Ce trebuie sa mananci cand ai acidul uric marit. Alimentatie sanatoasa
Ce trebuie sa mananci cand ai acidul uric marit. Acidul uric mărit poate fi o problemă serioasă de sănătate care duce la dureri articulare, inflamații și chiar la gută dacă nu este tratat corect. Cea mai bună modalitate de a preveni şi controla nivelurile ridicate de acid uric este prin alimentație.
Continut
Alimente de evitat când ai acidul uric mărit
Când nivelul de acid uric din sânge este ridicat, este important să eviți anumite alimente care pot contribui la creșterea și mai mare a acidului uric. Iată care sunt principalele alimente de evitat:
Carne roșie și organe animale
Carnea roșie, în special organe precum ficatul și rinichii, sunt extrem de bogate în purine care se transformă în acid uric în organism. Limitarea cărnii roșii și evitarea completă a organelor animale este recomandată.
Fructe de mare și pește gras
Moluștele, crustaceele, calamarii conțin un nivel ridicat de purine. La fel și peștele gras precum somonul, macroul, heringul. Consumul lor sporit crește acidul uric.
Băuturi alcoolice
Berea, în special cea blondă, vinul și băuturile spirtoase cresc producția de acid uric și agravează inflamația. Limitarea consumului sau evitarea completă este indicată.
Băuturi îndulcite cu zahăr sau sirop de porumb
Băuturile carbogazoase, sucurile procesate sau îndulcite cu sirop de porumb cresc nivelul de acid uric prin cantitatea mare de zaharuri simple pe care le conțin. Apa minerală sau plată este de preferat.
Alimente procesate și fast-food
Mâncărurile procesate, semipreparatele, fast-food-ul conțin adesea cantități mari de sodiu care rețin apa în organism și înrăutățesc simptomele de gută. Evitarea lor ajută la controlul acidului uric.
Ce trebuie sa mananci cand ai acidul uric marit
O dietă adaptată nevoilor individuale, bogată în alimente cu rol de eliminare a acidului uric, alături de un stil de viață sănătos, activitate fizică regulată și evitarea exceselor alimentare ajută semnificativ la menținerea sub control a nivelului crescut de acid uric. Consultarea medicului pentru stabilirea unui plan complet de management al acestei afecțiuni este întotdeauna recomandată.
Pentru a ține sub control acidul uric prin alimentație, este important să incluzi în dietă alimente care ajută la eliminarea lui din organism. Iată care sunt cele mai indicate:
Apă
Hidratarea este esențială, deoarece ajută rinichii să elimine acidul uric prin urină. Se recomandă minimum 2 litri de apă pe zi, ideal ar fi între 2,5 și 3 litri.
Legume și fructe
Legumele și fructele aportul un nivel scăzut de purine. În plus, conțin vitamina C care ajută la eliminarea acidului uric. Printre cele mai indicate se numără morcovii, țelina, cartofii dulci, citricele, căpșunile, kiwi.
Cereale integrale
Pâinea, orezul și cerealele integrale aport fibre solubile care leagă acidul uric și îl elimină mai ușor din corp. Meiul, ovăzul și orzul sunt cele mai indicate.
Produse lactate degresate
Laptele, iaurtul și brânza degresate aport proteine valoroase, calciu și vitamina D fără a crește nivelul de acid uric. Sunt indicate 2-3 porții pe zi.
Uleiuri vegetale
Uleiurile precum cel de măsline, de avocado, de rapiță furnizează acizi grași mononesaturați și polinesaturați care combat inflamația.
Ceai verde sau alb
Ceaiurile verde și alb conțin polifenoli cu efect antiinflamator puternic. Se recomandă 2-3 căni pe zi preparate din frunze sau pliculețe.
Condimente și ierburi
Ghimbirul, usturoiul, scorțișoara, cimbrul contribuie la combaterea inflamației fără a crește acidul uric atunci când sunt folosite cu moderație.
Dieta DASH pentru acidul uric mărit
Dieta DASH este o dietă creată pentru controlul hipertensiunii dar care ajută și la managementul nivelului crescut de acid uric. Ea presupune:
- Consum crescut de fructe, legume și cereale integrale
- 2-3 porții pe zi de produse lactate degresate
- Carne albă de pui, curcan, pește în loc de carne roșie
- Porții mici de nuci, semințe și leguminoase
- Evitarea zahărului, dulciurilor și băuturilor carbogazoase
- Evitarea sării, mâncărurilor procesate & fast-food
Respectarea dietei DASH ajută la eliminarea acidului uric în exces din organism pe cale naturală.
Suplimente alimentare utile când ai acidul uric mărit
Pe lângă dieta adecvată, unele suplimente alimentare pot susține controlul nivelului de acid uric:
- Vitamina C – 500-1000 mg zilnic pentru proprietățile antiinflamatorii
- Vitamina B6 – contribuie la metabolizarea purinelor
- Vitamina B12 și Folat – susțin funcția renală
- Ulei de pește – furnizează omega 3 antiinflamator
- Extras de afine – reduce inflamația
- Curcuma – antioxidant şi antiinflamator puternic
Suplimentele trebuie luate conform instrucţiunilor de pe etichetă sau la recomandarea unui medic.