Skip to main content
Cand se pun cartofii in pamant

Cand se pun cartofii in pamant. Calendar plantare regionala

Cand se pun cartofii in pamant. Există mulți factori de luat în considerare atunci când decidem momentul optim pentru plantarea cartofilor, cum ar fi temperatura solului, ultimul îngheț, pregătirea patului de semințe și tipurile de cartofi.

Cand se pun cartofii in pamant?

Cartofii trebuie plantați după ce trece pericolul ultimului îngheț sever primăvara, dar înainte ca vremea să devină prea caldă. Solul trebuie să fie suficient de cald, de obicei 10-12°C la adâncimea de plantare. Dacă plantăm prea devreme, cartofii tineri pot fi uciși de îngheț.

Dar dacă plantăm prea târziu, când temperaturile sunt deja ridicate, recolta va fi mai mică. Prin urmare, găsirea acelui moment optim primăvara este esențială pentru o creștere sănătoasă.

Factori cheie care determină momentul plantării

Există 3 factori principali care ne ajută să determinăm cand este cel mai bun moment pentru a pune cartofii în pământ:

Temperatura solului

Probabil cel mai important factor este ca solul să fie suficient de cald pentru a susține creșterea. Cartofii au nevoie de un sol cu o temperatură de cel puțin 10°C la adâncimea de plantare, care este de obicei de 15-20 cm. La temperaturi mai reci, germenii cartofilor se vor dezvolta foarte lent sau deloc. Folosiți un termometru de sol pentru a măsura temperatura înainte de plantare.

Ultimul îngheț

De asemenea, trebuie să fi trecut pericolul înghețurilor severe care ar putea vătăma plantele tinere. În România, această dată este de obicei la sfârșitul lunii aprilie, dar poate varia în funcție de regiune și de an. Verificați datele medii istorice ale ultimului îngheț pentru zona dvs.

Pregătirea patului de semințe

Solul trebuie să fie bine drenat, mărunțit și nivelat înainte de plantare. Cartofii au nevoie de un pat de semințe afânat, fără bulgări mari de pământ. Pregătiți solul cu câteva săptămâni înainte de plantare, astfel încât să fie gata de însămânțat la momentul optim.

Cand se pun cartofii in pamant plantare cu mana

Calendarul plantării în funcție de regiune

Momentul optim pentru plantarea cartofilor poate varia ușor în diferite părți ale României. Iată o privire de ansamblu generală:

 • Sud (Dobrogea, Muntenia, Oltenia): mijlocul lunii aprilie până la începutul lunii mai
 • Centru (Moldova, Transilvania): sfârșitul lunii aprilie până la mijlocul lunii mai
 • Nord (Maramureș, Bucovina): începutul până la mijlocul lunii mai
 • Zone montane: mijlocul până la sfârșitul lunii mai

Aceste date sunt doar orientative și depind de condițiile locale de sol și vreme. Urmăriți recomandările specifice regiunii dvs.

Care sunt cele mai bune soiuri de cartofi pentru plantare timpurie?

Dacă doriți să vă plantați cartofii mai devreme primăvara, alegeți un soi timpuriu care poate tolera soluri ceva mai reci:

 • Red Pontiac – Un soi timpuriu, roșu, cu textură făinoasă
 • Jelly – Un soi semicompact cu tuberculi galbeni
 • Ostara – Un soi timpuriu cu tuberculi galbeni, bun și pentru consum timpuriu
 • Roseval – Un soi cu tuberculi roz, timpuriu și cu recoltă ridicată
 • Marabel – Un soi timpuriu, cu tuberculi albi și textură ușor făinoasă

Aceste soiuri pot fi plantate cu 1-2 săptămâni mai devreme decât alte soiuri mai tardive.

Tehnici pentru a grăbi creșterea

Dacă doriți să vă plantați cartofii mai devreme, iată câteva tehnici care vă pot ajuta:

 • Acoperiți rândurile cu o folie de plastic sau un tunel de sol pentru a menține căldura solului
 • Folosiți pături textile sau paie ca să protejeze împotriva înghețurilor târzii
 • Încălziți în prealabil solul folosind tuburi cu apă caldă sau folii încălzite electric
 • Plantați cartoful mai sus, lăsând spațiu pentru a trage pământ peste ei pe măsură ce cresc
 • Alegeți un loc însorit și ferit de vânt pentru a accelera încălzirea solului

Dar fiți precaut și monitorizați prognoza meteo, deoarece înghețurile târzii pot distruge totul.

Cât de adânc trebuie plantați cartofii?

Adâncimea recomandată pentru plantarea cartofilor este de 15-20 cm. Plantați la această adâncime indiferent de momentul plantării. Dacă vă grăbiți sezonul și plantați ceva mai devreme, nu reduceți adâncimea, deoarece tuberculii ar fi expuși la îngheț.

Dacă plantați prea superficial, sub 10 cm, cartofii vor fi expuși la lumină, ceea ce va face ca tuberculii să înverzească și să producă solanină, o toxină. Deci mențineți întotdeauna o adâncime de 15-20 cm pentru siguranță.

Cand se pun cartofii in pamant adancime plantare

Cât de des trebuie plantați cartofii?

Distanța recomandată între rânduri este de 75 cm, iar distanța între cartofi pe rând este de 30 cm. Aceasta asigură spațiu suficient pentru dezvoltarea plantelor și tuberculilor.

Puteți planta mai aproape, la 60 cm între rânduri și 25 cm între cartofi, dacă aveți un spațiu limitat. Dar nu plantați prea dens, deoarece vă va reduce recolta. Respectați întotdeauna distanțarea pe eticheta pachetului de sămânță.

Tehnici de plantare recomandate

Pentru cele mai bune rezultate, săpați șanțulețe adânci de 15-20 cm în sol, la distanța dorită. Așezați cartofii la 25-30 cm unul de celălalt în șanț, cu mugurii orientați în sus. Acoperiți cu pământ și tasare ușor. Neteziți solul la final.

Alternativ, puteți face gropițe cu o sapă la distanța dorită și puneți câte 1-2 cartofi în fiecare gropiță, acoperind apoi cu pământ. Ambele metode sunt eficiente.

Când trebuie recoltați cartofii după plantare?

Cartofii pot fi în general recoltați la 2-3 luni după plantare, atunci când frunzele încep să se îngălbenească și să se veștejească. Pentru soiurile timpurii, puteți testa săpa după tuberculi la 8-10 săptămâni după plantare.

Semne că este timpul recoltării:

 • Frunzele și tulpinile se îngălbeneșc și se ofilesc
 • Plantele mor pe deasupra solului
 • Cojile de pe tuberculi sunt ferme, nu se îndepărtează cu unghiile
 • Testați săpând câțiva cartofi – tuberculii trebuie să fie suficient de mari

Recoltați într-o zi răcoroasă, lăsați tuberculii să se usuce bine apoi depozitați-i corect pentru a vă bucura de roadele muncii.

Deci, cand se pun cartofii in pamant? Primăvara, după ultimul îngheț sever, când solul s-a încălzit la 10°C sau mai mult la adâncimea de plantare de 15-20 cm. În România asta este de obicei prin aprilie în sud și mai spre mijlocul lui mai în nord. Alegeți un soi timpuriu dacă vreți să vă grăbiți sezonul. Urmăriți atent sfaturile din acest ghid pentru o recoltă bogată de cartofi rumeni.