Skip to main content
Cum sa acordezi o chitara

Cum sa acordezi o chitara – Ghid complet pentru incepatori

Cum sa acordezi o chitara. Chitara este un instrument muzical minunat care poate fi invatat relativ usor si poate aduce multa bucurie si satisfactie atat pentru incepatori cat si pentru jucatorii avansati. Dar inainte de a invata sa canti melodii pe chitara, trebuie sa inveti sa o acordezi corect. Acest ghid va oferi informatii detaliate despre cum sa acordezi o chitara si va acoperi atat metodele traditionale, cat si cele moderne de acordare.

Desigur, există multe resurse online care pot ajuta la învățarea modului de a acorda o chitară. Unul dintre cele mai populare site-uri pentru chitariști este ultimate-guitar.com, unde găsești o gamă largă de informații despre acordarea chitarei, inclusiv tutoriale video și diagrame pentru diferite tipuri de acorduri.

Pe site-ul ultimate-guitar.com, puteți găsi o secțiune dedicată exclusiv acordării chitarei, unde veți găsi instrucțiuni pas cu pas pentru acordarea standard și non-standard a chitarei. De asemenea, site-ul oferă o gamă largă de aplicații și software-uri pentru acordarea chitarei, pe care le puteți folosi pentru a verifica precis tonul fiecărei corzi.

În plus, veți găsi o comunitate de chitariști și o bibliotecă vastă de tabulaturi și acorduri pentru chitara. Deci, dacă sunteți în căutarea unei resurse online pentru a învăța cum sa acordezi o chitara sau pentru a vă îmbunătăți abilitățile de chitarist, ultimate-guitar.com este cu siguranță un loc excelent de început.

Acestea sunt linkurile către paginile cu acorduri pentru cateva melodiile:

 1. “Back in Black” de AC/DC: https://tabs.ultimate-guitar.com/tab/acdc/back-in-black-chords-18953
 2. “Whiskey in the Jar” de Metallica: https://tabs.ultimate-guitar.com/tab/metallica/whiskey-in-the-jar-chords-1148352
 3. “Nemo” de Nightwish: https://tabs.ultimate-guitar.com/tab/nightwish/nemo-chords-607917
 4. “Du Hast” de Rammstein: https://tabs.ultimate-guitar.com/tab/rammstein/du-hast-chords-3073730

Aceste linkuri vă vor duce la paginile cu acorduri pentru fiecare melodie, unde veți găsi diagrame și tabulaturi pentru fiecare acord. Sper că vă vor fi de ajutor în învățarea și interpretarea acestor melodii la chitară.

Da, pe site-ul ultimate-guitar.com, pe lângă diagramele și tabulaturile cu acorduri pentru diferite melodii, puteți găsi și videoclipuri realizate de utilizatori. Aceste videoclipuri vă pot ajuta să vedeți cum sa acordezi o chitara și să interpretați corect acordurile, și pot fi foarte utile în special pentru începători. De asemenea, există și comentarii și recenzii ale utilizatorilor care vă pot ajuta să găsiți cele mai bune resurse și tutoriale disponibile pe site.

Ultimate Guitar este o platformă online populară pentru chitariști, care oferă o gamă largă de resurse pentru învățarea și îmbunătățirea abilităților la chitară.

Pe lângă diagramele și tabulaturile cu acorduri pentru diferite melodii, site-ul ultimate-guitar.com oferă și videoclipuri realizate de utilizatori, care vă pot ajuta să înțelegeți mai bine cum să interpretați diferite acorduri și tehnici de chitară. Aceste videoclipuri sunt create și încărcate de chitariști și pasionați de muzică din întreaga lume, și pot fi o resursă valoroasă pentru a învăța din experiența altor oameni.

În plus, site-ul ultimate-guitar.com oferă și alte resurse, cum ar fi:

 • Tabulaturi și acorduri pentru o gamă largă de melodii și artiști
 • Articole și tutoriale despre diferite subiecte legate de chitară, inclusiv teorie muzicală, tehnici de chitară și îmbunătățirea sunetului
 • Forumuri online pentru a discuta cu alți chitariști și pentru a primi sfaturi și sugestii
 • Aplicații mobile și software-uri pentru a ajuta la acordarea chitarei și pentru a crea propriile tabulaturi și acorduri

Ce inseamna sa acordezi o chitara?

Acordarea unei chitare inseamna ajustarea tensiunii coardelor astfel incat sa emita sunete specifice. O chitara standard are sase corzi, cu notele E, A, D, G, B si E in ordine.

Metode traditionale de acordare

Metodele traditionale de acordare sunt cele mai cunoscute si pot fi efectuate manual sau cu ajutorul unui tunner electronic. Cele mai populare metode de acordare sunt:

 • Acordarea dupa ureche Aceasta metoda presupune compararea sunetelor emise de fiecare coarda cu cele emise de o sursa externa, cum ar fi un pian sau o alta chitara deja acordata. Acest proces poate fi dificil pentru incepatori, dar poate fi invatat cu exercitiu si perseverenta.
 • Acordarea cu ajutorul unui forton sau diapason Aceasta metoda implica folosirea unui forton sau diapason, care emite o nota de referinta. Chitara este apoi acordata prin compararea sunetului emis de fiecare coarda cu nota de referinta.
 • Acordarea cu ajutorul unei aplicatii mobile sau al unui tunner electronic Aceasta metoda este foarte populara si foloseste tehnologia moderna pentru a detecta sunetele emise de chitara si a indica daca acestea sunt corect acordate sau nu.

Cum sa acordezi o chitara cu ajutorul unui tunner electronic

Cum sa acordezi o chitara cu ajutorul unui tunner electronic este o metoda simpla si precisa. Tunnerul poate fi achizitionat in variante de buzunar sau desktop si functioneaza prin detectarea sunetelor emise de chitara si indicarea daca acestea sunt corect acordate sau nu.

Pentru a acorda o chitara cu ajutorul unui tunner electronic, urmati acesti pasi:

 • porniti tunnerul electronic si asigurati-va ca este setat pe modul de acordare pentru chitara
 • conectati chitara la tunner prin intermediul unui cablu jack
 • plasati tunnerul in fata chitarei si asigurati-va ca este in pozitie stabila
 • emite nota de referinta E pe coarda de sus (cea mai groasa)
 • ajustati corzile corespunzatoare astfel incat tunnerul sa arate ca acestea sunt acordate corect
 • repetati acest proces pentru celelalte cinci corzi.

Cum sa acordezi o chitara dupa ureche

Acordarea dupa ureche este o metoda mai traditionala si poate fi dificil de invatat pentru incepatori. Totusi, daca exersezi aceasta metoda, vei fi capabil sa acordezi chitara in orice situatie, fara a fi nevoie de un tunner electronic sau alte dispozitive.

Pentru a acorda o chitara dupa ureche, urmati acesti pasi:

 • emite nota de referinta E pe coarda de sus (cea mai groasa)
 • comparati sunetul emis de aceasta coarda cu sunetul emis de o sursa externa, cum ar fi un pian sau o alta chitara deja acordata
 • ajustati coarda astfel incat sunetul emis sa fie identic cu sunetul sursei externe
 • repetati acest proces pentru celelalte cinci corzi.

Cum sa acordezi o chitara cu ajutorul unui diapason sau forton

Acordarea cu ajutorul unui diapason sau forton este o metoda mai putin cunoscuta si mai putin utilizata, dar poate fi o optiune buna daca nu aveti acces la un tunner electronic.

Pentru a acorda o chitara cu ajutorul unui diapason sau forton, urmati acesti pasi:

 • emite nota de referinta E pe coarda de sus (cea mai groasa)
 • tine diapasonul sau fortonul aproape de ureche si emite nota de referinta a diapasonului sau fortonului
 • comparati sunetul emis de aceasta coarda cu sunetul emis de diapasonul sau fortonul
 • ajustati coarda astfel incat sunetul emis sa fie identic cu sunetul diapasonului sau fortonului
 • repetati acest proces pentru celelalte cinci corzi.

Cum sa acordezi o chitara folosind o aplicatie mobila

Astazi, exista multe aplicatii mobile care pot fi folosite pentru a acorda o chitara. Aceste aplicatii functioneaza similar cu un tunner electronic, dar folosesc microfonul smartphone-ului pentru a detecta sunetele emise de chitara.

Pentru a acorda o chitara folosind o aplicatie mobila, urmati acesti pasi:

 • descarcati o aplicatie mobila de acordare a chitarelor din magazinul de aplicatii al dispozitivului dumneavoastra
 • porniti aplicatia si asigurati-va ca este setata pe modul de acordare pentru chitara
 • conectati chitara la dispozitiv prin intermediul unui cablu jack
 • emite nota de referinta E pe coarda de sus (cea mai groasa)
 • urmati instructiunile aplicatiei pentru a ajusta coarda astfel incat sa fie acordata corect
 • repetati acest proces pentru celelalte cinci corzi.

Concluzie

Acordarea unei chitare poate parea dificila pentru incepatori, dar cu exercitiu si perseverenta, oricine poate invata sa o faca. Metodele traditionale de acordare, cum ar fi acordarea dupa ureche sau cu ajutorul unui diapason sau forton, pot fi utile daca nu aveti la indemana un tunner electronic sau o aplicatie mobila. Totusi, aceste metode pot fi mai putin precise si pot necesita mai mult timp pentru a invata.

Cu ajutorul unui tunner electronic sau a unei aplicatii mobile, acordarea unei chitare devine mult mai usoara si precisa. Cu toate acestea, este important sa aveti in vedere ca aceste dispozitive pot fi mai costisitoare si pot necesita o sursa de energie suplimentara.

Indiferent de metoda pe care o alegeti, asigurati-va ca acordarea este facuta cu atentie si precizie. O chitara corect acordata va suna mai bine si va facilita invatarea si interpretarea melodiilor.

Acordarea unei chitare poate parea o sarcina dificila la inceput, dar cu exercitiu si perseverenta, poate deveni o sarcina usoara si placuta. Alegeti metoda care vi se potriveste cel mai bine si bucurati-va de sunetul minunat al chitarei dvs.