Skip to main content
Plante de gradina vesnic verzi

Plante de gradina vesnic verzi

In acest articol, vom discuta despre cele mai bune plante de gradina vesnic verzi pe care le poti cultiva in gradina ta. Vom acoperi aspecte precum conditiile ideale de plantare, ingrijirea si intretinerea acestor plante si multe altele. Citeste si articolul: Ce flori se planteaza primavara.

Daca iti doresti o gradina frumoasa si verde chiar si in timpul iernii, atunci plantele de gradina vesnic verzi sunt cea mai buna alegere. Aceste plante sunt cunoscute si sub denumirea de plante perene, deoarece nu pierd frunzele in timpul iernii si raman verzi tot anul.

Cele mai bune plante de gradina vesnic verzi

 1. Tuia (Thuja occidentalis)
  Aceasta planta este o optiune excelenta pentru gradina ta, deoarece poate fi plantata atat in zone cu soare, cat si in zone cu umbra partiala. In plus, este rezistenta la inghet si nu necesita multa apa. Citeste articolul: Cum se planteaza tuia.
 2. Iedera (Hedera helix)
  Aceasta planta poate fi cultivata pe peretii casei sau pe garduri si este ideala pentru decorarea spatiilor verticale. In plus, este usor de intretinut si poate fi crescuta atat in zone cu soare, cat si in zone cu umbra partiala.
 3. Ligustrum (Ligustrum lucidum)
  Aceasta planta este cunoscuta si sub numele de “tufa de aur” si este ideala pentru gradinile de tip oriental. Aceasta planta prefera zonele cu soare, dar poate fi cultivata si in zone cu umbra partiala.
 4. Ilex (Ilex aquifolium)
  Aceasta planta este cunoscuta si sub numele de “stejarul englezesc” si poate fi plantata atat in zone cu soare, cat si in zone cu umbra partiala. Este o planta rezistenta si poate fi folosita ca gard viu sau pentru decorarea gradinii.
 5. Arborvitae (Thuja occidentalis)
  Aceasta planta este ideala pentru gradinile mici si poate fi plantata atat in zone cu soare, cat si in zone cu umbra partiala. Este rezistenta la inghet si poate fi crescuta ca gard viu sau pentru decorarea gradinii.

Cum sa plantezi plantele de gradina vesnic verzi

Pentru a planta cu succes plantele de gradina vesnic verzi, este important sa urmezi cativa pasi simpli:

 1. Alege un loc cu soare sau umbra partiala – Aceste plante prefera zonele cu soare sau umbra partiala si ar trebui sa fie plantate intr-un loc care ofera aceste conditii.
 2. Sapte o groapa suficient de mare – Sapati o groapa suficient de mare pentru a se potrivi cu dimensiunile radacinilor plantei. Este important sa lasati suficient spatiu intre plante pentru a le permite sa creasca.
 3. Amesteca solul – Amesteca solul din groapa cu ingrasamant si alte substante nutritive pentru a-i oferi plantelor o baza solida pentru a se dezvolta.
 4. Planteaza plantele – Planteaza plantele in groapa si asigura-te ca radacinile sunt acoperite cu sol. Uda bine solul dupa plantare.
 5. Intretinerea plantelor – Urmareste intotdeauna nevoile plantelor tale, uda-le atunci cand este necesar si elimina orice frunze moarte sau bolnave.

Ingrijirea plantelor de gradina vesnic verzi

Plantele de gradina vesnic verzi necesita putina intretinere, dar este important sa le acorzi atentia necesara pentru a se dezvolta si a creste frumos.

 1. Udarea plantelor – Plantele de gradina vesnic verzi au nevoie de apa, dar nu trebuie sa le uzi prea mult. Asigura-te ca solul este bine drenat si nu se acumuleaza apa in jurul radacinilor.
 2. Fertilizarea plantelor – Aplica ingrasamant organic sau chimic pentru a le oferi plantelor substantele nutritive necesare pentru a creste si a se dezvolta.
 3. Taierea plantelor – Taierea regulata a plantelor de gradina vesnic verzi ajuta la pastrarea formei si dimensiunii optime. In plus, taierile regulate ajuta la stimularea cresterii si la eliminarea ramurilor bolnave sau moarte.
 4. Prevenirea bolilor si a daunatorilor – Plantele de gradina vesnic verzi sunt susceptibile la anumite boli si daunatori. Pentru a preveni aceste probleme, foloseste pesticide si fungicide la intervale regulate.

Intrebari frecvente

 1. Pot fi plantele de gradina vesnic verzi cultivate in ghivece?
  Da, plantele de gradina vesnic verzi pot fi cultivate in ghivece si plasate pe terasa sau balcon. Asigura-te ca le oferi suficienta lumina si apa pentru a se dezvolta frumos.
 2. Pot fi plantele de gradina vesnic verzi cultivate in zonele cu umbra?
  Da, majoritatea plantelor de gradina vesnic verzi pot fi cultivate in zone cu umbra partiala sau umbra completa. Este important sa alegi plante care prefera aceste conditii si sa le oferi ingrijirea necesara.
 3. Cand este cel mai bun moment pentru a planta plantele de gradina vesnic verzi?
  Cel mai bun moment pentru a planta plantele de gradina vesnic verzi este primavara sau toamna, atunci cand solul este cald si umed. In plus, aceste plante pot fi plantate si in timpul verii, dar trebuie sa le oferi mai multa apa si sa le protejezi de caldura excesiva.
 4. Ce plante de gradina sunt verzi si iarna?
  Plantele de gradina vesnic verzi sunt cele care isi pastreaza frunzele verzi tot timpul anului, inclusiv iarna. Unele exemple de astfel de plante sunt tuia, iedera, ligustrum, ilex si arborvitae. Acestea sunt ideale pentru decorarea gradinilor si pentru a oferi un aspect verde si frumos pe tot parcursul anului.
 5. Ce plante cataratoare de gradina sunt vesnic verzi?
  Printre plantele cataratoare de gradina vesnic verzi se numara iedera (Hedera helix), bambusul pitic (Pleioblastus pygmaeus), kudzu japonez (Pueraria lobata), caprifoiul (Lonicera), precum si diverse specii de clematite. Aceste plante sunt ideale pentru decorarea peretilor sau gardurilor si pentru a oferi un aspect natural si plin de verdeata gradinii tale.

Concluzie

Plantele de gradina vesnic verzi sunt o alegere excelenta pentru cei care doresc sa-si ingrijeasca gradina si sa o faca sa arate verde si frumoasa pe tot parcursul anului. Aceste plante sunt usor de intretinut si pot fi cultivate in zone cu soare sau umbra partiala. In plus, acestea sunt rezistente la inghet si nu necesita multa apa.

Cu putina atentie si ingrijire, plantele de gradina vesnic verzi pot fi o investitie excelenta pentru gradina ta si pot oferi frumusete si verdeata pe tot parcursul anului. Asadar, daca doresti sa adaugi un plus de culoare si frumusete gradinii tale, nu ezita sa cultivi plantele de gradina vesnic verzi.