Skip to main content
Poti lucra pana vine decizia de pensionare

Poti lucra pana vine decizia de pensionare? Optiuni flexibile

Poti lucra pana vine decizia de pensionare. Ajungerea la vârsta pensionării este un moment important în viața fiecăruia dintre noi. Cu toate acestea, procesul de pensionare poate dura ceva timp, în special dacă există neclarități privind dosarul de pensionare. O întrebare frecventă în această perioadă este “poti lucra pana vine decizia de pensionare?” Răspunsul scurt este da, puteți continua să lucrați până primiți decizia finală de pensionare. Cu toate acestea, există câteva aspecte de care trebuie să țineți cont.

În acest ghid vom discuta pe larg despre procesul de pensionare, ce presupune decizia de pensionare, dacă puteți continua să lucrați în această perioadă și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a vă asigura că primiți toate drepturile cuvenite la momentul pensionării.

Poti lucra pana vine decizia de pensionare?

Răspunsul direct este da. Chiar dacă ați depus deja dosarul de pensionare, puteți continua să lucrați până la primirea deciziei finale din partea casei de pensii. Nu există o prevedere legală care să vă oprească să munciți în această perioadă de analiză a dosarului.

Este important însă să anunțați angajatorul că ați depus actele pentru pensionare, pentru ca acesta să știe că relația contractuală se va încheia în curând. De asemenea, trebuie să fiți pregătiți pentru situația în care decizia de pensionare este pozitivă și veniturile dumneavoastră se vor modifica.

Deci da, puteți lucra fără probleme până vine răspunsul final privind dosarul de pensionare.

Ce presupune decizia de pensionare?

Decizia emisă de casa de pensii după analizarea dosarului va specifica dacă aveți sau nu dreptul la pensie în acel moment. Există trei situații posibile:

 • Decizie de admitere a pensiei – veți primi pensia solicitată începând cu data menționată în decizie. Trebuie să vă opriți din activitatea profesională.
 • Decizie de respingere a pensiei – din diverse motive nu îndepliniți condițiile pentru a primi pensie. Puteți contesta decizia.
 • Decizie de amânare a pensiei – de obicei pentru că nu aveți suficient stagiu de cotizare. Vi se va comunica data viitoare la care puteți solicita din nou pensionarea.

Indiferent de decizie, veți primi o motivație din partea casei de pensii pentru rezultatul obținut. Dacă nu sunteți de acord, puteți face contestație în termen de 30 de zile.

Poti lucra pana vine decizia de pensionare 2

Ce se întâmplă dacă continuăm să lucrăm după decizia de admitere a pensiei?

Dacă primiți decizia că dosarul de pensionare a fost aprobat, ar trebui să vă opriți din activitatea profesională în maximum 30 de zile. În caz contrar, veți intra într-o situație de incompatibilitate și riscați următoarele:

 • Suspendarea plății pensiei pentru perioada în care mai lucrați
 • Obligarea la plata contributiilor la asigurările sociale, deși sunteți pensionar
 • Penalizări din partea ANAF pentru veniturile nedeclarate în perioada de pensionare

Așadar, recomandarea este să nu mai lucrați după primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare, pentru a evita complicațiile. Începeți să vă bucurați de noua etapă din viața dumneavoastră!

Depunerea dosarului de pensionare

Când ajungeți la vârsta standard de pensionare (de obicei 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei) puteți depune dosarul pentru pensionare la casa de pensii din județul dumneavoastră. Dosarul trebuie să conțină următoarele documente:

 • Cerere tip de pensionare
 • Act de identitate valabil (BI/CI, pașaport, permis de conducere)
 • Acte de stare civilă (certificat de naștere, de căsătorie dacă este cazul)
 • Carnet de muncă sau adeverințe care să ateste vechimea în muncă
 • Talon de plată a contribuțiilor la bugetul asigurărilor sociale
 • Alte acte doveditoare (diplome de studii, adeverințe medicale etc.)

Odată depus dosarul de pensionare, casa de pensii va analiza toate documentele și va lua o decizie privind dreptul la pensionare. Această decizie poate dura între 3-6 luni de la data depunerii dosarului, în funcție de complexitatea situației.

Citeste si articolul: Cine are dreptul la pensie de urmas.

Concluzii

 • Puteți lucra fără probleme în perioada dintre depunerea dosarului de pensionare și primirea deciziei finale.
 • Decizia de pensionare poate fi de admitere, respingere sau amânare a pensiei în funcție de îndeplinirea condițiilor.
 • Dacă primiți decizia de admitere a pensiei, e recomandat să vă opriți din muncă pentru a evita complicații.
 • Chiar dacă doriți să mai lucrați, este important să respectați decizia casei de pensii pentru a vă proteja drepturile.
 • Consultați un avocat sau casa de pensii dacă aveți nelămuriri despre procesul de pensionare.

Așadar, poti lucra pana vine decizia de pensionare, însă trebuie să fii pregătit să te retragi din activitate dacă dosarul este aprobat. Pe tot parcursul procesului este important să respecți legislația pentru a-ți proteja toate drepturile binemeritate la pensionare