Skip to main content
Cand se tunde leandrul

Cand se tunde leandrul – tot ce trebuie să știi

Deci, cand se tunde leandrul? Haideți să discutăm despre asta. Leandrul este o plantă foarte populară în grădinile din România datorită florilor sale frumoase și parfumate. Dar pentru a obține o înflorire abundentă de la leandru, este important să îl tunzi corect și la momentul potrivit.

Leandrul este una dintre cele mai populare plante de apartament, îndrăgită pentru frumusețea și parfumul său. Este o plantă care înflorește spectaculos vara, umplând casa cu nuanțe diverse de roz.

De ce trebuie tuns leandrul

Tunsul leandrului încurajează o nouă creștere sănătoasă și îmbunătățește înflorirea. Când lăsați leandrul netuns, creșterea devine neregulată, iar florile se răresc. Tăierea vârfurilor crenguțelor stimulează apariția de muguri noi de flori. De asemenea, înlăturarea crengilor uscate sau deteriorate ajută planta să rămână sănătoasă.

Prin tăierea periodică a leandrului, îi mențineți o formă frumoasă și compactă. Leandrul netuns poate deveni dezordonat și neîngrijit. O formă bine tunsă permite luminii să pătrundă uniform în plantă, favorizând florile.

Când se tunde leandrul primăvara

Prima tundere a leandrului trebuie făcută timpuriu primăvara, înainte ca mugurii să înceapă să se umfle și să se deschidă. De obicei, luna martie este potrivită pentru prima tăiere anuală a leandrului.

Nu tăiați leandrul prea devreme, înainte ca temperaturile să se încălzească. Așteptați până când nu mai există riscul înghețurilor care ar putea dauna mugurilor proaspeți.

Prima tundere din an stimulează o nouă creștere viguroasă. Îndepărtați toate tulpinile care au înflorit anul trecut pentru a face loc celor noi. Tăiați vârfurile crenguțelor cu aproximativ o treime pentru a încuraja mugurii laterali de flori.

Când se tunde leandrul vara

După prima tăiere primăvara, leandrul va avea nevoie de tunderi regulate pe tot parcursul verii pentru a-l menține sănătos și cu flori abundente.

Ideea este să tundeți leandrul imediat după fiecare ciclu de înflorire, de obicei la fiecare 4-6 săptămâni. Îndepărtați tulpinile care și-au pierdut florile și tăiați vârfurile crenguțelor pentru a încuraja noi muguri.

Este important să nu lăsați prea mult timp între tunderi, deoarece mugurii florali vor obosi și se vor usca. Tăind regulat după fiecare val de flori, veți menține leandrul producând constant boboci noi.

Când se tunde leandrul toamna

Cand se tunde leandrul 3

Ultima tundere a sezonului trebuie făcută toamna târziu, spre sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie.

Această tăiere pregătește leandrul pentru iernare. Reduceți fiecare tufă cu aproximativ o treime pentru a elimina creșterea lemnoasă veche. Tăiați orice ramuri uscate sau deteriorate care ar putea găzdui boli sau dăunători peste iarnă.

De asemenea, protejați leandrul de îngheț, acoperind rădăcinile cu paie sau frunze. Dacă vă aflați într-o zonă cu ierni foarte geroase, este recomandat să acoperiți întreaga tufă cu o pânză protectoare.

O toamnă târzie bine pregătită va asigura că leandrul va trece cu bine de iarnă și va reveni viguros primăvara următoare.

Citeste si articolul: Cand se tunde zmeura toamna.

Cum se taie corect leandrul

Pentru a tăia corect un leandru, folosiți un foarfec de grădină bine ascuțit pentru a face tăieturi netede. Tăiați chiar deasupra unui mugure sănătos, la un unghi de 45 de grade.

Îndepărtați tulpinile lemnoase de la baza plantei pentru a permite noilor lăstari să crească. Reduceți lungimea celor rămase cu o treime după fiecare înflorire.

Nu tăiați niciodată mai mult de o treime din plantă simultan, deoarece aceasta ar putea încetini creșterea. De asemenea, evitați să tăiați în lemnul vechi, deoarece nu va produce noi muguri.

Dacă doriți să controlați dimensiunea leandrului, tăiați periodic tulpini întregi până la sol. Planta va rămâne compactă și viguroasă.

Unelte/AccesoriiDescriere
Foarfece de tunsFoarfecele de tuns cu lama ascuțită sunt ideale pentru tăierea ramurilor subțiri și a lăstarilor. Asigură-te că lamele sunt bine ascuțite pentru o tăiere precisă.
Cuțit de grădinăPentru tunderea ramurilor mai groase sau pentru îndepărtarea unor părți mai rezistente ale leandrului, un cuțit de grădină este util.
Mănuși de grădinăMănușile de grădină sunt esențiale pentru a-ți proteja mâinile în timpul tunderii. Ele te vor ajuta să eviți zgârieturile și rănile accidentale.
Foarfeca de altoitAceastă foarfecă specială este utilizată pentru tunderea precisă a ramurilor mai subțiri. Este ideală pentru a crea forme și pentru a îndepărta creșterile nedorite.
Foarfece cu cuțite lungiAcest tip de foarfece are lame mai lungi și este potrivit pentru tăierea ramurilor mai groase sau mai înalte. Este util pentru tunderea leandrului mai în vârstă sau mai dezvoltat.

Îngrijirea leandrului după tundere

Cand se tunde leandrul 2

Pentru a ajuta leandrul să se recupereze după tundere și să crească viguros, acordați plantei o îngrijire adecvată:

  • Udați bine după tundere pentru a preveni deshidratarea
  • Aplicați un îngrășământ lichid o dată la 2-3 săptămâni în sezonul de creștere
  • Asigurați lumină abundentă – minim 4-6 ore zilnic
  • Mențineți temperaturi moderate, între 18-24 grade C
  • Pulverizați frunzele periodic pentru umiditate
  • Tăiați periodic ramurile moarte sau deteriorate

Urmând acești pași pentru îngrijire după tundere, leandrul va rămâne sănătos și va înflori din plin.

Citeste si articolul: Orhidee ingrijire.

Diverse stiluri de tăiere a leandrului

Există câteva tehnici diferite de tăiere care pot fi folosite pentru a forma leandrul într-o anumită formă decorativă:

  • Tăierea în formă de copac – Îndepărtați toate crengile de jos pentru a dezvolta un trunchi central și o coroană rotundă sus.
  • Tăierea în formă de bob – Reduceți toate tulpinile la aceeași înălțime pentru o formă rotundă, compactă.
  • Tăiere în formă de gard viu – Tăiați lateral pentru a crea un rând uniform de leandri.
  • Tăiere în cascadă – Lăsați crengile să crească în lungime treptat de jos în sus pentru un efect dramatic în trepte.

Alegerea stilului depinde de preferința personală și de spațiul disponibil. Tăierea periodică va menține orice formă aleasă.

Tundeți leandrul regulat este cheia pentru a avea o plantă sănătoasă, plină de flori. Prima tăiere se face primăvara devreme, urmată de tunderi la fiecare 4-6 săptămâni în timpul verii. O ultimă tundere toamna târziu va pregăti leandrul pentru iarnă.

Tăind chiar deasupra unui mugure și reducând lungimea tulpinilor după fiecare înflorire, veți stimula constant noi boboci. Leandrul poate fi modelat în diverse forme decorative prin tehnici precum tăierea în copac, bob sau cascadă.