Skip to main content
Cand se erbicideaza porumbul

Cand se erbicideaza porumbul

Cand se erbicideaza porumbul. Porumbul este una dintre culturile cele mai importante din Romania, utilizata pentru alimentatie, hrana pentru animale si pentru productia de biocombustibili. Insa, pentru a obtine o recolta sanatoasa si bogata, este esential sa se inteleaga cand si cum sa se erbicideze porumbul. In acest articol, vom discuta momentele optime pentru a aplica erbicide pentru a proteja culturile tale de porumb impotriva buruienilor si a altor daunatori.

Cand se erbicideaza porumbul: ghid complet

În general, se recomandă să se efectueze tratamente cu erbicide pentru porumb în primele 4-6 săptămâni de la plantare, în funcție de condițiile climatice și de stadiul de dezvoltare al plantelor. Dacă porumbul a fost plantat în aprilie-mai, atunci momentul optim pentru aplicarea erbicidelor poate fi luna iunie sau începutul lunii iulie. Este important să urmați instrucțiunile producătorului pentru a asigura o aplicare corectă și sigură a erbicidelor.

Ce sunt erbicidele si cum functioneaza?

Erbicidele sunt substante chimice folosite pentru a controla si elimina buruienile din culturi. Ele actioneaza prin interferarea cu procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor si buruienilor, ceea ce duce la moartea lor. Exista doua tipuri principale de erbicide: selective si neselective. Erbicidele selective sunt concepute sa afecteze doar buruienile si sa lase culturile intacte, in timp ce erbicidele neselective pot distruge atat buruienile, cat si plantele cultivate.

Cand trebuie aplicate erbicidele pe culturile de porumb?

Aplicarea erbicidelor pe culturile de porumb trebuie sa fie facuta in momentul potrivit pentru a asigura o eficienta maxima si a reduce efectele secundare asupra culturilor. Alegerea momentului potrivit depinde de mai multi factori, precum starea vremii, stadiul de dezvoltare al plantelor, tipul de erbicid si nivelul de infestare cu buruieni.

In general, cel mai bun moment pentru aplicarea erbicidelor pe culturile de porumb este inainte sau in timpul germinarii buruienilor. Acest lucru va ajuta la prevenirea cresterii lor si la reducerea concurentei pentru resurse cu culturile de porumb. De asemenea, este important sa se aplice erbicide inainte ca buruienile sa ajunga la stadiul de reproducere pentru a preveni raspandirea lor.

Cand se erbicideaza porumbul 2

Ce tipuri de erbicide sunt cele mai eficiente pentru culturile de porumb?

Exista o varietate de erbicide disponibile pentru utilizarea pe culturile de porumb, dar cele mai eficiente sunt cele selective. Acestea sunt proiectate pentru a actiona asupra buruienilor specifice fara a afecta culturile de porumb. Cele mai populare erbicide selective pentru culturile de porumb includ:

 • Atrazina
 • Mesotrione
 • S-metolachlor
 • Acetoclor
 • Dicamba

Pentru a alege cel mai bun erbicid pentru culturile tale de porumb, este important sa consultati un specialist in agricultura sau sa cititi eticheta produsului cu atentie.

Citeste si articolul: Cand se da cu var pe pamant.

Care sunt efectele secundare ale aplicarii erbicidelor pe culturile de porumb?

Aplicarea incorecta sau excesiva a erbicidelor poate avea efecte negative asupra culturilor de porumb, inclusiv:

 • Retardarea cresterii plantelor
 • Risc crescut de aparitie a bolilor
 • Scaderea productivitatii
 • Impact asupra mediului si a altor organisme non-tinta

De aceea, este important sa respectati dozele recomandate de erbicide si sa aplicati produsul numai atunci cand este necesar.

Cand trebuie evitata aplicarea erbicidelor pe culturile de porumb?

Exista situatii in care trebuie evitata aplicarea erbicidelor pe culturile de porumb. Acestea includ:

 • Cand exista riscul de daune la plante cauzate de temperaturi scazute sau ploi puternice
 • Inainte sau dupa fazele critice de dezvoltare ale plantelor de porumb, cum ar fi in timpul fazei de polenizare sau de formare a stiuletilor
 • Cand se asteapta ploi in urmatoarele 24 de ore dupa aplicarea erbicidelor
 • Cand exista riscul de eroziune a solului sau de poluare a apelor subterane

Cand se erbicideaza porumbul 3

Sfaturi pentru aplicarea eficienta a erbicidelor pe culturile de porumb

Pentru a asigura o aplicare eficienta a erbicidelor pe culturile de porumb, urmati aceste sfaturi:

 • Cititi cu atentie eticheta produsului si respectati toate instructiunile si dozele recomandate
 • Asigurati-va ca echipamentul de aplicare este curat si in stare buna de functionare
 • Aplicati erbicidele in conditii meteorologice optime, cum ar fi temperaturi moderate si vant calm
 • Urmariti starea culturii de porumb dupa aplicarea erbicidului si efectuati tratamente suplimentare, daca este necesar
 • Inainte de a aplica erbicidele, asigurati-va ca buruienile sunt in stadiul optim de dezvoltare si ca aplicarea erbicidelor nu va afecta culturile de porumb

Intrebari frecvente despre cand se erbicideaza porumbul

 1. Cand trebuie aplicate erbicidele pe culturile de porumb?
  Cel mai bun moment pentru aplicarea erbicidelor pe culturile de porumb este inainte sau in timpul germinarii buruienilor. Acest lucru va ajuta la prevenirea cresterii lor si la reducerea concurentei pentru resurse cu culturile de porumb.
 2. Care sunt cele mai eficiente erbicide pentru culturile de porumb?
  Cele mai eficiente erbicide pentru culturile de porumb sunt cele selective, care actioneaza asupra buruienilor specifice fara a afecta culturile de porumb. Cele mai populare erbicide selective includ atrazina, mesotrione, S-metolachlor, acetoclor si dicamba.
 3. Ce trebuie sa evitati atunci cand aplicati erbicide pe culturile de porumb?
  Trebuie evitata aplicarea erbicidelor pe culturile de porumb inainte sau dupa fazele critice de dezvoltare ale plantelor de porumb, cum ar fi in timpul fazei de polenizare sau de formare a stiuletilor. De asemenea, trebuie evitata aplicarea in conditii meteorologice nefavorabile, cum ar fi temperaturi scazute sau ploi puternice, sau cand exista riscul de eroziune a solului sau de poluare a apelor subterane.
 4. Care sunt efectele secundare ale aplicarii erbicidelor pe culturile de porumb?
  Aplicarea incorecta sau excesiva a erbicidelor poate avea efecte negative asupra culturilor de porumb, inclusiv retardarea cresterii plantelor, risc crescut de aparitie a bolilor, scaderea productivitatii si impact asupra mediului si a altor organisme non-tinta.

Concluzie

Cand se erbicideaza porumbul este o intrebare importanta pentru fermieri si pentru cei care doresc sa obtina o recolta bogata si sanatoasa. Este important sa aplicati erbicidele in momentul potrivit si in dozele recomandate pentru a preveni daunele asupra culturii de porumb si a reduce efectele secundare asupra mediului. Prin urmare, urmati cu atentie ghidurile si sfaturile prezentate in acest articol si veti obtine o cultura de porumb sanatoasa si productiva.