Skip to main content
Pe ce mana se poarta verigheta 3

Pe ce mana se poarta verigheta

Pe ce mana se poarta verigheta? Aceasta este o intrebare comuna atunci cand vine vorba despre nunti si logodne in Romania. Fiecare cultura are propriile sale traditii si obiceiuri in ceea ce priveste casatoria, iar Romania nu face exceptie. In acest articol, vom explora traditiile si obiceiurile din Romania legate de nunta si logodna si vom descoperi pe ce mana se poarta verigheta. Citeste si articolul: Pe ce deget se pune inelul de logodna.

Obiceiuri si traditii legate de nunta si logodna in Romania

Inainte de a raspunde la intrebarea “Pe ce mana se poarta verigheta?”, este important sa intelegem traditiile si obiceiurile legate de nunta si logodna in Romania.

  1. Cererea in casatorie
    In Romania, obiceiul cererii in casatorie implica, de obicei, un baiat care isi cere iubita in casatorie in fata familiei acesteia. In trecut, aceasta cerere era facuta la biserica, dar astazi, poate avea loc oriunde. Baiatul aduce cu el un buchet de flori si, uneori, inelul de logodna.
  2. Petrecerea de logodna
    Dupa ce cererea este acceptata, este organizata o petrecere de logodna. Aceasta petrecere este organizata de catre familia mirelui si se desfasoara in casa acestuia. Invitatii aduc cadouri pentru cuplu, iar mirele trebuie sa faca o declaratie de iubire si sa cante o melodie pentru mireasa.
  3. Cununia religioasa si civila
    In Romania, casatoria este compusa din doua parti: cununia religioasa si cea civila. Cununia religioasa este cea mai importanta si se desfasoara la biserica. Dupa aceasta ceremonie, are loc cununia civila la primarie.
  4. Nunta
    Nunta este o mare petrecere organizata de catre familia mirelui. Este o ocazie de a aduna familia si prietenii pentru a sarbatori uniunea celor doi indragostiti. De obicei, nunta are loc intr-un local special pentru evenimente si include dansuri, mancare si bauturi.

Pe ce mana se poarta verigheta 2

Pe ce mana se poarta verigheta in Romania?

Acum ca am discutat traditiile si obiceiurile din Romania legate de nunta si logodna, este timpul sa ne concentram pe verigheta. Pe ce mana se poarta verigheta in Romania? Raspunsul este destul de simplu: in functie de traditie si religie.

  1. Crestin-ortodocsi
    In traditia crestina-ortodoxa, verigheta este purtata pe degetul inelar al mainii stângi. Aceasta traditie provine din antichitate, cand se credea ca acest deget are o legatura directa cu inima, simbolizand astfel dragostea si devotamentul.
  2. Catolici si protestanti
    In traditia catolica si protestanta, verigheta este purtata pe degetul inelar al mainii stangi. Aceasta traditie provine din evul mediu, cand se credea ca un vena speciala numita “vena amoris” (vena iubirii) se afla direct intre inima si acest deget.
  3. Traditii locale
    In Romania, exista si traditii locale care determina pe ce mana se poarta verigheta. De exemplu, in Moldova, verigheta este purtata pe degetul inelar al mainii stângi pentru femei si pe degetul inelar al mainii stangi pentru barbati. In Muntenia, este invers: verigheta este purtata pe degetul inelar al mainii stangi pentru femei si pe degetul inelar al mainii stângi pentru barbati.

Pe ce mana se poarta verigheta

Intrebari frecvente

  1. Este obligatoriu sa port verigheta in Romania?
    Nu, purtarea verighetei nu este obligatorie, dar este un simbol important al angajamentului si devotamentului fata de partener.
  2. Pot sa port verigheta pe orice deget?
    Poti purta verigheta pe orice deget, dar in general este purtata pe degetul inelar.
  3. Ce se intampla daca pierd verigheta?
    Daca pierzi verigheta, nu trebuie sa te ingrijorezi prea mult. Poti cumpara una noua sau poti sa iti faci una la fel de importanta cu cea pierduta.

Concluzie

Pe ce mana se poarta verigheta in Romania? Raspunsul depinde de traditie, religie si chiar si de zona geografica. Cu toate acestea, important este simbolul pe care il reprezinta verigheta: devotamentul si angajamentul fata de partener. Indiferent de mana pe care o alegeti pentru a purta verigheta, acest simbol va reprezenta intotdeauna dragostea si uniunea dintre cei doi parteneri.