Skip to main content
Ma doare spatele jos deasupra fundului

Ma doare spatele jos deasupra fundului – Cauze si Remedii

Ma doare spatele jos deasupra fundului. O problemă comună, dar adesea subestimată, care afectează mulți dintre noi. Fie că ești un sedentar înrăit sau un sportiv pasionat, durerea de spate jos poate apărea fără avertisment și te poate pune în dificultate. Cu toate acestea, nu trebuie să te simți neputincios în fața acestei afecțiuni. Există numeroase metode și strategii pe care le poți folosi pentru a gestiona și chiar a preveni durerea de spate jos deasupra fundului. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și cele mai eficiente modalități de tratament pentru această problemă comună.

Ce înseamnă “ma doare spatele jos deasupra fundului”?

Durerea de spate jos deasupra fundului, cunoscută și sub denumirea de durere lombară, este o afecțiune care afectează zona inferioară a spatelui, chiar deasupra zonei sacrale. Această durere poate varia de la ușoară la severă și poate fi acută sau cronică. Cauzele acestei dureri pot fi multiple și includ leziuni, postură incorectă, stil de viață sedentar, probleme ale coloanei vertebrale sau inflamații ale mușchilor și articulațiilor din această zonă.

Ma doare spatele jos deasupra fundului 4
Ma doare spatele jos deasupra fundului.

De ce apare durerea de spate jos deasupra fundului?

Durerea de spate jos deasupra fundului poate apărea din diverse motive, iar înțelegerea cauzelor este primul pas important în gestionarea acestei afecțiuni. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze:

1. Leziuni – Poate fi rezultatul unei leziuni recente, cum ar fi o cădere sau ridicarea greutăților în mod incorect.

2. Postură incorectă – Stațiul prelungit într-o poziție incorectă poate pune presiune pe zona lombară și poate duce la durere.

3. Sedentarism – Un stil de viață sedentar poate slăbi mușchii din zona lombară și poate contribui la durere.

4. Probleme ale coloanei vertebrale – Afecțiuni precum hernia de disc sau osteoartrita pot provoca durere în această zonă.

5. Inflamație musculară – Mușchii inflamați sau tensionați pot fi o sursă comună de disconfort.

6. Factori de stres – Stresul cronic poate contribui la tensionarea mușchilor din spate.

7. Hernia de Disc: O hernie de disc poate irita nervii din zona inferioară a spatelui, declanșând durerea.

Indiferent de cauza specifică, este important să acorzi atenție durerii de spate jos deasupra fundului și să cauți soluții pentru a o ameliora sau elimina.

Simptomele durerii din zona inferioară a spatelui

Atunci când te confrunți cu durerea din zona inferioară a spatelui, poți resimți următoarele simptome:

 • Durere ascuțită sau surdă: Poate fi resimțită ca o durere ascuțită, surdă sau pulsatilă.
 • Limitarea mișcărilor: Durerea poate limita mobilitatea și flexibilitatea spatelui.
 • Disconfort la îndoire: Îndoirea sau ridicarea obiectelor poate provoca disconfort.
 • Senzație de furnicături: Poți experimenta furnicături sau amorțeală în zona respectivă.

Citeste si articolul: Ma doare sub coasta stanga cand respir.

Cum să tratezi durerea?

Ma doare spatele jos deasupra fundului - exercitii
Ma doare spatele jos deasupra fundului. Exercitii.

Acum că am discutat despre ce poate cauza durerea de spate jos, să vedem ce poți face pentru a o trata eficient și pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții.

1. Odihna adecvată

Una dintre primele măsuri pe care le poți lua pentru a trata durerea de spate jos deasupra fundului este să îți acorzi suficient timp de odihnă.

 • Asigură-te că dormi într-o poziție care să ofere suport coloanei vertebrale lombare. Folosirea unei perne între genunchi poate ajuta la menținerea unei aliniări corecte.
 • Evită să petreci prea mult timp în aceeași poziție. Dacă lucrezi la birou, ia scurte pauze pentru a te întinde și pentru a-ți relaxa mușchii.

2. Exerciții fizice regulate

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, activitatea fizică moderată poate ajuta la ameliorarea durerii de spate jos deasupra fundului.

 • Exercițiile de întindere și întărire a mușchilor abdominali și lombari pot contribui la susținerea coloanei vertebrale.
 • Evită exercițiile care pun presiune excesivă pe spate, cum ar fi ridicarea greutăților mari.
 • Începe cu exerciții ușoare și consultă un specialist în fitness sau un fizioterapeut pentru a-ți dezvolta un program de exerciții adecvat.

3. Terapia fizică

Terapia fizică poate fi extrem de utilă în tratarea durerii de spate.

 • Un fizioterapeut experimentat poate identifica cauza durerii tale și poate dezvolta un plan de tratament personalizat.
 • Terapia fizică poate implica exerciții specializate, tehnici de masaj și alte modalități de tratament pentru a reduce disconfortul și a îmbunătăți mobilitatea.

4. Medicamente

În unele cazuri, medicamentele pot fi necesare pentru a controla durerea de spate jos deasupra fundului.

 • Medicamente antiinflamatoare non-steroidiene (AINS) pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii.
 • Medicamentele pentru relaxarea mușchilor pot fi prescrise de medic pentru a ajuta la ameliorarea spasmei musculare.
 • Consultă întotdeauna un medic înainte de a lua orice medicament și urmează cu strictețe recomandările acestuia.

5. Terapia cu căldură și frig

Utilizarea alternată a căldurii și a frigului poate fi eficientă în ameliorarea durerii de spate.

 • Aplică o pungă cu gheață înfășurată într-un prosop sub zona dureroasă timp de 15-20 de minute la fiecare câteva ore în primele 48 de ore.
 • După primele 48 de ore, poți utiliza căldura (pernă încălzită, duș cald) pentru a relaxa mușchii tensionați.
Ma doare spatele jos deasupra fundului 3
Ma doare spatele jos deasupra fundului.

Cum să previi durerea în zona inferioară a spatelui?

Prevenția este întotdeauna mai bună decât tratamentul. Iată câteva sfaturi pentru a preveni apariția durerii în zona inferioară a spatelui:

1. Menține o postură corectă: Învață să stai și să te miști cu o postură corectă pentru a reduce presiunea asupra spatelui.

2. Exerciții regulate: Adoptă un program regulat de exerciții fizice pentru a menține mușchii spatelui puternici și flexibili.

3. Ridicarea corectă: Atunci când ridici obiecte grele, îndoaie genunchii și folosește picioarele pentru a prelua greutatea.

4. Echipament ergonomic: Asigură-te că scaunul și biroul tău sunt ajustate ergonomic pentru a susține o postură sănătoasă.

5. Gestionarea stresului: Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi yoga sau meditația, pot contribui la relaxarea mușchilor.

Ma doare spatele jos deasupra fundului. Durerea de spate jos deasupra fundului poate fi o problemă incomodă, dar nu trebuie să te lăsăm învins de ea. Cu abordarea potrivită, poți controla disconfortul și poți îmbunătăți calitatea vieții tale. Am discutat despre cauzele comune ale acestei dureri și am oferit sugestii pentru tratament, dar amintirea cheie este să acorzi atenție semnalelor pe care corpul tău ți le trimite și să cauți ajutor medical atunci când este necesar. Prin adoptarea unui stil de viață activ și sănătos și prin respectarea recomandărilor medicului, poți redobândi controlul asupra durerii tale de spate jos deasupra fundului și poți trăi o viață fără disconfort constant.

Citeste si articolul: Ce boli ascunde mancarimea de piele.

Ma doare spatele jos deasupra fundului 2
Ma doare spatele jos deasupra fundului.

Întrebări frecvente

1. Cât timp ar trebui să dureze până când simt o ameliorare a durerii?
Timpul necesar pentru a simți o ameliorare a durerii poate varia în funcție de cauza specifică a afecțiunii tale și de tratamentele utilizate. Unele persoane pot simți o ușurare în câteva zile, în timp ce altele pot avea nevoie de săptămâni sau chiar luni pentru a observa o schimbare semnificativă.

2. Pot să continui să fac sport dacă am durere de spate jos?
În majoritatea cazurilor, activitatea fizică moderată este recomandată în timpul tratamentului pentru durerea de spate. Cu toate acestea, este important să consulți medicul sau fizioterapeutul înainte de a continua sau de a începe un program de exerciții. Anumite exerciții sau activități fizice ar putea necesita ajustări pentru a evita agravarea durerii.

3. Când ar trebui să consult un medic?
Dacă durerea de spate jos deasupra fundului persistă sau se agravează în ciuda măsurilor de auto-tratament, este recomandat să consulți un medic. De asemenea, dacă durerea este însoțită de alte simptome precum amorțeală în picioare sau slăbiciune, ar trebui să cauți asistență medicală imediată.

4. Pot preveni durerea din zona inferioară a spatelui prin alimentație sănătoasă?
O alimentație sănătoasă poate contribui la menținerea unei greutăți adecvate, ceea ce poate reduce presiunea asupra spatelui.

5. Ce poziții de dormit sunt mai bune pentru prevenirea durerii în zona inferioară a spatelui?
Dormitul pe spate cu o pernă sub genunchi sau în poziție fetală pot fi mai puțin stresante pentru zona inferioară a spatelui.