratament este utilizat în principal pentru varicele medii sau mari și este de obicei efectuat într-un spital sau într-un centru de chirurgie ambulatorie.
 3. Chirurgia venoasă
  Acest tratament implică îndepărtarea venei afectate prin intermediul unei incizii în picior. Acest tratament este de obicei rezervat pentru varicele mari și poate fi efectuat într-un spital.
 4. Compresia piciorului
  Această metodă implică purtarea de ciorapi de compresie pentru a ajuta la reducerea inflamației și a umflăturii venelor afectate. Acest tratament poate fi folosit în combinație cu alte metode de tratament sau ca o metodă de gestionare a simptomelor.
 5. Schimbarea stilului de viaț
  În plus față de tratamentele medicale, schimbarea stilului de viață poate ajuta la reducerea simptomelor varicelor și la prevenirea formării lor. Aceasta poate include exerciții fizice regulate, pierderea în greutate, evitarea statului în picioare prelungit și ridicarea picioarelor la nivelul inimii pentru a ajuta la circulația sângelui.

Este important să discuți cu medicul tău pentru a determina cel mai bun tratament pentru cazul tău individual.

Citeste si articolul “Cum sa scapi de vergeturi“.

Prevenirea varicelor

Începe să previi varicele încă de la început

Există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a preveni formarea varicelor sau a preveni agravarea lor. Acestea includ:

 1. Exerciții fizice regulate
  Exercițiile fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau înotul, pot ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și la reducerea presiunii asupra venelor.
 2. Menținerea unei greutăți sănătoase
  Obezitatea poate crește presiunea asupra venelor și poate duce la formarea varicelor.
 3. Evitarea statului în picioare prelungit
  Dacă trebuie să stai în picioare pentru perioade lungi de timp, încearcă să faci pauze regulate și să îți miști picioarele.
 4. Ridicarea picioarelor
  În timpul odihnei sau în timpul somnului, ridică picioarele la nivelul inimii pentru a ajuta la circulația sângelui.
 5. Evitarea fumatului
  Fumatul poate afecta circulația sângelui și poate contribui la formarea varicelor. Renunțarea la fumat poate fi benefică pentru sănătatea venelor tale.
 6. Purtați încălțăminte confortabilă
  Evitați încălțămintea cu tocuri înalte și încălțămintea strâmtă care poate limita circulația sângelui la nivelul picioarelor.
 7. Purtați ciorapi de compresie
  Ciorapii de compresie pot ajuta la reducerea inflamației și a umflăturii venelor și pot fi folosiți ca o metodă de prevenire sau de gestionare a simptomelor varicelor.
 8. Alimentația sănătoasă
  O dietă sănătoasă, bogată în fibre și antioxidanți, poate ajuta la menținerea unei circulații sanguine sănătoase și poate preveni formarea varicelor.

În general, prevenirea varicelor implică menținerea unei vieți active și a unui stil de viață sănătos, cu o atenție deosebită la circulația sângelui la nivelul picioarelor.

Cum poti scapa de varice
Cum poti scapa de varice

Concluzie

Nu ignora varicele – ia măsuri pentru a scăpa de această afecțiune neplăcută

Cum poti scapa de varice. Varicele pot fi o afecțiune inestetică și dureroasă, dar există o varietate de tratamente disponibile pentru a ajuta la reducerea simptomelor și la prevenirea complicațiilor grave. Este important să consulți un medic pentru a determina cel mai bun tratament pentru tine și să iei măsuri pentru a preveni formarea varicelor sau a preveni agravarea lor.

În plus, schimbarea stilului de viață poate fi benefică pentru prevenirea și gestionarea varicelor. Menținerea unei vieți active, a unei greutăți sănătoase și a unei alimentații sănătoase, evitarea fumatului și purtarea încălțămintei confortabile și a ciorapilor de compresie pot ajuta la menținerea sănătății venelor tale.

Nu ignora varicele și ia măsuri pentru a scăpa de această afecțiune neplăcută și potențial periculoasă. Cu tratamentul potrivit și o atenție deosebită la stilul de viață, poți să-ți menții picioarele sănătoase și să te bucuri de o viață fără varice.

Întrebări frecvente

 1. Ce sunt varicele și cum se formează acestea?
  Varicele sunt vene dilatate și umflate care apar cel mai adesea la nivelul picioarelor. Acestea se formează atunci când supapele din interiorul venelor nu mai funcționează corect, ceea ce duce la acumularea de sânge în vene și la umflarea acestora.
 2. Care sunt simptomele varicelor?
  Simptomele varicelor pot include vene dilatate și umflate, durere sau senzație de furnicături la nivelul picioarelor, mâncărime sau arsură la nivelul pielii picioarelor, umflarea picioarelor și a gleznelor, senzație de greutate sau oboseală în picioare și crampe musculare în timpul nopții.
 3. Care sunt opțiunile de tratament pentru varice?
  Opțiunile de tratament pentru varice includ scleroterapia, ablația cu laser endovenos, chirurgia venoasă, compresia piciorului și schimbarea stilului de viață.
 4. Pot fi prevenite varicele?
  Există unele măsuri pe care le poți lua pentru a preveni formarea varicelor sau a preveni agravarea lor. Acestea includ exerciții fizice regulate, menținerea unei greutăți sănătoase, evitarea statului în picioare prelungit și ridicarea picioarelor la nivelul inimii pentru a ajuta la circulația sângelui.
 5. Pot fi varicele periculoase pentru sănătate?
  În cazuri rare, varicele pot duce la complicații grave, cum ar fi tromboflebita sau ulcerul varicos. Este important să consulți un medic dacă ai simptome de varice și să iei măsuri pentru a preveni agravarea lor.