Skip to main content
Cand se face Papanicolau?

Cand se face Papanicolau?

Cand se face Papanicolau? Este important sa stii cand si de ce trebuie sa faci un test Papanicolau. Acesta este un test simplu si eficient pentru a detecta schimbarile celulare la nivelul colului uterin, care pot indica o potentiala dezvoltare a cancerului cervical.

Cand se face Papanicolau?

Testul Papanicolau este o examinare ginecologică care trebuie efectuată periodic de către femei pentru a depista eventuale anomalii ale celulelor cervicale. În general, se recomandă efectuarea testului la fiecare trei ani, începând de la vârsta de 21 de ani sau în funcție de recomandările medicului.

Mai exact, este recomandat sa nu se faca testul Papanicolau in timpul menstruatiei, deoarece prezenta sangelui menstrual poate afecta calitatea probelor colectate, iar sangele menstrual poate interfera cu examinarea celulelor la microscop. Daca exista o sangerare anormala sau persistenta in afara menstruatiei, este important sa discuti cu medicul tau despre acest aspect, deoarece poate fi necesar sa se efectueze testul Papanicolau in alte momente decat cele obisnuite.

Durata ciclului menstrual poate varia de la o femeie la alta, dar in general, ciclul menstrual dureaza in medie 28 de zile, cu o marja de eroare de pana la 7 zile. In timpul ciclului menstrual, sangele menstrual poate fi prezent timp de 3-7 zile, in functie de femeie.

Astfel, daca ciclul menstrual dureaza in medie 28 de zile, s-ar recomanda evitarea efectuarii testului Papanicolau in zilele 1-7 ale ciclului menstrual, adica in primele zile de sangerare menstruala. Insa, daca ciclul menstrual este mai lung sau mai scurt, ar trebui sa discuti cu medicul tau pentru a determina cele mai bune momente pentru a efectua testul Papanicolau.

Recomandarile privind frecventa efectuarii testului Papanicolau variaza in functie de varsta si istoricul medical personal. In general, se recomanda efectuarea testului o data la trei ani incepand cu varsta de 21 de ani, pana la varsta de 29 de ani.

In cazul femeilor intre 30 si 65 de ani, testul Papanicolau ar trebui efectuat o data la cinci ani sau la intervale mai scurte, in functie de recomandarile medicului tau.

Se recomanda evitarea efectuarii testului Papanicolau in timpul menstruatiei, deoarece sangele menstrual poate afecta proba si poate fi confundat cu schimbarile celulare.

Recomandarea generala este sa progamati examinarea pentru perioada de dinaintea sau de dupa menstruatie, atunci cand exista cel mai mic risc de interferenta cu sangele menstrual.

Ce este testul Papanicolau si cum se face?

Testul Papanicolau, denumit si test citologic cervical, este un examen care implica recoltarea de celule de pe colul uterin, care sunt apoi examinate la microscop pentru a detecta schimbari celulare care pot indica dezvoltarea cancerului cervical. Acest test poate fi efectuat de medicul tau de familie, ginecolog sau asistent medical calificat si este un procedeu relativ simplu si nedureros.

Inainte de testul in sine, medicul tau va discuta cu tine despre procedura si iti va raspunde la orice intrebare pe care o ai. Vei fi apoi asezata pe masa de examinare si, cu ajutorul unui instrument numit speculum, medicul va deschide usor vaginul astfel incat sa poata vedea colul uterin. Medicul va folosi apoi o periuta speciala pentru a colecta celule de pe colul uterin si le va pune intr-un tub special de colectare.

Apoi, tubul va fi trimis la laborator pentru analiza. Rezultatele testului Papanicolau ar trebui sa fie disponibile in cateva saptamani.

Cand ar trebui sa faci un test Papanicolau?

Recomandarile pentru testul Papanicolau variaza in functie de varsta si istoricul medical personal. In general, se recomanda efectuarea testului o data la trei ani incepand cu varsta de 21 de ani, pana la varsta de 29 de ani.

In cazul femeilor intre 30 si 65 de ani, testul Papanicolau ar trebui efectuat o data la cinci ani sau la intervale mai scurte, in functie de recomandarile medicului tau.

Ce trebuie sa faci in cazul in care rezultatele sunt anormale?

Daca rezultatele testului Papanicolau sunt anormale, nu trebuie sa te ingrijorezi imediat. In multe cazuri, schimbarile celulare sunt minore si nu reprezinta o problema serioasa.

Cu toate acestea, in cazul in care exista schimbari celulare semnificative, medicul tau poate recomanda un examen suplimentar, cum ar fi o colposcopie sau o biopsie. Aceste teste pot ajuta la determinarea cauzei schimbarilor celulare si la confirmarea sau infirmarea prezentei cancerului cervical.

Este important sa discuti cu medicul tau despre rezultatele testului Papanicolau si despre orice examinare suplimentara recomandata. Medicul tau poate ajuta sa intelegi rezultatele si sa iti ofere informatii despre urmatorii pasi, precum si despre modalitatile de prevenire a cancerului cervical.

Prevenirea cancerului cervical

Pe langa efectuarea testului Papanicolau la intervale regulate, exista si alte masuri de prevenire a cancerului cervical, precum vaccinarea impotriva virusului papiloma uman (HPV), care este cel mai frecvent virus care poate cauza cancer cervical.

Testul Papanicolau este un test important de screening pentru femeile de toate varstele, care poate ajuta la detectarea schimbarilor celulare care pot indica dezvoltarea cancerului cervical. Recomandarile pentru frecventa testului variaza in functie de varsta si istoricul medical personal, iar este important sa discuti cu medicul tau despre orice intrebari sau preocupari legate de testul Papanicolau sau de alte modalitati de prevenire a cancerului cervical.

Este important sa acorzi atentie sanatatii tale intime si sa soliciti ajutor medical atunci cand este nevoie. Prin efectuarea testului Papanicolau la intervale regulate si prin adoptarea unui stil de viata sanatos, poti sa iti protejezi sanatatea si sa previi dezvoltarea cancerului cervical.